Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Cíle Pelty: Nejdříve pevný mandát, pak Euro v Praze

Praha - Předseda české fotbalové asociace Miroslav Pelta nebude kandidovat do výkonného výboru UEFA, jehož osm členů se bude volit na květnovém kongresu. Nejprve chce získat silnější mandát na valné hromadě FAČR. Pelta se zároveň nevzdává myšlenky, že by Praha mohla být jedním z 13 pořadatelských měst mistrovství Evropy v roce 2020.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

UEFA bude osm členů exekutivy volit 25. května. Před dvěma roky neúspěšně kandidoval tehdejší předseda ČMFS Ivan Hašek, Pelta však svého předchůdce zatím následovat nehodlá. Zatím prý nepovažuje svůj mandát za dostatečně silný - Haška totiž nahradil v průběhu čtyřletého období a až květnová volební valná hromada FAČR mu může udělit funkci předsedy dlouhodobě.

"Můj mandát je poloviční, proto si myslím, že kandidatura do výkonného výboru UEFA by byla předčasná. Teď na UEFA pracuji v komisi pro národní svazy a v komisi FIFA pro plážový fotbal. Nejdříve je potřeba, abych získal nějaké postavení, rozkoukal se a našel spojence. Pak by to mělo smysl," řekl Pelta.

UEFA
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Šéf českého fotbalu se chce stále zaměřit na to, aby Praha mohla být jedním z třinácti měst, která budou pořádat Euro 2020. "Pracuji s tím, že pokud by to bylo jen trochu možné, pokusím se o to," prohlásil Pelta. "Bylo schváleno, že dvě města dostanou výjimku a mohou turnaj hostit na stadionech pro 30 tisíc lidí. A já to beru tak, že tou výjimkou je Praha. Určitě se o to budeme pokoušet," dodal.

Pelta si umí představit, že potřebný stadion pro 30 tisíc diváků by mohl vyrůst na Strahově. "Všechno je to ale jen vize. Nejprve je třeba najít partnery. Třeba atletika by ho ale také mohla využít, protože do budoucna by také chtěla pořádat velkou akci," nastínil.

Zatím reálněji tak vypadá kandidatura na pořádání mistrovství světa ve futsalu pro rok 2016. Výkonný výbor FAČR dal Peltovi pověření k jednání s předsedou FIFA Seppem Blatterem o financování turnaje. "Pokud by financování bylo vyrovnané a nehrozilo by, že bychom se dostali do problémů, začneme přípravy a podáme kandidaturu. Šanci máme velkou," řekl Pelta. Podle finančních možností se bude určovat, ve kterých městech by se turnaj pořádal. Ve hře jsou zejména Praha, Pardubice a Ostrava.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta se nevzdává myšlenek na Euro 2020
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články