Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chceme obhájit pohár a v lize být nejhůře druzí, zní před startem jarní části ze Sparty

Cíle Sparty pro jarní část sezony jsou zřejmé. Letenští chtějí skončit nejhůře druzí a probojovat se do evropských pohárů. Klub má také zálusk na obhajobu vítězství v domácím poháru. Aktuálně náleží Spartě třetí příčka, na vedoucí Slavii ztrácí sedm bodů.

Martin Vitík v utkání proti AC Milán
zdroj: AC Sparta Praha

"Cíle, o kterých jsme mluvili před začátkem sezony, zůstávají stejné. Když to vezmu zeširoka, je to samozřejmě rozvoj hráčů, aby se u nás lepšili, rozvoj celého týmu a práce na organizaci hry," řekl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

"Z klubového pohledu nás bude hodně zajímat obhajoba českého poháru. Jak jsme zmiňovali v létě, v lize se chceme umístit lépe než v minulých sezonách, což znamená první nebo druhé místo. Samozřejmě účast v Evropě je pro nás strašně důležitá, to je jasné," uvedl. Na druhý Jablonec chybí Spartě bod, a navíc má k dobru odložený zápas v Opavě.

Trenér Václav Kotal považuje postup do evropských pohárů za prvořadý úkol. A je mu jasné, v čem se Sparta musí na jaře zlepšit. "Naším problémem byla přípravná fáze a zakládání útoků. Dělali jsme triviální chyby, které mi jako trenérovi vadí nejvíc. Z takových ztrát jsme potom dostávali góly. Slabší soupeři v české lize naše chyby nepotrestali, Plzeň, Slavia a soupeři v Evropě ale ano. Snažili jsme se na tom zapracovat," konstatoval Kotal.

Pražané během zimní přestávky nepřivedli žádnou posilu, pouze si z Teplic stáhli záložníka Jana Fortelného. Rosický příchody nových tváří nevyloučil.

"Jak už mě znáte, nebudu zmiňovat ani posty, ani jména. Hráčům, které tady momentálně máme, důvěřujeme, proto tady jsou. Neznamená to, že nejsme aktivní. Přestupové okno sotva začalo a končí 8. února. Jednoznačně jsme aktivní. Dá se očekávat, že pohyb v kádru bude, ale náš kádr je široký i přes absence," prohlásil někdejší reprezentant.

"Neustále uvažujeme o posílení. Sledujeme hráče, kteří by připadali v úvahu na posty, na které potřebujeme. Jako trenéra by mě samozřejmě zajímali hráči, kteří naskočí do základní sestavy," doplnil Kotal.

Letenské trápí rozsáhlá marodka. Na přelomu ledna a února by se po zranění mohl do týmového tréninku vrátit Adam Hložek. Osmnáctiletý útočník nehraje od konce října.

"Už trénuje to, co může. Herní praxe je ale nejdůležitější. Je to otevřená otázka. Strašně nám chybí, je to stejné jako u Štetiny. Chybí nám soubojoví hráči. Uvidíme, jakým způsobem je dokážeme nahradit, než se do týmu vrátí," prohlásil Kotal.

Sparta se na podzim po čtyřech letech představila v základní skupině Evropské ligy, kde v konkurenci AC Milán, Lille a Celticu Glasgow skončila třetí. Díky tomu je o hráče zájem. "Evropská liga je něco, co Spartě dlouho chybělo. Hráči jsou ve výkladní skříni. Sami jsme si ověřili, že jelikož jsme hráli důstojnou roli, zájem o hráče je okamžitý. Máme silného majitele. Dokud nedostaneme nabídku, která nám vyrazí dech, tak nikoho jednoznačně nepustíme," konstatoval Rosický.

Možný odchod záložníka Michala Trávníka vyloučil, u brankáře Dominika Holce ale ne. "Nechytal, navíc ani předtím v Žilině. Potřebuje herní vytížení. Díváme se eventuálně na vhodný klub, kdyby odcházel. Dominik jednoznačně ukazuje svoji kvalitu a to, proč přicházel. Nadále si myslíme, že ve Spartě může chytat. Zvýšil konkurenci na Heču a Nitu," řekl Rosický.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články