Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Chelsea slaví titul, Tottenham si pojistil druhé místo, sestupuje Hull

Londýn ‒ Po roční pauze získali fotbalisté Chelsea anglický titul. "Blues" o tom rozhodli těsnou výhrou 1:0 na hřišti West Bromwiche. Tottenham se rozloučil se stadionem White Hart Lane výhrou 2:1 nad Manchesterem United a má jisté druhé místo. Liverpool zvítězil na hřišti West Hamu 4:0 a je třetí, což znamená přímý postup do Ligy mistrů. Fotbalisté Hullu prohráli na hřišti Crystalu Palace 0:4 a jsou dalším sestupujícím. Do druhé ligy se vracejí po roce stráveném v Premier League.

Fotbalisté Chelsea slaví anglický titul
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Italský trenér Antonio Conte ve své premiérové sezoně dovedl londýnský tým k šestému titulu v historii. Chelsea napravila desáté místo z minulého ročníku a z trůnu sesadila loňského překvapivého šampiona Leicester.

Favorit měl na stadionu Hawthorns velké problémy překonat obranu WBA. Utkání 37. kola rozhodl až v 82. minutě střídající belgický útočník Michy Batshuayi. Chelsea vyhrála v lize počtvrté za sebou a potřetí bez inkasované branky.

"Je to pro hráče obrovský úspěch a já jim děkuji za odhodlání a nasazení. Skvělým přístupem mi ukázali, že v této sezoně chtějí dosáhnout něčeho velkého. Po téhle výhře musíme být šťastní a spokojení," řekl Conte.

Je nám líto, video expirovalo.
Chelsea zdolala WBA a s předstihem si zajistila titul

Chelsea měla v prvním poločase převahu a častěji držela míč, ale do šancí se dostávala jen obtížně. Po půlhodině hry pálil o kousek vedle Fábregas, mezi tyče se nevešla ani Pedrova střela.

V úvodu druhé půle West Bromwich podržel brankář Foster, který vyrazil Mosesovu ránu a chytil také akrobatický pokus Costy. Tlak Chelsea ale začal postupně oslabovat a přišlo dlouhé trápení.

V závěru navíc zahrozili domácí. Rondón však nevyužil slibný únik a náhradník Chadli těsně minul branku. "Blues" se přece jen dočkali kýženého gólu. Batshuayi si osm minut před koncem naběhl na přihrávku Azpilicuety a zblízka se štěstím propálil Fostera.

Tottenham se loučil s White Hart Lane

Poslední utkání na stadionu White Hart Lane doprovázely vzpomínkové akce vedení klubu i fanoušků. Stylově se rozloučili i sami hráči, "Kohouti" totiž poprvé od ročníku 1964/65 neprohráli za celý rok žádné domácí ligové utkání. V příští sezoně odehraje Tottenham domácí zápasy ve Wembley, pak ho čeká přesun na nový stadion, jenž vyroste hned vedle toho stávajícího.

Oslavy na hřišti rozpoutala Wanyamova gólová hlavička z 6. minuty. Krátce po změně stran se pak podobným způsobem trefil druhý nejlepší střelec anglické ligy Harry Kane. Za hosty zkorigoval v 71. minutě Wayne Rooney, jenž zužitkoval Martialovu přihrávku před prázdnou bránu.

Manchester prohrál podruhé za sebou a ztratil šanci na umístění v elitní čtyřce. Ligu mistrů si přesto může v příští sezoně zahrát, pokud zvládne finále Evropské ligy proti Ajaxu Amsterdam.

Liverpool nasázel West Hamu čtyři góly

Liverpool šel do vedení ve 35. minutě. Coutinho našel krásnou kolmicí za obranu Daniela Sturridge, který obešel gólmana a zakončil pohodlně do prázdné branky.

Coutinho pak sám přidal dva góly po změně stran, stačily mu na to čtyři minuty. Nejprve se prosadil střelou zpoza vápna, podruhé předvedl individuální akci a důrazné zakončení. S 12 góly ztrácí brazilský záložník jedinou branku na nejlepšího střelce Liverpoolu Sadia Maného.

Na 4:0 upravil čtvrt hodiny před koncem z dorážky Divock Origi. Liverpool vyhrál čtyři venkovní zápasy v řadě poprvé od dubna 2014. West Ham počtvrté v sezoně inkasoval doma čtyři branky, což se mu nestalo 18 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal smetl Stoke, Čech odchytal 400. zápas v PL

Čech oslavil jubileum výhrou, Mahrez smolně zahodil penaltu

Arsenal se dostal do vedení na hřišti neoblíbeného soupeře Stoke tři minuty před přestávkou, když se poprvé prosadil francouzský reprezentant Giroud. Krátce po změně stran zvýšil na 2:0 pro "Kanonýry" po Sánchezově přihrávce Özil.

Čisté konto Čechovi, který odchytal jubilejní 400. zápas v Premier League, sebral v 68. minutě Crouch, pak ale Arsenal definitivně rozhodl o třetím vítězství po sobě. Nejprve skóroval Sánchez, který oslavil 50. ligový gól za Arsenal. K dosažení této mety mu stačilo 101 startů, pouze Thierry Henry (83) a Ian Wright (87) to stihli rychleji.

Chilský reprezentant, který má v této sezoně Premier League na kontě 21 gólů a deset asistencí, se však zranil a musel opustit hřiště. Na 4:1 pro hosty posléze upravil Giroud, který dal dvě branky v ligovém zápase poprvé od října. Arsenal vyhrál na půdě Stoke po více než sedmi letech.

Alexis Sánchez se raduje z gólu Arsenalu
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Manchester City vedl od 29. minuty, kdy se po Saného přihrávce prosadil nehlídaný Silva. Španělský záložník se trefil i v předchozím duelu proti Crystal Palace (5:0), povedlo se mu tak poprvé od prosince 2014 skórovat ve dvou zápasech po sobě.

V 36. minutě zvýšil na 2:0 Gabriel Jesus, který proměnil penaltu nařízenou po faulu na Saného. Naději pro hosty vykřesal krátce před přestávkou Okazaki, jenž skóroval povedeným volejem a ukončil více než pětiměsíční čekání na gól.

Čtvrt hodiny před koncem dostal k dispozici pokutový kop také Leicester po Clichyho zákroku na Mahreze. Sám faulovaný alžírský reprezentant se postavil k penaltě, míče se ale při střele dotkl dvakrát a zahodil šanci na vyrovnání.

Swansea uspěla v Sunderlandu

Swansea se definitivně zachránila vítězstvím 2:0 na hřišti Sunderlandu. Skóre otevřel Llorente. Španělský forvard vstřelil sedmý gól hlavou v sezoně, což se žádnému jinému hráči v anglické lize nepovedlo.

O výhře velšského celku definitivně rozhodl Naughton, jenž zaznamenal premiérovou trefu ve 141. ligovém zápase. Swansea má na 17. místě čtyřbodový náskok před Hullem, který podlehl Crystalu Palace 0:4 a stal se třetím sestupujícím.

Třetím sestupujícím je Hull City

Hull nevstoupil do zápasu na hřišti Crystalu Palace vůbec dobře - už ve třetí minutě promáchl míč při snaze o odkop hostující stoper Ranocchia a Wilfried Zaha následný samostatný únik zakončil střelou pod padajícím Jakupovičem. Na 2:0 zvýšil ve 34. minutě Christian Benteke, jenž se trefil hlavičkou po rohovém kopu. Belgický útočník zaznamenal 15. ligovou branku v této sezoně, z toho se hned sedmkrát prosadil právě hlavou.

Tečku za utkáním obstarali pět minut před koncem proměněným pokutovým kopem Luka Milivojevič a v 90. minutě Patrick van Aanholt po další chybě hostující obrany.

Hull doplatil v sezoně na špatnou bilanci na hřištích soupeřů - z 19 utkání získal pouze šest bodů. Crystal Palace naopak přerušil sérii tří porážek a po nejvyšší letošní výhře má jistou záchranu v soutěži.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:

Everton - Watford 1:0 (56. Barkley), West Bromwich - Chelsea 0:1 (82. Batshuayi), Manchester City - Leicester 2:1 (29. Silva, 36. Gabriel Jesus z pen. - 42. Okazaki), Bournemouth - Burnley 2:1 (25. Stanislas, 85. King - 83. Vokes), Middlesbrough - Southampton 1:2 (72. Bamford - 42. Rodriguez, 57. Redmond), Sunderland - Swansea 0:2 (9. Llorente, 45.+3 Naughton), Stoke - Arsenal 1:4 (68. Crouch - 42. a 80. Giroud, 55. Özil, 76. Sánchez), Crystal Palace - Hull 4:0 (3. Zaha, 34. Benteke, 85. Milivojevič z pen., 90. Van Aanholt), West Ham United - Liverpool 0:4 (57. a 61. Coutinho, 35. Sturridge, 76. Origi), Tottenham - Manchester United 2:1 (6. Wanyama, 48. Kane - 71. Rooney).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články