Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Citizens slaví další titul. V Brightonu nezaváhali a udrželi náskok před Liverpoolem

Titul v anglické lize po roce znovu slaví Manchester City. Hráči v modrých dresech vyhráli v závěrečném kole v Brightonu 4:1 a udrželi jednobodový náskok na Liverpool.

Vincent Kompany
zdroj: ČTK/PA autor: Gareth Fuller

"Citizens" museli na hřišti Brightonu vyhrát, protože druhý Liverpool porazil v souběžně hraném utkání 2:0 Wolverhampton. Staronový mistr nakonec udržel na čele tabulky náskok jednoho bodu před svým konkurentem, který čeká na titul od roku 1990.

Brighton šel do překvapivého vedení v 27. minutě po Murrayho přesné hlavičce po rohovém kopu, za pouhých 83 vteřin ale vyrovnal Agüero. Vítězný gól zaznamenal v 38. minutě po rohu Laporte a ve druhém poločase přidali dvě parádní trefy Mahríz a z přímého kopu Gündogan.

"Letošní obhajoba byla nejtěžší mistrovskou sezonou, kterou jsem tu zažil. Liverpool byl letos výjimečný a také by si zasloužil titul," uvedl kapitán Vincent Kompany. "Musíme pogratulovat Liverpoolu a zároveň mu poděkovat, protože z nás dostali v průběhu sezony maximum," řekl Guardiola na adresu hlavního rivala.

"Dokud tu bude City se svou kvalitou a finanční sílou, bude pro kohokoliv těžké je překonat," řekl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. "K vítězství v Premier League se musejí naše výkony blížit dokonalosti. V této sezoně jsme se hodně zlepšili, ale stále je to pouze první krok," dodal německý kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Anglický titul znovu patří Manchesteru City

Svěřenci trenéra Pepa Guardioly získali po úspěchu v anglickém Ligovém poháru a Superpoháru třetí trofej v sezoně. Další mohou přidat ve finále FA Cupu, v němž se střetnou s Watfordem. "Citizens" se naopak nedočkali premiérového vítězství v Lize mistrů, ve které nestačili ve čtvrtfinále na Tottenham.

Obhájci titulu vyrovnali 32. ligovou výhrou svůj loňský rekordní ročník a v závěru sezony natáhli vítěznou šňůru na 14 utkání. Trenér Guardiola získal osmý titul v desáté sezoně ve funkci hlavního trenéra v nejvyšší soutěži. Vedle dvou triumfů se City slavil třikrát s Barcelonou ve španělské lize i s Bayernem Mnichov v německé Bundeslize.

Virgil Van Dijk
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Liverpool prohrál za celý ligový ročník jen jeden zápas a získal 97 bodů. Stal se tak prvním týmem v rámci pěti nejprestižnějších evropských lig, kterému taková bilance nestačila k zisku titulu. K výhře 2:0 nad Wolverhamptonem pomohl "Reds" dvěma góly Sadio Mané, jenž se dotáhl na čelo tabulky střelců Premier League. Kromě senegalského útočníka nastříleli 22 branek ještě jeho spoluhráč Muhammad Salah a Pierre-Emerick Aubameyang z Arsenalu.

Aubameyang pomohl "Kanonýrům" dvěma brankami k vítězství 3:1 v Burnley. Arsenal opět inkasoval a na venkovních hřištích udržel v celé ligové sezoně jen jedno čisté konto, což je jeho nejhorší bilance od ročníku 1967/68. V bráně dostal opět přednost před Petrem Čechem německý gólman Bernd Leno. Pouze na lavičce zůstal i útočník Burnley Matěj Vydra.

Arsenal udržel páté místo, zaručující start v příštím ročníku Evropské ligy. Stále se ale může kvalifikovat do Ligy mistrů, pokud zvládne finále aktuálního ročníku druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže proti městskému rivalovi Chelsea.

"Blues" se kvalifikovali do Ligy mistrů ze třetího místa, které udrželi po bezbrankové remíze v Leicesteru. Tottenham totiž nedokázal doma porazit Everton a po remíze 2:2 zůstal čtvrtý.

Anglická fotbalová liga - 38. kolo:

Brighton - Manchester City 1:4 (27. Murray - 28. Agüero, 38. Laporte, 63. Mahríz, 72. Gündogan), Burnley - Arsenal 1:3 (65. Barnes - 52. a 63. Aubameyang, 90.+4 Nketiah), Crystal Palace - Bournemouth 5:3 (24. a 32. Batshuayi, 37. vlastní Simpson, 65. Van Aanholt, 80. Townsend - 45. Lerma, 56. Ibe, 73. King), Fulham - Newcastle 0:4 (9. Shelvey, 11. Peréz, 61. Schär, 90. Rondón), Leicester - Chelsea 0:0, Liverpool - Wolverhampton 2:0 (17. a 81. Mané), Manchester United - Cardiff 0:2 (23. a 54. Mendez-Laing), Southampton - Huddersfield 1:1 (41. Redmond - 55. Pritchard), Tottenham - Everton 2:2 (3. Dier, 75. Eriksen - 69. Walcott, 72. Tosun), Watford - West Ham United 1:4 (47. Deulofeu - 15. a 80. z pen. Noble, 39. Lanzini, 71. Arnautovic).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články