Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Chelsea se chce Barce pomstít za tři roky starou křivdu

Praha - Fotbalisté Chelsea s gólmanem Petrem Čechem přivítají v úvodním semifinále Ligy mistrů obhájce Barcelonu s nezastavitelným Lionelem Messim. Londýnský celek by favoritovi rád vrátil tři roky staré kontroverzní vyřazení a podruhé v historii postoupil do finále soutěže. Zápas začne na stadionu Stamford Bridge ve 20:45 a řídit ho bude Felix Brych z Německa. Přímý přenos odvysílá ČT4 a web sportzive.cz.

Utkání provázejí vzpomínky na poslední emotivní vzájemný souboj v semifinále LM z května 2009, kdy na Stamford Bridge rozhodl o postupu Katalánců tři minuty před koncem Andrés Iniesta gólem na 1:1. Domácí z neúspěchu vinili norského rozhodčího Toma Henninga Övreba a nařkli ho z toho, že proti Španělům neodpískal čtyři penalty. Sudí pak opakovaně čelil výhrůžkám smrti.

Podle barcelonského obránce Daniho Alvese si tehdy za vyřazení mohli "Blues" sami. "Myslím, že nepostoupili jen kvůli vlastnímu strachu. Tým, který měl početní výhodu a hrál doma, nás mohl přehrát. Místo toho se stáhl dozadu a zaplatil za to," řekl Brazilec.

Vyhrocené střetnutí nevymizí z paměti útočníkovi Chelsea Didieru Drogbovi. Právě on dostal za pozápasové vulgární urážky sudího trest na čtyři zápasy. "Rok 2009 už je minulost, soustředíme se jen na středeční zápas. Je to otevřené, přestože je Barcelona nejlepší tým na světě a má nejlepšího hráče planety. Ve dvou zápasech je všechno možné," uvedl.

Oba soupeři se ve vyřazovací části Ligy mistrů střetli čtyřikrát a třikrát se z postupu radovala Barcelona. Už pětkrát za sebou však nedokázala nad Chelsea zvítězit. Naposledy uspěla v roce 2006, od té doby s ní čtyřikrát remizovala a jednou prohrála. Londýnský celek, který v neděli postoupil přes Tottenham do finále Anglického poháru, doma v tomto ročníku LM vyhrál všech pět zápasů se skóre 16:2. Barcelona zase venku kromě remízy s AC Milán čtyřikrát zvítězila.

Svěřence trenéra Pepa Guardioly čekají v tomto týdnu klíčové zápasy sezony. Po Chelsea se v sobotu střetnou s Realem Madrid, na který ztrácejí ve španělské lize čtyři body. Podle Javiera Mascherana Barcelona nesmí tříštit pozornost. "Až po zápase s Chelsea budeme myslet na ligový zápas s Realem. Jsme v semifinále Ligy mistrů a máme velkou šanci postoupit do finále," nabádal argentinský obránce.



Hosté budou znovu spoléhat na Messiho. Historicky nejlepší střelec Barcelony ve čtvrtfinálovém utkání s AC Milán stanovil 14. gólem v ročníku nový rekord LM a celkem v této sezoně nastřílel ohromujících 63 branek. Proti Chelsea se však v dosavadních šesti zápasech střelecky neprosadil. Nebezpečí, jaké hrozí od čtyřiadvacetiletého Argentince, si je vědom i Španěl Juan Mata, který se společně s Fernandem Torresem postaví kamarádům z reprezentace. "Messi může zahrozit kdykoli. Ale nesmíme zapomenout, že Barca má i další nebezpečné hráče," řekl bývalý ofenzivní hráč Valencie.

Předpokládané sestavy: Chelsea: Čech - Ivanovič, Terry, Cahill, Cole - Mikel, Lampard, Ramires, Mata, Kalou - Drogba. Barcelona: Valdes - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Iniesta - Sánchez, Messi, Pedro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články