Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Co nabídl ligový podzim? Uniklé duo favoritů, trápící se Jablonec a gólové hody

Praha – Podzimní část fotbalové ligy je už několik hodin minulostí. Úvodních šestnáct kol nabídlo kromě několika očekávaných skutečností také pár velkých překvapení, mezi kterými dominují zejména Zlín a Jablonec. Už nyní se dá odtušit, že o titul se podle všeho opět poperou Plzeň a Sparta. Fanoušky musela potěšit potence domácích celků, které nasázely nejvíce branek v historii, což se pozitivně odrazilo i v návštěvnosti.  

Souboj mezi Plzní a Spartou o titul se v české lize stává již tradicí. Vždyť naposledy se někdo mezi toto duo vklínil v roce 2012, kdy se mistrem stal Liberec. Letos se sice očekávalo, že by dvojici rivalů mohl vyzvat, podobně jako v minulém ročníku, či dokonce překonat Jablonec, ale ten zůstal daleko za očekáváním.

Podzimu vládne podruhé v řadě Plzeň. Viktoria přitom do sezony nevstoupila vůbec dobře. V úvodních čtyřech kolech ztratila sedm bodů, což stálo místo trenéra Miroslava Koubka. Toho nahradil Karel Krejčí a Západočeši začali hrát jako polití živou vodou. Vyhráli jedenáct z dvanácti zápasů a zimu stráví na prvním místě s 38 body na kontě. Stejný počet měli na kontě i loni a totožný mají i gólový rozdíl (+21).

Pokud by nyní měli Plzeňští vycházet ze statistik, mohli by začít slavit. Doposud se jim totiž nestalo, aby podzimní vedení nepřetavili v celkový triumf. Ten Viktoria získala zatím třikrát, v roce 2011, 2013 a 2015. Tentokrát by ale titul mohl mít příchuť velkého poprvé, jelikož by se ho Západočechům podařilo premiérově obhájit. Podobný počin se za posledních patnáct sezon povedl pouze Slavii v roce 2009.

Vedení Plzně však není nikterak výrazné. Druhá Sparta, kterou doma Západočeši porazili 2:1, na první místo ztrácí v tabulce pouze tři body. Situace na špici mohla být po podzimu i úplně odlišná, kdyby Letenští tolik neztráceli na hřištích soupeřů. Zatímco doma mají bilanci osm zápasů, osm výher, venku slavili vítězství pouze třikrát.

Pražané ale může těšit fakt, že hráli na stadionech všech protivníků z popředí tabulky Plzně, Liberce, Slavie, Mladé Boleslavi i Jablonce, a tak budou mít na jaře výhodu proti Viktorii. Ta má před sebou venkovní duely s Libercem, Slavií, Boleslaví i Spartou.

Na druhou stranu Sparta má nevýhodu, že bude působit i na jaře v Evropské lize, zatímco Plzeň ze základní skupiny nepostoupila. Trenér Zdeněk Ščasný také přes zimu musí pokusit ustálit základní jedenáctku, kterou hodně měnil jak takticky, tak i složením, což mělo často za následek nepřesvědčivé výkony.

Překvapení ze Zlína a Jablonce

Po úvodní třetině sezony se zdálo, že tentokráte bude boj o titul mimořádně vyrovnaný. Krize sice potkala Jablonec, ale v popředí se držely i Mladá Boleslav a Liberec. V závěru podzimu však začaly ztrácet a momentálně jim na Plzeň chybí už devět bodů.

Liberec doplatil především na rozsáhlou marodku, což v kombinaci s účastí ve skupině EL zabránilo svěřencům Jindřicha Trpišovského udržet výkonnost. I tak ale Trpišovský prožívá jeden z nejlepších trenérských debutů v nejvyšší soutěži, což ocenili i fanoušci, kteří ho dvakrát zvolili trenérem měsíce.

Ještě větším překvapením je nováček Zlín, který první ligu hraje jen proto, že Varnsdorf se nakonec postupu vzdal. Ačkoli byl Fastav v létě pasován na jasného aspiranta na sestup, získal na podzim 24 bodů a prožívá tak třetí nejlepší start nováčka do sezony. Jen týmy Opavy v roce 1995 a Bohemians v roce 1999 získaly v první polovině ročníku po postupu ještě o bod více.

Jen těsně za svým nejlepším podzimem v historii z roku 2006 zaostala Mladá Boleslav, která měla mimořádně produktivní útok. Ten se však v posledních třech kolech zasekl, Boleslav z nich vytěžila jen dva body a ztratila kontakt s Plzní, což jí pro jaro spíš odsuzuje k boji o třetí místo.

Černý podzim naopak prožil Baník. Zatímco loni byli v této fázi soutěže Ostravané pátí, letos jsou jednoznačně poslední. V šestnácti utkáních získali jen čtyři body, což je druhý nejhorší výsledek v historii. Pokud budou v nastoleném trendu pokračovat i na jaře, mohli by zaútočit i na celkový nelichotivý rekord Lázní Bohdaneč, které za celou sezonu získaly jedenáct bodů.

Největším zklamáním je však Jablonec. Před sezonou jeden z hlavních adeptů na boj o titul dokázal vyhrát jen čtyři ze 16 zápasů a přezimuje na osmém místě. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého doplácí zejména na to, že uhrál hned osm remíz a doma je dokonce po Ostravě druhý nejhorší. Momentálně tak má Jablonec blíž k pásmu sestupu než pohárovým příčkám.

Gólové hody, zvyšující se návštěva a trpělivost s trenéry

První část sezony 2015/16 nabídla i zajímavé statistiky. Gólově se stala vůbec nejbohatším podzimem v historii. Celkově padlo 379 gólů, což je o dvě branky více než při dosavadním předloňském rekordu. V průměru tak diváci mohli vidět téměř tři zásahy v jednom utkání (2,96).

Největší podíl na rekordu měla Mladá Boleslav, která nasázela 39 gólů. Dařilo se i Spartě (35) a Plzni (34). Na druhém pólu tabulky produktivity je Baník, jenž zaznamenal pouze 12 zásahů. Stejný počet branek Ostravanům loni stačil na pátou příčku, letos je to však o poznání horší. Druhým odspodu v počtu tref do černého je Olomouc (14) a Brno (17).

Zatímco na góly zažila liga nejbohatší podzim, co do počtu trenérských změn byl naopak jedním z nejchudších. Kouče změnily jen Plzeň, Jihlava a Olomouc. Méně rošád v realizačních týmech se během podzimních kol událo naposledy v sezoně 1996/97, tedy před 19 lety, kdy došlo jen ke dvěma. O rok dříve dokonce k jediné.

Radostná čísla jsou k vidění také u návštěvnosti. Uplynulých 16 kol navštívilo 644 444 diváků, což je v průměru 5035 fanoušků na jedno utkání. Oproti minulému podzimu vzrostla návštěvnost přibližně o 42 tisíc diváků, oproti předminulé úvodní polovině ligového ročníku pak asi o 3400 fanoušků. Už tradičně fotbal nejvíce táhl v mistrovské Plzni, kam v průměru na jedno utkání chodilo 10 630 lidí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články