Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Cíl Lavičky: Aby Sparta hrála jako Sparta

Praha - Když před čtyřmi lety Vítězslav Lavička podruhé jako hlavní trenér přebíral sparťanské fotbalisty, určitě si nepředstavoval, že po devíti ligových zápasech kvůli špatným výsledkům skončí. Teď se devětačtyřicetiletý kouč na Letnou opět vrací a angažmá bere jako možnost navázat na práci, kterou v roce 2008 rozdělal. Ve Spartě chce pokračovat v procesu, který letenský klub započal v zimě po příchodu Jaroslava Hřebíka.

Vítězslav Lavička
zdroj: GettyImages autor: Ryan Pierse

"Rozhodně nepřicházím do Sparty, abych něco boural. Chci pokračovat v procesu tvorby, který tady byl nastaven. Určitě to není tak, že by se mým příchodem všechno změnilo, to vůbec," řekl Lavička, který se na jaře vrátil z Austrálie, kde trénoval Sydney.

Odmalička je sparťan, takže ho nabídka hodně potěšila. "Můj vztah ke Spartě je hluboký. Dostal jsem i nabídky z jiných klubů v české lize, ale na ty jsem nereagoval. Upřímně říkám, že jsem nepředpokládal, že se ihned po návratu objeví nabídka ze Sparty. Moc mě potěšila. Začal jsem o ní intenzivně přemýšlet a vyvinulo se to tak, že jsme se dohodli."

Vítězslav Lavička: "Moc bych si přál, aby si divák na stadionu řekl: Aha, oni hrajou stylem jako Sparta, je to konkurenceschopné, má to tvář. Na druhou stranu to ale nejde udělat mávnutím proutku."

Nový sparťanský kouč je známý tím, že vyznává útočnou hru. Přál by si, aby Letenští předváděli pohledný a konkurenceschopný fotbal, je mu ale jasné, že vylepšit herní styl nepůjde hned. Lavička si je vědom, že od Sparty všichni čekají zisk mistrovského titulu. Letenští dvakrát za sebou skončili druzí a pro Lavičku je velkou výzvou ligový primát na Spartu vrátit. "Chtěl bych, aby tu atmosféra byla pozitivní," prohlásil.

Ve Spartě by rád vytvořil jakýsi mix zkušenosti a mládí. "Dlouhodobá strategie je jasná. Sparta má talentovanou mládež, jedna z cest je zapracovat mladé hráče do kádru. Ale nemůžeme hrát jen s mladými nebo naopak stavět jen na zkušených harcovnících. Je potřeba najít balanc, rovnováhu," dodal.

"Jsme přesvědčeni, že právě on je správným kandidátem do naší vize. Je to týmový hráč, je schopen pracovat koncepčně, je to sparťan a umí vytvořit pozitivní atmosféru," řekl Křetínský. "Věřím, že jeho působení bude úspěšné. Chceme konečně získat titul a postoupit minimálně do základní skupiny Evropské ligy," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články