Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští fotbalisté opět nedali ani gól, prohráli se Skotskem 0:1

Glasgow - Čeští fotbalisté vstoupili do letošního roku porážkou 0:1 se Skotskem v Glasgow a pokračují v nevydařené sérii. Pod trenérem Michalem Bílkem nevstřelili ani ve třetím utkání gól. Po většinu zápasu byl dnes český tým lepší, ale naprosto selhal střelecky a poprvé v samostatné historii Skotsko nedokázal porazit. Jediný gól dal v 62. minutě domácí Brown. Pro oba týmy byl zápas testem před vzájemnými dvěma souboji v kvalifikaci mistrovství Evropy, na stejném místě se střetnou v září příštího roku.

Podle trenéra Bílka jeho svěřenci sehráli dobré utkání, ale jediným problémem bylo konečné skóre. "Porážka mě hodně mrzí, protože jsme sehráli velmi dobré utkání a většinu doby byli lepším týmem. Pokud jsme míč dokázali udržet na zemi, dostávali jsme se do koncovky, ale tam jsme bohužel často selhali," prohlásil Bílek.

Tomáš Rosický

"Ukázalo se, že je na čem stavět, a z toho mám radost. Menší už z toho, že jsme nedokázali nic proměnit."

Hra české reprezentace byla založena na přízemní kombinaci a naprostá většina nadějných šancí z prvního poločasu vznikla právě po rychlé výměně míče ve středu hřiště a kolmé přihrávce. Zpočátku hrál prim Plašil, který vyslal do desáté minuty dvě střely, ale jedna nebyla dostatečně prudká a druhá nešla mezi tyče. Potřetí se dostal do koncovky po trestném kopu hlavičkovým pokusem, ale také nepřesně.

Pak přišly možnosti dalšího legionáře z francouzské ligy. Svěrkoš nejprve nedokázal na zadní tyči zkrotit míč a nastřelil jen boční síť, ovšem ve 23. minutě selhal ve stoprocentní šanci. "Hrozně mě to mrzí. Byl to opravdu rozhodující moment zápasu, protože pokud bych proměnil, mohlo se všechno vyvíjet jinak," uvedl bývalý ostravský útočník. Poté Rosický vystihl před šestnáctkou nesmyslnou přihrávku Fletchera napříč a Svěrkoš byl okamžitě sám před Gordonem, jenže pokus k tyči gólman chytil.

Skotský brankář musel často spoléhat i na pomoc svých kolegů. Nejvíce pak ve 30. minutě, kdy po rohu Rosického zblízka dorážel Hubník, ale stoper Webster míč zastavil na brankové čáře. Drobný dostal těsně před poločasem možnost ukázat své umění. Robsonův trestný kop mířil přesně do šibenice, kam se gólman vymrštil v pravý čas.

Po odchodu Rosického hra českého týmu upadala

Domácí fandové i přes trápení své hráče přivítali do druhé půle mohutným aplausem, ovšem na hřišti dominovali ve velkém chladu stále hosté. Dařily se jim především kombinace po krajích, méně už pak koncovka. V 53. minutě po dalším Rosického vybídnutí pálil opět Svěrkoš a jeho přesný pokus zastavil Gordon. Jedna chyba v české defenzivě znamenala obrat v dění na hřišti a především první gól. Brejk vedený po levé straně sice v 63. minutě dokázali Češi zastavit, jenže pak na pravé straně neatakový Robson našel hlavou před brankou Browna a ten neměl problém napálit míč do sítě.

Skotský tým ožil, k čemuž pomohla jak branka, tak vícenásobné střídání v českém výběru a především odchod špílmachra Rosického, kterého nahradil Skácel. Výměna hráčů přišla z taktických důvodů, nikoliv kvůli zranění českého kapitána. "Chtěl jsem na jeho postu vyzkoušet Rudu Skácela a rozložit utkání na všechny hráče, které jsme měli k dispozici," vysvětlil svou volbu trenér Bílek. Nebezpečných akcí z české strany ale poté ubývalo, naopak hráči v modrém už tolik práce v obraně neměli.

Skotsko - Česká republika 1:0 (0:0)

Branka: 62. Brown. Rozhodčí: Fautrel - Gringoire, Boisdenhgien (Fr.). ŽK: Sivok (ČR). Diváci: 32 000

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články