Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chelsea hraje o přežití, Messi útočí na rekord

Praha - Fotbalisté Chelsea se mohou zapsat do historie Ligy mistrů způsobem, o nějž rozhodně nestojí. Jako prvnímu obhájci vítězství jim reálně hrozí vyřazení z následného ročníku soutěže už v základní skupině. Svízelnou pozici týmu českého brankáře Petra Čecha podtrhuje i to, že Londýňané nejsou odkázáni jen na svoji výhru s Nordsjaellandem. Aby se dostali do jarního play-off, nutně potřebují i porážku Junventusu Turín na půdě už jistého postupujícího Šachtaru Doněck. Studio fotbal s utkáním Doněck – Juventus sledujte od 20:30 na ČT sport a našem webu.

Rafael Benítez a hráči Chelsea
zdroj: Getty Images autor: Clive Rose

V táboře Chelsea vládne hustá atmosféra. "Blues" čekají už šest soutěžních zápasů na vítězství, fanoušci spílají novému trenérovi Rafaelu Benítezovi, který před dvěma týdny vystřídal Roberta di Mattea. Tým ale pod jeho vedením v lize uhrál jen dvě bezbrankové remízy proti Manchesteru City a Fulhamu a o víkendu podzimní krize Chelsea vyvrcholila porážkou s West Hamem. "Kdybychom jako obhájci titulu měli vypadnout ve skupině, bylo by to hrozné. Nezbývá než věřit do poslední chvíle," uvedl Čech už po porážce v Turíně, která Chelsea uvrhla na zatím nepostupové místo.

Chelsea sice úřadujícího dánského mistra Nordsjaelland v říjnu na jeho hřišti porazila 4:0, ale před posledním duelem skupiny už nemá osud ve svých rukou. Londýnský klub kromě své výhry nutně potřebuje i porážku Juventusu v Doněcku. Italští šampioni ale mají také velkou motivaci uspět: když na hřišti Šachtaru, kterému bude stále chybět zraněný český záložník Tomáš Hübschman, zvítězí, vyhrají i celou skupinu a zajistí si výhodnější nasazení před losem play-off.

Juventus navíc před cestou na Ukrajinu má formu, vede Serii A a o víkendu si upevnil sebevědomí výhrou v derby s FC Turín 3:0. Juventusu k pojištění jarní účasti v LM na Ukrajině stačí i remízový výsledek. "Šachtar má nejsilnější tým, kterému jsme v Lize mistrů zatím čelili, ale pojedeme k nim vyhrát. Remíza není to, co by nás uspokojilo," prohlásil záložník Claudio Marchisio, který ale o zápas přijde kvůli trestu za žluté karty.

Ve skupině H už Manchester United nemůže být sesazen z prvního místa, v posledním kole si to o druhé místo na dálku rozdají Galatasaray Istanbul s Kluží. Galatasaray míří na hřiště poslední Bragy a rumunští mistři z Kluže naopak na Old Trafford. Galatasaray i Kluž mají stejně bodů a lepší bilance při stejném bodovém zisku by nahrála tureckému gigantovi. Kluž tak v posledním hracím dnu musí uhrát lepší výsledek.

O druhém postupujícím ze skupiny G za suverénní Barcelonou se rozhodne mezi Benfikou Lisabon a Celtikem Glasgow. Větší šance se dávají Celtiku, který doma hostí Spartak Moskva, jehož barvy hájí český stoper Marek Suchý. Benfika se pokusí o senzaci na barcelonském Nou Campu. Kdyby nakonec Celtic i Benfica měly stejně bodů na kontě, dál by šli Portugalci kvůli lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Hráče Benfiky ale může strašit pomyšlení na to, že klub nevyhrál ani jeden z posledních 13 zápasů proti španělské konkurenci.

Duel v Barceloně bude ostře sledovaný také proto, že fenomenální Argentinec Lionel Messi se přiblížil na dostřel čtyřicet let starému rekordu Gerda Müllera. Ten v jediném kalendářním roce vstřelil 85 branek, Messi má v současnosti na kontě o jednu méně. Pro úřadujícího nejlepšího fotbalistu světa se však nejedná o poslední možnost k překonání milníku, Barcelona má do konce roku na programu ještě tři zápasy v domácí soutěži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články