Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Chelsea je bez trenéra, Mourinho výsledkovou krizi Blues neustál

Londýn - Fotbalová Chelsea odvolala trenéra Josého Mourinha. Úřadující anglický mistr je po katastrofálním podzimu v tabulce Premier League až na šestnáctém místě, bod od sestupu. Portugalský kouč vedl Chelsea při svém druhém angažmá od června 2013 a v létě podepsal novou smlouvu na čtyři roky. Podle oficiálního vyjádření londýnského klubu odchází Mourinho ze Stamford Bridge po vzájemné dohodě, technický ředitel klubu vedle špatných výsledků označil za důvod i spory mezi koučem a hráči.

José Mourinho
zdroj: PA autor: Peter Byrne

"Fotbalový klub Chelsea a José Mourinho po vzájemné dohodě ukončili spolupráci," uvedl londýnský klub v prohlášení. "Je nejúspěšnějším trenérem v historii klubu, ale on i vedení se shodli, že výsledky v této sezoně nebyly dost dobré a pro obě strany bude nejlepší, když každý půjde jinou cestou."

V rozhovoru pro klubovou televizi technický ředitel klubu Michael Emenalo uvedl, že odvolání bylo dané ochranou zájmů klubu. "Výsledky nejsou dobré a je zřejmý spor mezi trenérem a hráči. Došli jsme k závěru, že je třeba zasáhnout. Majitel musel udělat nelehké rozhodnutí, které je nejlepší pro klub," řekl Emenalo.

Chelsea v Premier League ze šestnácti kol hned devětkrát prohrála a získala jen 15 bodů. Přestože média v průběhu podzimu vytrvale spekulovala o Mourinhově odvolání, majitel "Blues" Roman Abramovič dvaapadesátiletého kouče několikrát podržel, ale nyní ho stejně jako v roce 2007 uvolnil z funkce. Za předčasné ukončení kontraktu Mourinho údajně dostane 40 milionů liber (asi 1,5 miliardy korun).

Mourinho naposledy vedl Chelsea v pondělí, kdy jeho svěřenci prohráli 1:2 na hřišti nečekaného lídra tabulky Leicesteru. Mourinho pak opakovaně prohlásil, že chce na lavičce Blues bezpodmínečně zůstat, také ale projevil náznak nejistoty. "Doufám, že vedení klubu a pan Abramovič chtějí, abych zůstal," řekl tři dny před koncem spolupráce.

Po duelu v Leicesteru kritizoval Mourinho některé hráče a řekl, že znevážili jeho práci a měli by přehodnotit svůj přístup k fotbalu i ke klubu. Nespokojenost s koučem dával nejvíce najevo španělský útočník Diego Costa, který dokonce po ligovém zápase s Tottenhamem po trenérech hodil rozlišovací dres, když se do hry nedostal ani jako náhradník.

Celkem Mourinho na lavičce Chelsea vyhrál třikrát Premier League, jednou Anglický pohár, třikrát Ligový pohár a jednou domácí Superpohár. Poprvé byl jejím trenérem v letech 2004 až 2007. Rodák ze Setúbalu v minulosti vedl také Porto, Inter Milán nebo Real Madrid. Jméno jeho nástupce anglický klub zatím neoznámil. Podle spekulací médií přicházejí v úvahu Španěl Juande Ramos nebo Nizozemec Guus Hiddink, který už Chelsea vedl dočasně v roce 2009. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články