Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chelsea se posunula do čela, Arsenal se po výprasku musí bát o LM

Londýn – Další překážku v cestě za vysněným titulem překonali fotbalisté Liverpoolu a vrátili se do čela ligy. Reds k tomu pomohla výhra na hřišti West Hamu 2:1, kterou zařídil dvěma góly z penalt kapitán Gerrard. Vítězství si připsala i druhá Chelsea a třetí Manchester City. Výpadek formy naopak potvrdil Arsenal. Gunners prohráli na Evertonu 0:3 a před svým soupeřem mají na čtvrtém místě zaručujícím postup do předkola LM náskok již jen bod. Toffees přitom mají zápas k dobru.

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard slaví vstřelenou branku
zdroj: ISIFA/Liverpool FC via Getty Images autor: Andrew Powell

Že to Liverpool nebude mít na hřišti West Hamu jednoduché, bylo patrné již od úvodu. Reds jen s velkými problémy překonávali dobře bránící domácí a naopak sami museli odolávat nepříjemným atakům. Favorizovaný celek si první velkou šanci vytvořil až ve dvacáté minutě, kdy Suaréz orazítkoval břevno.

Liverpool se vedoucí branky přeci jenom dočkal, a to těsně před poločasem. Tomkins zahrál ve vápně rukou a následnou penaltu zkušeně proměnil kapitán Gerrard. Vedení ale hostům nevydrželo příliš dlouho. Ještě před odchodem do kabin vyrovnal Demel. Obránce Hammers dorazil do odkryté branky míč, jenž vypadl po rohu Mignoletovi z rukou.

Do druhé části vstoupili mnohem aktivněji hosté, jenže West Ham je do větších příležitostí nepouštěl. Naopak mohl z ničeho nic udeřit sám. Po hodině hry však Carroll orazítkoval pouze břevno.

Liverpool se ale nakonec vítězné branky přece jenom dočkal. Dvacet minut před koncem fauloval brankář Adrián Flanagana a Gerrard se ani napodruhé nemýlil. Zkušený záložník dal celkově 90. gól Reds v této sezoně Premier League a svůj desátý z pokutového kopu. Selhal jen jednou.

Chelsea smetla bez problémů Stoke

Chelsea byla od začátku duelu lepším celkem. První velké šance se dočkala ale až v čtyřiadvacáté minutě, jenže Torres ji zazdil. Londýnský celek však na vedoucí branku nemusel čekat příliš dlouho. V dvaatřicáté minutě přihrál Matič Salahovi a ten tvrdou ranou nedal Begovičovi v brance Stoke šanci.

Egyptský křídelník byl i u druhého gólu. Po faulu na něj totiž domácí kopali penaltu. Tu sice Frank Lampard neproměnil, ale míč se k němu vrátil a anglický záložník se napodruhé nemýlil.

Frank Lampard z Chelsea slaví vstřelenou branku
zdroj: ISIFA/AFP PHOTO/ autor: CARL COURT

Favorit přidal ještě třetí branku, o kterou se postaral přesnou ranou k tyči Willian. Naopak Stoke se prosadil nedokázalo a český brnakář Petr Čech díky tomu udržel patnáctou nulu v sezoně.

Arsenal může přijít o Ligu mistrů

V duelu Evertonu a Arsenalu hned první velká šance znamenala branku. Ve čtrnácté minutě Baines našel ve vápně přesným pasem Lukaka. Jeho střelu ještě dokázal brankář Szczesny vyrazit. Míč však skončil přímo na kopačce Naismitha a ten se již nemýlil.

Liverpoolský celek byl i po vstřelené brance aktivnějším týmem, naopak Gunners se trápili. Převahu dokázali domácí přetavit v další branku po půl hodině hry. Lukaku dostal na pravém křídle míč, s nímž se vřítil do vápna. Prošel kolem dvojice bránících hráčů Arsenalu, kteří ho trestuhodně jen sledovali, a přesnou ranou k tyči zvýšil vedení svého celku.

Zklamaní fanoušci Arsenalu
zdroj: Getty Images autor: Laurence Griffiths

Arsenal se trochu zvedl až po poločase a snížit mohl po chybě obrany v čtyřiapadesáté minutě Cazorla, jenže z bezprostřední blízkosti Howarda nepřekonal. A tak přišel trest v podobě třetího gólu v jeho síti. Mirallas se dostával ve vápně k odraženému balonu, čemuž chtěl zabránit Arteta a ve skluzu si míč poslal do vlastní odkryté branky. Alespoň kosmetické úpravy skóre se hosté mohli dočkat v závěru, avšak nádherná dalekonosná rána Oxlade – Chamberleina orazítkovala pouze břevno.

Arsenal i přes prohru zůstal čtvrtý. Na pátý Everton, který má o zápas méně, však má již náskok pouze jediného bodu, a mohou tak přijít o příčku zajišťující předkolo Ligy mistrů.

Cititizens vyhráli i díky velké chybě sudího

Manchester do zápasu vstoupil tím nejlepším možným způsobem a již ve třetí minutě se dostal do vedení. Džeko si ve vápně pěkně obhodil Fonteho, který ho fauloval, a nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Touré.

Citizens se po vstřelené brance zatáhli. Naopak iniciativu převzal Southampton, který dobře kombinoval, jenže si nebyl schopen vytvořit žádnou větší šanci. V třiadvacáté minutě zápas poznamenal nepříjemný moment, kdy si mladý anglický reprezentant Rodriguez pravděpodobně vážně poranil koleno a musel být ze hřiště odnesen na nosítkách.

Radost fotbalistů Manchesteru City
zdroj: AFP PHOTO / autor: LINDSEY PARNABY

Saints se ale vyrovnání přece jenom dočkali. Nejprve přežili obrovskou šanci domácích, kdy Džeko orazítkoval hlavou břevno, a v šestatřicáté minutě mohli slavit. Pronikajícího Corka ve vápně podkopl Zabaleta a rozhodčí ukázal podruhé v zápase na puntík. K pokutovému kopu se postavil penaltový specialista Lambert a nezaváhal.

Nastavený čas prvního poločasu však pro aktivně hrající hosty znamenal pohromu. Nejprve se po nahrávce Silvy prosadil Nasri. Španěl byl ovšem v době finální přihrávky minimálně v dvoumetrovém ofsajdu a o chvíli později přidal třetí branku Manchesteru hlavou Džeko.

V druhé části si již domácí vedení hlídali a deset minut před koncem přidali další branku. Krásný přízemní centr Navase uklidil do odkryté branky Jovetič. Manchester City tak přerušil sérii dvou zápasů, v nichž Southampton nedokázal porazit.

Výhru United zařídil Mata

Zápas mezi Newcastlem a Manchesterem United byl dlouho bez větších šancí. To se změnilo až v pětadvacáté minutě. Domácí Cissé si naskočil na přesný centr a Lindegaart, který dostal přednost před De Geou, musel vytáhnout reflexivní zákrok. Hostující United poprvé zahrozili až v závěru první části a hned z toho byla branka. Ke standardní situaci těsně za vápnem se postavil Mata a vymetl šibenici. Několik vteřin před odchodem do kabin mohl zvýšit vedení Red Devils Hernández, jenže tváří tvář Elliotovi trefil pouze tyč.

Co se nepovedlo Hernándezovi, to dokázal krátce po změně stran opět Mata. Španělský záložník si ve vápně šikovně zasekl míč a uklidil ho do odkryté branky. V pětašedesáté minutě se dočkal i "Chicharito", jenž využil zpětného pasu Kagawy a ve skluzu rozvlnil síť Newcastlu potřetí. Na konečný čtyřbrankový rozdíl pak v samotném závěru zvýšil Januzaj, který využil krásného uvolnění patou od Maty.

Fotbalisté West Bromwiche zvítězili na hřišti Norwiche 1:0, jediný gól zařídil v prvním poločase francouzský záložník Morgan Amalfitano. Český útočník Matěj Vydra nastoupil podruhé za sebou v základní sestavě a odehrál 70 minut.

Tottenham sestřelil Sunderland 5:1

Tottenham sice v 17. minutě jako první inkasoval, ale nakonec částečně odčinil předchozí debakl 0:4 ze hřiště Liverpoolu. Dvakrát skóroval Emmanuel Adebayor, který tak zaokrouhlil svou bilanci v tomto ročníku Premier League na deset branek. Všechny dal až po prosincovém nástupu kouče Tima Sherwooda, jenž vystřídal odvolaného Andrého Villase-Boase. Právě kvůli Sherwoodovi bylo kolem Tottenhamu rušno už před dnešním zápasem, neboť v médiích se objevily spekulace, že má v létě na lavičce skončit. Vedení klubu to však v prohlášení popřelo.

Večer pak kouče jeho svěřenci potěšili. Velký podíl na vítězství měl dánský záložník Christian Eriksen, který jeden gól dal a dvě branky připravil spoluhráčům. Obránce Sunderlandu Ondřej Čelůstka nebyl ani na lavičce.

Anglická fotbalová liga – 33. kolo:

Manchester City – Southampton 4:1 (3. Touré z pen., 45.+1 Nasri, 45.+4 Džeko, 81. Jovetič – 37. Lambert z pen.), Aston Villa Fulham 1:2 (70. Holt 61. Richardson, 86. Rodallega), Cardiff Crystal Palace 0:3 (31. a 88. Puncheon, 71. Ledley), Hull Swansea 1:0 (39. Boyd), Newcastle Manchester United 0:4 (39. a 50. Mata, 64. Hernández, 90.+3 Januzaj), Norwich West Bromwich 0:1 (16. Amalfitano), Chelsea - Stoke 3:0 (32. Salah, 61. Lampard, 72. Willian), Everton - Arsenal 3:0 (14. Naismith, 34. Lukaku, 61. vlastní Arteta), West Ham United - Liverpool 1:2 (45.+2 Demel - 44. a 71. obě z pen. Gerrard).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články