Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Chelsea plánuje unikátní rekonstrukci Stamford Bridge

Londýn - Fotbalová Chelsea plánuje do roku 2020 kompletně zrekonstruovat svůj stadion Stamford Bridge. Náklady na renovaci by podle informací deníku Daily Mail měly přesáhnout 500 milionů liber (více než 19 miliard korun) a kapacita stadionu by se navýšila ze současných necelých 42 000 na 60 000 diváků. Nezvyklý návrh architektonické kanceláře Herzog & de Meuron je inspirován gotickou katedrálou Westminster Abbey, ale také brutalistickou architekturou 60. a 70. let minulého století.

Chelsea již prakticky od svého převzetí majitelem Romanem Abramovičem hledala způsob, jak přitáhnout na domácí ochozy více diváků a navýšit své výnosy. Klub proto zvažoval, zdali navýšit kapacitu současného stadionu či se přestěhovat do nového stánku. Neúspěšně usiloval i o zakoupení pozemků, na nichž stojí elektrárna Battersea, známá i díky svému vyobrazení na albu Animals) od skupiny Pink Floyd.

Nakonec ovšem převážila první varianta a v posledních dvou letech Chelsea připravovala projekt rekonstrukce ve spolupráci s urbanisty, architekty i fanouškovskými skupinami. Výsledkem je návrh architektonické kanceláře Herzog & de Meuron, který se inspiruje gotickým chrámem Westminster Abbey, syrová povaha částí exteriéru ovšem odkazuje také na brutalistickou architekturu 60. a 70. let.

"Snažili jsme se vytvořit místo, kde se lidé budou opravdu cítit jako doma. Chtěli jsme, aby stadion vyvolával dojem hradu nebo středověké opevněné vesnice ... něčeho, co byste nenašli nikde jinde," vysvětluje záměr architekt Jacques Herzog. "Je to za hranicemi krásy či ošklivosti. Je to o tom, vytvořit něco unikátního. Jako Anfield Road. To určitě není hezký stadion, ale má svou neuvěřitelnou tradici."

Architektonická kancelář Herzog & de Meuron má na svědomí hned několik výjimečných realizací sportovních stánků v posledním desetiletí. Jedná se například o olympijský stadion v Pekingu známý také pod názvem Ptačí hnízdo nebo Allianz Arenu v Mnichově. Jednou z nejnovějších sportovních staveb, která vznikla z návrhu Herzog & de Meuron, je také nový stadion Bordeaux.

Stamford Bridge neprojde kompletní proměnou podoby poprvé. Ještě v roce 1993 měl stadion zcela odlišný ráz - z velké části nekryté oválné tribuny lemovaly dráhu pro psí dostihy. Až po své rekonstrukci v letech 1997–2001 má stadion dnešní podobu uzavřeného stánku, typického pro anglické prostředí. Pokud rekonstrukce proběhne podle plánu, klub bude muset alespoň tři sezony hrát své domácí zápasy na jiném stadionu v Londýně.

Zdroj
ČT sport, Daily Mail, Daily Mirror, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články