Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

City nemají postup do LM ve vlastních rukou, Tottenham může skončit za Arsenalem

Londýn – Manchester City jen remizoval doma s Arsenalem 2:2 a před příchodem Pepa Guardioly ještě může přijít o účast v Lize mistrů. United ztrácejí na City pouhé dva body, mají zápas k dobru, a pokud vyhrají oba zbývající zápasy v sezoně, skončí před městským rivalem.

Radost hráčů Arsenalu a zklamání Joea Harta
zdroj: Reuters autor: Jason Cairnduff

Souboj o místo zaručující přímý postup do Ligy mistrů začal divoce, na zásah domácího Sergia Agüera z osmé minuty prakticky ihned zareagoval Olivier Giroud. Zatímco útočník City skóroval už v šestém utkání v řadě, jeho protějšek Giroud konečně prolomil střeleckou nemohoucnost a dal první gól za 16 zápasů.

Petr Čech dostal druhý gól krátce po přestávce, když se po sólu z půlky hřiště prosadil Kevin De Bruyne. Ani tentokrát však radost domácích netrvala dlouho, bod pro Arsenal zařídil Alexis Sánchez.

Tottenham ztratil v náskoku nad Arsenalem

Ani v takové památné sezoně, jakou Tottenham zažívá letos, by nemusel skončit po jednadvaceti letech v Premier League před Arsenalem. Poté, co Spurs přišli o šanci na titul, doma prohráli se Southamptonem a na Gunners mají náskok před posledním zápasem pouhé dva body. 

Do zápasu přitom Tottenham vstupoval jako jasný favorit, navíc už po čtvrthodině vedl. Rychlý gól jihokorejského útočníka Tottenhamu Son Hung-mina byl navíc zásahem rekordním. Šlo totiž o 68. ligovou branku londýnského klubu a Tottenham jich v žádné sezoně v historii Premier League nenastřílel víc.

Zápis do dějin však byl chabou záplatou na výsledek utkání, který dvěma brankami zařídil Steven Davis. Pro Southampton znamenal zisk tří bodů posun na šesté místo, zaručující postup do kvalifikace Evropské ligy.

Fotbalisté Leicesteru s trofejí pro vítěze anglické ligy
zdroj: REUTERS autor: John Clifton

Před začátkem utkání s Evertonem zazpíval na stadionu King Power tenorista Andrea Bocelli árii Nessun Dorma a trenér Leicesteru Claudio Ranieri poděkoval fanouškům. Oslavu jim zpříjemnili i samotní hráči "Lišek", kteří i s titulem v kapse odehráli zápas s Evertonem naplno.

Už v páté minutě poslal domácí do vedení nejlepší střelec Leicesteru Vardy, kterému se povedlo vstřelit úvodní gól zápasu ve 12 duelech této sezony. K asistenci na první gól si v 33. minutě připsal i trefu King, kterému se podobný počin povedl poprvé od dubna 2013.

V 65. minutě kopal Vardy pokutový kop, který s přehledem proměnil a připsal si 24. zásah v sezoně. O chvíli později mohl ještě jednu trefu přidat a dohnat lídra tabulky střelců Kanea z Tottenhamu, z další penalty ale přestřelil Roblesovu branku. V závěru pouze zkorigoval stav Mirallas.
 
Převahu "Lišek" dokumentoval i počet střel, kterým stanovily své sezonní maximum. Leicester vyslal 33 pokusů, z toho deset dokázal soupeř zblokovat.

Velkou zásluhu na Matově trefě měl kapitán Rooney, který ve vápně přihrál volnému Španělovi a ten překonal gólmana Ruddyho. Norwich je pro Matu oblíbeným soupeřem, v Premier League už se do jeho sítě trefil pětkrát, což se mu proti žádnému jinému týmu nepovedlo.

Manchester tak stále bojuje o účast v Lize mistrů, zatímco Norwich čeká těžký závěr sezony, neboť za nesestupovými pozicemi zaostává o dva body. Potřeboval by ale zlepšit ofenzivu, v posledních čtyřech zápasech "Kanárci" ani jednou neskórovali.

Juan Mata z Manchesteru United se raduje z gólu v síti Norwiche
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

Oba týmy, kterých se záchranářské starosti též týkají, v sobotu navíc bodovaly. Sunderland sice po poločase prohrával s Chelsea 1:2, ale dvěma slepenými brankami Boriniho a Defoea skóre otočil a už čtyři zápasy nepoznal hořkost porážky. Posunul se na 17. místo o bod před Newcastle, který pouze remizoval bez branek na půdě poslední Aston Villy. Sunderland a Norwich mají oproti Newcastlu zápas k dobru.

West Ham bojuje o účast v evropských pohárech, dnes se k nim ale vůbec nepřiblížil. Se Swansea překvapivě prohrál vysoko 1:4 a skončila jeho desetizápasová série bez porážky. Jediný gól domácích byl vlastní, když brankáře Fabianského nešťastně překonal Kingsley. "Labutě" uspěly na hřišti West Hamu poprvé od roku 1956.

Osmý Liverpool ztrácí na šesté místo, které zaručuje postup do kvalifikace o Evropskou ligu, po výhře 2:0 nad Watfordem pouze dva body a navíc má zápas k dobru.

Výsledky 37. kola Premier League

Norwich - Manchester United 0:1 (72. Mata), Aston Villa - Newcastle 0:0, Bournemouth - West Bromwich 1:1 (82. Ritchie - 16. Rondón), Crystal Palace - Stoke 2:1 (47. a 68. Gayle - 26. Adam), Sunderland - Chelsea 3:2 (41. Khazri, 67. Borini, 70. Defoe - 15. Costa, 45.+3 Matič), West Ham United - Swansea 1:4 (68. vlastní Kingsley - 25. Routledge, 31. Ayew, 51. Ki Sung-Yong, 90.+3 Gomis), Leicester - Everton 3:1 (5. a 65. z pen. Vardy, 33. King - 88. Mirallas), Liverpool - Watford 2:0 (35. Allen, 76. Firmino), Manchester City - Arsenal 2:2 (8. Agüero, 51. De Bruyne - 10. Giroud, 68. Sánchez),  Tottenham - Southampton 1:2 (16. Son Hung-min - 31. a 72. Davis).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články