Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čínská továrna zastavila výrobu maskota pro fotbalové MS

Johannesburg - Výroba maskota pro fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice se zastavila. Továrna v Šanghaji, jež zakázku dostala, musela přerušit produkci kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám, které v ní panují. Už v lednu prosákly na veřejnost informace o tom, že postavičky leoparda se zelenou hřívou Zakumaniho vznikají v nedůstojných podmínkách. Často nezletilí čínští dělníci prý pracují ve špinavém prostředí v až třináctihodinových směnách a dostávají směšný plat tři dolary za den.

Společnost Global Brands Group, která zakázku jménem mezinárodní federace FIFA zprostředkovala, nařídila zastavení prací, dokud v továrně nedojde ke zlepšení situace.

Zástupci továrny, kde se vyráběly suvenýry také pro olympijské hry v Pekingu, se brání. "V čínských podmínkách je prostředí v naší továrně, pokud ne úplně nejlepší v zemi, tak rozhodně nadstandardní," citoval nejmenovaného představitele jihoafrický deník Times.

Rozhodnutí vyrábět maskota a další suvenýry pro MS v cizině vyvolalo v Jihoafrické republice, kde panuje pětadvacetiprocentní nezaměstnanost, velkou nevoli. Odbory kvůli tomu pohrozily protestními akcemi během šampionátu, který začne 11. června.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články