Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vydra v Premier League Součka nepotěšil, Tottenham tápe a manchesterské týmy nadělovaly

Dva čeští fotbalisté se střetli ve 34. kole anglické ligy. Po duelu West Hamu s Tomášem Součkem a Burnley s Matějem Vydrou byli spokojenější hosté, kteří v Londýně vyhráli 1:0. Manchester City rozstřílel Newcastle 5:0, dominoval i jeho rival United, který přehrál venku Aston Villu 3:0. Jistý šampion z Liverpoolu pohodlně 3:1 porazil Brighton. Chelsea zvládla londýnské derby na stadionu Crystalu Palace 3:2 a posunula se na třetí místo. Je nyní bod před Leicesterem, který remizoval 1:1 s Arsenalem. Jeho městský rival Tottenham s Bournemouthem pouze remizoval 0:0 a je devátý.

Matěj Vydra v utkání proti West Hamu
zdroj: ČTK/PA/NMC Pool autor: Adam Davy

Oba čeští fotbalisté nastoupili v základní sestavě, Vydra odehrál 58 minut, než ho vystřídal Chris Wood. Souček mohl po půlhodině hry otevřít skóre, jeho akrobatický volej ale výborným zákrokem zneškodnil brankář Nick Pope. A tak šli do vedení hosté, v 38. minutě se prosadil ze vzduchu Jay Rodriguez. "Kladiváři" neudrželi čisté konto ani ve čtrnáctém utkání v řadě.

Vzápětí mohl vyrovnat Michail Antonio, trefil ale jen tyč. Svěřenci trenéra Davida Moyese nenavázali na předchozí vydařené zápasy a Burnley podlehli i podruhé v sezoně.

West Ham má na sestupové pásmo nadále náskok čtyř bodů, Bournemouth i Aston Villa ale mají zápas k dobru. Burnley je deváté, dva body za sedmým Sheffieldem, který v souboji dvou pohárových aspirantů udolal díky gólu Johna Egana ze třetí minuty nastavení 1:0 Wolverhampton.

Už jistý mistr Liverpool vyhrál v Brightonu. Favorit určil ráz utkání dvěma góly mezi šestou a osmou minutou, kdy se trefili Mohammed Salah a Jordan Henderson. "Reds" skórovali ve venkovním utkání po pěti zápasech a téměř osmi hodinách hry. Před pauzou snížil Leandro Trossard, po změně stran ale pojistil 30. ligové vítězství Liverpoolu v sezoně znovu Salah.

Manchester City navázal proti Newcastlu na nedávné vítězství v Anglickém poháru nad stejným soupeřem. O góly se postarali čtyři různí střelci, vlastní branku si dal Federico Fernández. Trefil se také Rijád Mahriz a stal se pátým hráčem "Citizens" v sezoně, který nastřílel deset ligových branek. To se naposledy podařilo fotbalistům Evertonu v ročníku 1984/85. Newcastle prohrál po šesti ligových zápasech a propadl se na 13. místo.

"Rudé ďábly" na hřišti Aston Villy poslal do vedení ve 26. minutě z penalty Bruno Fernandes. Na dvougólový rozdíl navýšil na konci nastavení prvního poločasu ranou zpoza vápna Mason Greenwood. Osmnáctiletý mládežnický reprezentant Anglie se trefil počtvrté v posledních třech zápasech.

Hosté po přestávce nepolevili, síť rozvlnil i Marcus Rashford, jeho pokus však byl tečován Paulem Pogbou stojícím v ofsajdu. Právě Pogba si posléze spravil chuť: pálil po přihrávce z rohového kopu od Fernandese, který se tak gólem nebo asistencí podílel už na třinácté brance v deseti utkáních po lednovém příchodu ze Sportingu Lisabon. United zvítězili tříbrankovým rozdílem ve čtyřech ligových střetnutích v řadě.

Chelsea vedla už v 27. minutě po gólech Oliviera Girouda a Christiana Pulisice o dvě branky. Dvě asistence si připsal Brazilec Willian, který se poprvé v dresu "blues" podílel na gólech ve čtyřech ligových zápasech v řadě.

Ve 34. minutě snížil výstavní ránou z dálky Wilfried Zaha. Po změně stran na chvíli uklidnil favorita střídající Tammy Abraham, vzápětí ale opět snížil Christian Benteke. Na víc už se ale domácí nevzmohli a po čtvrté prohře za sebou zůstali na 14. příčce.

Arsenal dlouho potvrzoval, že se mu proti Leicesteru doma daří, na stadionu Emirates s ním neprohrál ani 23. utkání v řadě. "Kanonýry" poslal do vedení svou dvacátou ligovou trefou v sezoně Pierre-Emerick Aubameyang, který zužitkoval přihrávku Bukaya Saka.

V 75. minutě byl ale vyloučen po ostrém šlapáku střídající Edward Nketiah a "Lišky" dokázaly vyrovnat. Prosadil se s 22 góly nejlepší střelec Premier League Jamie Vardy.

Tottenham nevystřelil v utkání na branku

Dvakrát po sobě se Tottenhamu podařilo v lize zvítězit naposledy v únoru, kdy "kohouti" otočili utkání 26. kola s Aston Villou a vyhráli 3:2. Zápas s Bournemouthem naopak gólový nebyl, přestože se ve druhé půli nastavovalo 12 minut kvůli ošetřování a střídání domácího obránce Adama Smithe. Jedinou branku, kterou vstřelil těsně před začátkem nastavení útočník Bournemouthu Joshua King, neuznal videorozhodčí kvůli hře rukou.

Zachraňující se Bournemouth se díky prvnímu bodovému zisku od koronavirové přestávky přiblížil na tři body k nesestupové 17. příčce, kterou drží Watford. Tottenham je devátý.

Southampton vstoupil do utkání aktivněji, v 28. minutě však zahodil pokutový kop ranou do břevna James Ward-Prowse. "Svatí" se ale mohli radovat už po třech minutách, 19. trefu v sezoně si připsal Danny Ings. Everton srovnal před přestávkou, přihrávku na pětatřicet metrů od Lucase Digneho si zpracoval Richarlison a přiřkl tak domácím bod.

Watford otočil důležitý záchranářský duel proti poslednímu Norwichi, vítězství 2:1 mu zařídil parádními nůžkami a první trefou od srpna 2018 Danny Welbeck. Watford má v neúplné tabulce náskok čtyř bodů na sestupové pásmo, naopak Norwich se s desetibodovou ztrátou může zachránit už jen teoreticky.

Anglická liga - 34. kolo:

Crystal Palace - Chelsea 2:3 (34. Zaha, 72. Benteke - 6. Giroud, 27. Pulisic, 71. Abraham), Watford - Norwich 2:1 (10. Dawson, 55. Welbeck - 4. Buendía), Arsenal - Leicester 1:1 (21. Aubameyang - 84. Vardy. ČK: 75. Nketiah, Arsenal), Manchester City - Newcastle 5:0 (10. Jesus, 21. Mahriz, 58. vlastní Fernández, 65. D. Silva, 90.+1 Sterling), Sheffield United - Wolverhampton 1:0 (90.+3 Egan), West Ham United - Burnley 0:1 (38. Rodriguez), Brighton - Liverpool 1:3 (45. Trossard - 6. a 76. Salah, 8. Henderson), Bournemouth - Tottenham 0:0, Everton - Southampton 1:1 (43. Richarlison - 31. Ings), Aston Villa - Manchester United 0:3 (27. Fernandes, 45.+5 Greenwood, 58. Pogba).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články