Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chelsea nasázela Burnley čtyři góly. West Ham nestačil na Liverpool, City ovládli derby

Fotbalisté Liverpoolu porazili v 28. kole anglické ligy doma 1:0 West Ham, na Manchester City ale stále ztrácejí šest bodů, neboť jejich rival zvítězil v derby nad United 4:1. Za "kladiváře" odehrál celý zápas Tomáš Souček, jeho spoluhráč Alex Král zůstal na lavičce. Chelsea díky drtivému nástupu do druhého poločasu deklasovala Burnley 4:0. Útočník Ivan Toney zařídil hattrickem výhru Brentfordu 3:1 na hřišti Norwiche. Leeds prohrál v premiéře trenéra Jesseho Marsche 0:1 v Leicesteru. Vynikající formu potvrdil Newcastle, který si doma poradil 2:1 s Brightonem.

Liverpool ve šlágru sobotního programu dominoval a převahu přetavil ve vítězný gól v 27. minutě Mané. Senegalský kanonýr usměrnil do sítě střílený míč z kopačky Alexandera-Arnolda, jenž si připsal 16. asistenci v sezoně a vylepšil si osobní rekord.

West Ham se na odpověď nezmohl a komplikuje si boj o účast v evropských pohárech.

Chelsea se proti osmnáctému Burnley, kterému stále chybí zraněný Matěj Vydra, v první půli neprosadila, po změně stran ale během osmi minut zápas rozhodla. Ve 47. minutě nejprve zmátl James kličkami obránce a z úhlu přesně zakončil. Další trefu přidal hlavou Havertz a německý reprezentant chvíli nato zužitkoval i Jamesovu přihrávku před bránu.

"Blues" jsou prvním týmem Premier League po sedmi letech, který nastřílel v úvodní desetiminutovce druhého poločasu soupeři tři góly. V 69. minutě navíc pojistil výsledek Pulisic a Chelsea si třetí výhrou v řadě upevnila třetí příčku.

V základní sestavě Brentfordu poprvé nastoupil i Christian Eriksen, který se před týdnem vrátil na fotbalové trávníky osm měsíců po srdečním kolapsu během Eura. Dánský záložník odehrál celý zápas, hlavním hrdinou důležité záchranářské bitvy byl ale jeho spoluhráč Toney.

Nejlepší střelec týmu se nejprve v 32. minutě prosadil po rohovém kopu a po přestávce přidal dvě branky z penalt, obě přitom zahrál do stejného místa. V nastavení už jen zmírnil porážku "kanárků" Pukki.

"Včely" uspěly za tři body po sedmi duelech a drží 15. příčku. Norwich je poslední, na záchranu ztrácí pět bodů.

Marschovi premiéru na lavičce Leedsu, na které nahradil odvolaného Marcela Bielsu, pokazil v 67. minutě jedinou brankou Barnes. Ani americký kouč tak při debutu neukončil čekání 16. celku soutěže na výhru. Jeho nový tým získal z posledních sedmi zápasů pouze bod, naopak "lišky" uspěly podruhé za sebou a jsou na 12. místě.

Pouze Liverpool má v posledních sedmi utkáních lepší formu než Newcastle, který proti Brightonu brzy vedl díky Fraserovi a Schärovi o dvě branky, po pauze už jen snížil Dunk. "Straky" získaly z 21 možných bodů 17 a drží už pohodlný sedmibodový náskok na sestupové pásmo. Brighton je třináctý, o příčku nad dnešním soupeřem.

Arsenal vyhrál na hřišti Watfordu 3:2. Arsenal se ujal vedení v páté minutě, kdy byl na konci pohledné kombinace skórující Ödegaard. Norský záložník nastřílel poprvé v kariéře v jedné z pěti elitních evropských lig pět gólů za sezonu.

Vzápětí srovnal parádními "nůžkami" Cucho Hernández, po půlhodině ale vrátil favoritovi vedení Saka a v 52. minutě zužitkoval další svižnou kombinaci na jeden dotyk Martinelli. Sissoko v závěru už jen snížil a jeho tým zůstává předposlední. Hosté se posunuli na čtvrté místo.

Fotbalisté Manchesteru City zdolali doma v derby 4:1 Manchester United a znovu navýšili náskok v čele soutěže před Liverpoolem na šest bodů, "Reds" ale mají zápas k dobru. Dvěma góly a asistencí se blýskl kapitán Kevin De Bruyne, dvakrát se trefil i Rijád Mahriz.

Od založení Premier League uspěl v manchesterském derby venkovní tým v rekordních 21 případech, tentokrát se ale znovu po dvou letech radovali domácí.

Diváci na stadionu Etihad se poprvé radovali v páté minutě, kdy si De Bruyne seběhl na Silvův pas a pohodlně zakončil.

Ve 22. minutě srovnal technickým obstřelem Sancho, vzápětí se ale dostal k míči po sérii odrazů opět belgický špílmachr a vrátil obhájcům titulu vedení.

United byli po většinu utkání pod tlakem a směrem dopředu bez zraněného nejlepšího střelce Cristiana Ronalda příliš nebezpeční nebyli.

De Bruyne navíc po 68 minutách hry našel signálem z rohového kopu za pokutovým územím Mahrize a ten z voleje pojistil i druhý triumf "Citizens" v sezoně nad velkým rivalem. Alžířan přidal v nastavení ještě čtvrtý zásah, svůj desátý v sezoně.

Tottenham rozstřílel 5:0 Everton. Dvěma góly se na vítězství londýnského celku podílel útočník Harry Kane, který v 37. minutě zvýšil na 3:0 a po pauze upravil na konečných 5:0.

V pořadí nejlepších střelců historie Premier League si se 176 góly polepšil na šesté místo, když za sebe odsunul Thierryho Henryho. Na pátého Franka Lamparda, současného trenéra Evertonu, ztrácí jednu branku.

Tottenham, který se ujal vedení po vlastním gólu Michaela Keana a zbývající branky přidali Son Hung-min a Sergio Reguilón, je v tabulce sedmý.

Everton prohrál osmý z posledních deseti zápasů anglické ligy a je sedmnáctý těsně nad pásmem sestupu. Od osmnáctého Burnley ho dělí jediný bod, od Watfordu tři a od posledního Norwiche pět.

Anglická fotbalová liga - 28. kolo:

Leicester - Leeds 1:0 (67. Barnes), Aston Villa - Southampton 4:0 (9. Watkins, 44. Luiz, 52. Coutinho, 55. Ings), Burnley - Chelsea 0:4 (52. a 55. Havertz, 47. James, 69. Pulisic), Newcastle - Brighton 2:1 (12. Fraser, 14. Schär - 55. Dunk), Norwich - Brentford 1:3 (90.+2 Pukki - 32., 53. z pen. a 57. z pen. Toney), Wolverhampton - Crystal Palace 0:2 (19. Mateta, 34. Zaha z pen.), Liverpool - West Ham 1:0 (27. Mané), Watford - Arsenal 2:3 (11. Cucho Hernández, 87. Sissoko - 5. Ödegaard, 31. Saka, 52. Martinelli), Manchester City - Manchester United 4:1 (5. a 28. De Bruyne, 68. a 90.+2 Mahriz - 22. Sancho), Tottenham - Everton 5:0 (37. a 56. Kane, 14. vlastní Keane, 17. Son Hung-min, 46. Reguilón).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články