Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Chelsea s Kalasem v sestavě umlčela Liverpool. I díky Gerrardově hrubce

Londýn – Tomáš Kalas si odbyl debut v základní sestavě Chelsea, a ne v ledajakém zápase. Jeho tým na Anfield Road zvítězil ve značně pozměněné sestavě 2:0, a Liverpoolu tak uniká šance na získání titulu. Vítězný gól přišel po nešťastném uklouznutí kapitána Stevena Gerrarda. 

Zklamaný Steven Gerrard
zdroj: PA autor: Peter Byrne

Chelsea zvítězila na hřišti Liverpoolu jako teprve druhý tým v sezoně. Do utkání přitom nasadila prakticky rezervní sestavu, oproti utkání s Atlétikem Madrid nenastoupili třeba Cahill, Terry, Oscar, Hazard či Willian, a premiérovou šanci v základní jedenáctce tak dostal i Tomáš Kalas. Olomoucký odchovanec se dostal i do velké příležitosti - výborně si naběhl na rohový kop, avšak nedokázal se hlavou trefit ideálně do balonu.

Liverpool sice většinu utkání měl drtivou převahu v držení míče a Chelsea bránila okolo svého pokutového území, přesto se domácí dostávali do šancí jen ztěží. Kvůli neustálému zdržování hráčů hostí se v první půli nastavovaly tři minuty, a paradoxně právě toho Chelsea využila. V poslední minutě nastavení uklouzl na půlící čáře kapitán Liverpoolu Steven Gerrard a předkopl si míč, který mu vypíchl Demba Ba. Senegalský útočník unikl sám před Mignoleta a prostřelil jej mezi nohami.

Ve druhém poločase obraz hry přetrvával - Chelsea pohodlně bránila a jen sporadicky vyrážela do protiútoků, Liverpoolu nepomohlo ani nasazení Sturridge či Aspase z lavičky. Největší příležitosti přicházely jen ze střel zpoza pokutového území - ani Joe Allen, ani Luis Suárez ke konci utkání však nepřekonali dobře připraveného Schwarzera. Liverpool se v závěru pokusil o zoufalý nápor, jediným výsledkem však byl únik Torrese s Willianem na osamoceného Mignoleta, a brazilský křídelník neměl se zakončením problém.

Tomáš Kalas v souboji s Raheemem Sterlingem
zdroj: imago sportfotodienst

City má titul ve svých rukou, porazilo Crystal Palace

Liverpool si tak výrazně zkomplikoval boj o titul. Manchester City totiž zvítězil v utkání na hřišti Crystal Palace a přestože má o tři body méně, má zápas k dobru. Citizens navíc již nyní mají o osm branek příznivější poměr vstřelených a obdržených gólů, který rozhoduje při shodném počtu bodů.

Sky Blues v Selhurst Parku poslal už ve čtvrté minutě do vedení Edin Džeko, dvě minuty před změnou stran přidal technickou střelou k tyči druhou branku Yaya Touré. Reprezentant Pobřeží slonoviny gólem oslavil svůj návrat po dvouzápasové pauze vynucené svalovým zraněním. City ztrácí na druhou Chelsea jeden bod, má však ještě utkání k dobru.

Dočasný manažer Manchesteru United Ryan Giggs
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

Giggsova vítězná premiéra na lavičce, United rozdrtili Norwich

United předešlou porážkou na půdě Evertonu přišli nejen o kouče Moyese, ale i o zbytky nadějí na účast v příštím ročníku Ligy mistrů, před novým trenérem se ale viditelně chtěli vytáhnout. Celý zápas měli převahu, kterou potvrdil na konci poločasu proměněnou penaltou Rooney.

Stejný hráč po změně stran zvýšil a připsal si sedmnáctý gól v sezoně. Celkově v Premier League dal už 173 branek a dvě trefy mu chybějí k dostižení historicky třetího nejlepšího střelce soutěže Thierryho Henryho. Kouč Giggs, stále aktivní hráč United, měl poté šťastnou ruku při střídání. Mata se mu za nasazení odvděčil dvěma góly a v šesti ligových zápasech s Norwichem má na kontě čtyři branky a dvě asistence.

Everton na hřišti Southamptonu nutně potřeboval zvítězit, jenže už po 54 vteřinách hry stoper Alcaraz tečoval centr do vlastní branky a poslal domácí do vedení. Navíc po půlhodině hry přišel druhý smolný moment. Tentokrát přišel centr zprava, dva hostující obránci míč podskočili a třetí za nimi Coleman reflexivně hlavičkoval přesně k tyči vlastní branky.

V historii Premier League to bylo podvacáté, co si jeden z týmů dal v utkání alespoň dva vlastní góly, z toho potřetí v této sezoně; to samé se stalo už Norwichi a Sunderlandu. Pro Everton to navíc byly v pořadí 42. a 43. vlastní gól, čímž vylepšil vlastní rekord soutěže. Druhá Aston Villa má na kontě 37 vlastních branek.

Arsenal má blízko k účasti v Lize mistrů, bez problémů přejel Newcastle

Trenér Newcastlu Alan Pardew se vrátil na lavičku po odpykání sedmizápasového trestu za březnový konflikt s Davidem Meylerem z Hullu, kterému dal hlavičku. Ani to ale nezabránilo šesté prohře jeho týmu v Premier League za sebou, což se klubu stalo poprvé od ledna 1987. Arsenal poslal do vedení Laurent Koscielny, který usměrnil míč do sítě po přímém volném kopu Santiho Cazorly.

Druhou branku přidal krátce před přestávkou záložník Mesut Özil, který z ofsajdu dorazil dva neúspěšné pokusy Oliviera Girouda. Francouzský útočník si nicméně chuť spravil v 66. minutě, kdy si naběhl na Özilův centr a hlavičkou poslal míč pod břevno.

Tomáš Rosický přišel na hřiště v 74. minutě a v závěru se fanoušci po jeho pádu v pokutovém území dožadovali penalty. Sudí jejich prosby nevyslyšel, Arsenal si však vybojoval čtyřbodový náskok na Everton a v příštím kole v případě výhry nad West Bromwichem může slavit jistotu účasti v kvalifikaci Ligy mistrů. Kromě toho je však již nyní jasné, že Gunners podevatenácté v řadě skončí v ligové tabulce nad svým rivalem ze severu Londýna Tottenhamem.

Bony pomohl Swansea k záchraně, tu si zkomplikoval Fulham

Střeleckou formu potvrdil bývalý sparťanský útočník Wilfried Bony. Kanonýr z Pobřeží slonoviny dal stejně jako v minulém kole dva góly a přispěl k jasnému vítězství Swansea nad Aston Villou 4:1. V této sezoně Premier League vstřelil už patnáct branek. Zaváhání Evertonu využil Tottenham, který zvítězil na hřišti Stoke 1:0 a dvě kola před koncem se přiblížil k pátému místu na rozdíl tří bodů.

Na opačném konci tabulky si zkomplikoval boj o záchranu Fulham. Doma proti Hullu přišel o dvougólový náskok a po remíze 2:2 zůstal na sestupové osmnácté příčce. Naopak West Bromwich zvítězil 1:0 nad West Hamem a na sestupová místa má náskok pěti bodů. Český reprezentant Matěj Vydra zůstal jen na lavičce domácího týmu.

Sunderland bez Ondřeje Čelůstky zdolali na domácím hřišti nováčka z Cardiffu 4:0. Týden po překvapivém úspěchu proti Chelsea tak zaznamenali další vítězství, opustili poslední místo a vymanili se ze sestupového pásma. Výhru podobně jako na Stamford Bridge zařídili Connor Wickham a Fabio Borini. Jednadvacetiletý anglický útočník dvakrát skóroval hlavou po rohovém kopu a v posledních třech zápasech dal pět branek. Borini, který z pokutového kopu skóroval již v duelu s Chelsea, se ze stejné situace nemýlil ani tentokrát. Další branku přidal jeho krajan Emanuele Giaccherini. Cardiff musel odehrát celý druhý poločas bez vyloučeného Caly.

Anglická fotbalová liga - 36. kolo:

Southampton - Everton 2:0 (1. vlastní Alcaraz, 31. vlastní Coleman), Fulham - Hull 2:2 (55. Dejagah, 58. Amorebieta - 75. Jelavič, 87. Long), Stoke - Tottenham 0:1 (33. Rose), Swansea - Aston Villa 4:1 (10. a 90.+4 Bony, 26. Shelvey, 74. Hernández - 22. Agbonlahor), West Bromwich - West Ham United 1:0 (11. Berahino), Manchester United - Norwich 4:0 (41. z pen. a 48. Rooney, 64. a 73. Mata).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy