Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Chci zvolit manažerský přístup, říká kandidát na šéfa FAČR Rajchl

Praha – Dosavadní místopředseda Fotbalové asociace ČR Jindřich Rajchl míří jako kandidát na post předsedy k volbám sebevědomě. Delegátům na valné hromadě představí zhruba dvacetibodový program, v němž bude klást důraz především na manažerské vedení. Finanční prostředky chce nasměrovat do výkonnostního fotbalu, jedním z jeho hlavních cílů je vzdělávání trenérů na nižších úrovních. Je přesvědčen, že prestiž českého fotbalu v zahraničí stoupá, nepříjemné kauzy poškozující tento sport chce řešit pokud možno cestou dohody.

"Fotbal je jedna velká rodina. Takové to bylo, je a bude. V rodině se vždycky musíte domluvit," prohlásil Rajchl. Ve stále nedořešené a dlouho se táhnoucí kauze tří Bohemians stejně jako i v ostatních případech bude prosazovat dohodu. "Budu se snažit vést členy FAČR – všechny tři subjekty, kterých se to týká – k dohodě. Pokud dohoda nastane, poskytnu veškerý servis, aby dohoda byla naplněna. Pokud uvidím, že je tam zásadní nechuť se domluvit z nějakých iracionálních důvodů, pak přistoupíme k donucovacím opatřením," uvedl nynější místopředseda asociace.

Jindřich Rajchl:

"Chci, aby byl fotbal sebevědomější. Opravdu mě vadí to, že se tu vypíchne jedna kauza a okamžitě je vržen stín na tisíce lidí, kteří dělají fotbal pro párek a pro písničku. Proti tomu jsem připraven tvrdě bojovat. Musíme si uvědomit, že bez těchto lidí bychom neměli desetitisíce dětí na tréninku na hřišti."

Rajchl nechystá hon na čarodějnice

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Personální změny nejsou pro Rajchla to nejdůležitější. Na prvním místě chce vytvořit manažerský systém. "Mám připravený strategický plán, kde je zhruba dvacet bodů, které považuji za klíčové, aby se český fotbal posunul dál. Ve dvaceti bodech nalezne své uplatnění výkonnostní fotbal, profesionální fotbal i reprezentace," prohlásil Rajchl s tím, že každý z bodů by měl být ve výkonném výboru svého gestora, který by dané téma dále rozpracovával.

Jednou z Rajchlových priorit je vzdělávání trenérů na nejnižší úrovni. "Jak se bavím s lidmi na malých vesnicích, oni říkají: 'My máme dětí dost, ale nemáme lidi, kteří se o ně starají.' To je ten problém. Každý talent je broušen svým trenérem, tím, jaké má trenér znalosti a jak s ním pracuje," míní.

Kandidát na post předsedy FAČR vidí jeden z největších úspěchů současného vedení v navýšení finančních prostředků pro fotbal. Dál na tom chce pracovat. "Máme členské příspěvky. Velkou část z nich, která náleží na rozdělení centrále, budeme chtít používat pro menší fotbal – na školení trenérů, rozhodčí. Část peněz, které získáme za prodej práv reprezentace, budeme alokovat i do výkonnostního a amatérského fotbalu," nastínil Rajchl.

Jindřich Rajchl:

"Ivanova gloriola (Ivana Haška - pozn. redaktora) byla obrovská. Já vycházím úplně z jiné minulosti. Nebyl jsem nikdy špičkový hráč ani trenér. Chtěl bych zvolit manažerský přístup."

Jak se volba nového předsedy blíží, stále více se mluví o možných kandidátech. Spekuluje se především o Dagmar Damkové a Miroslavu Peltovi. "Z mého pohledu jsou oba velmi silné osobnosti. Dělá mi radost, že český fotbal má silné osobnosti, které mají zájem na tuto funkci kandidovat, protože funkce není jen pozlátko, je to také obrovská zodpovědnost a tlak," zdůraznil Rajchl.

Sám se považuje za neutrálního kandidáta, nepřátelé ve fotbale podle svých slov nemá. "Budu hledat podporu u všech delegátů. Jsem známý tím, že se bavím úplně s každým. Nemám ve fotbale snad nikoho, s kým bych se odmítal bavit. Komunikace je základ, bez toho nemůžete udělat vůbec nic. Snažím se měřit všem stejně, snažím se být naprosto nestranný vůči všem," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články