Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Čínští majitelé znovu zainvestovali. Slavia koupila stadion v Edenu

Praha – Snažení přineslo ovoce. Vlastník Slavie čínská společnost CEFC podle informací Hospodářských novin po dlouhém vyjednávání koupila stadion Eden, kde sešívaní hrají. Společnost ani klub informaci nepotvrdily. Podle předsedy představenstva Slavie a zástupce čínské skupiny Jaroslava Tvrdíka se v pondělí před ligovým zápasem s Hradcem Králové uskuteční mimořádná tisková konference.

Choreografie slávistických fanoušků v derby proti Spartě
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

"V pondělí od 17:15 mimořádná tisková konference před zápasem na stadionu živě pro všechny. Buďte při tom. Nápověda - 'Tady jsme doma'," napsal Tvrdík na Twitteru.

Čínští majitelé fotbalové Slavie se snažili získat stadion přes rok. Loni v březnu v rámci žofínského ekonomického fóra uzavřeli dohodu s dosavadním vlastníkem, jímž je akciová společnost Eden Arena. Původně mělo jít o 70 procent akcií s tím, že v následujících pěti letech CEFC investuje do stadionu 49,6 milionu eur (asi 1,34 miliardy korun).

Nakonec by mělo jít o transakci stoprocentního podílu. V prosinci mluvčí CEFC potvrdil, že je hotová finální dohoda včetně auditu a řeší se závěrečné právní a formální náležitosti. V únoru Tvrdík řekl, že by chtěl Eden představit jako stadion Slavie 13. května.

Dalším účastníkem dohody je stavební firma Beijing Municipal & Bridge Corporation, která by zřejmě měla provést rekonstrukci. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta naznačoval, že by se z Edenu mohl stát národní stadion. Hovořil o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity na 30 tisíc míst.

Vlastníkem stadionu byl po uvedení do provozu v květnu 2008 nejprve investor společnost E Side Property Limited. V říjnu 2011 se stala většinovým majitelem stadionu investiční skupina Natland, která předtím ovládla i klub. Společnost převzala dosavadního majitele firmu E Side Property v rámci vyrovnání s podnikatelem Vladimírem Kroužeckým.

V červenci 2012 Natland prodal osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím E Side Property vlastnila arénu. Novým vlastníkem se stala společnost Kingwater Holdings Limited, kterou oficiálně reprezentoval advokát Václav Slavíček. Ten po dohodě s hlavními věřiteli převedl stadion v Edenu pod akciovou společnost Vinet.

S transakcí ale nesouhlasila radnice Prahy 10, která v minulosti investovala do dluhopisů E Side Property. Změny pak pokračovaly a v současnosti stadion provozuje akciová společnost Eden Arena. Nejasné vlastnictví stadionu bylo terčem kritiky i zdrojem obav mnohých fanoušků.

Slavii přidělalo problémy, že dosavadní vlastníci stadionu pronajali arénu na koncerty, a tak poslední zápas sezony s Brnem 27. května zřejmě bude muset Slavia odehrát jinde.

Společnost CEFC vlastní 99,9 procenta Slavie. Zbytek je v rukou fanoušků. Loni do klubu investovala zhruba 300 milionů korun, které byly z převážné části určeny na nákup posil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články