Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Český Zlatan se Juventusu nebojí. Dala jsem si za cíl 18 gólů, hlásí Stašková

Měla nabídky z nejlepších lig po celé Evropě a mohla si vybírat. Obrovský talent českého ženského fotbalu Andrea Stašková nakonec ukázala na italský Juventus, kde se pokusí navázat na stopu Pavla Nedvěda nebo Zlatana Ibrahimovice, ke kterému je přirovnávaná. Devatenáctiletá střelkyně se ale velké výzvy nebojí a pro první rok si i vytyčila sebevědomé cíle.

Andrea Stašková s dresem Juventusu
zdroj: Twitter Juventus

"Ciao", "Come va?", "Buongiorno!". V překladu "Ahoj, jak se máš, dobré ráno". Slovíčka, která se Andreji Staškové budou brzy hodit, až dorazí v Turíně do kabiny mezi nové spoluhráčky. I proto mladý talent nenechává nic náhodě a v telefonu už má nainstalovanou aplikaci, s níž pečlivě louská slovní zásobu.

Není to ale jenom italština, na které před startem nové výzvy hodlá zamakat. Přijít na první trénink s nějakým fyzickým mankem? To u obávané střelkyně nehrozí. "Mám v plánu pravidelně chodit do posilky a taky trénovat na hřišti. Chci být na startu stoprocentně připravená," hlásí nyní už bývalá opora Sparty.

Váš nový zaměstnavatel je Juventus, tedy velký fotbalový gigant. Cítíte před začátkem přípravy nervozitu, nebo se jenom těšíte?

Bude to moje první zahraniční angažmá, takže jistá nervozita tam je. Zároveň se ale i těším. Já hlavně doufám, že to zvládnu a aklimatizace bude rychlá.

Čekala jste, že teď po sezoně to zahraničí klapne?

Vždycky jsem měla sen odejít do zahraničí. Teď se sešlo několik nabídek, takže jsem to přijala.

Říkáte několik nabídek. Odkud ještě přišly?

Ozvaly se mi týmy z Nizozemska, Anglie, Německa a Francie.

Co rozhodlo pro Juventus?

Celkově se mi ta nabídka líbila. Jednali s námi na rovinu a cítím to tak, že Juventus je nejlepším týmem, který jsem mohla v současnosti zvolit. Mluvila jsem i s trenérkou, s kterou jsem řešila, jaký post mi nejvíce sedí a jak bych chtěla hrát. Ona už mě má ale prokouklou, jelikož mě sledovala v zápasech reprezentace apod.

Četl jsem, že Juventus vás dokonce sledoval celý rok. Věděla jste o tom?

Prvně ne. Na začátku ledna ale kontaktoval Juventus Spartu a pravidelně jezdili i na reprezentační kvalifikace. Tam jsme se potkali a několikrát jsem se zástupci mluvila. Potom jsem do Turína i jela na prohlídku a prostředí se mi moc líbilo.

Nesvazovalo vám to v zápasech nohy, když jste slyšela, že vás sleduje Juventus?

Já to takhle úplně nevnímám. Soustředila jsem se na svoji hru a chtěla jsem prostě pomoci týmu. A dát třeba gól. Byl to proto spíše skvělý pocit. Když něco takového slyšíte, úplně vám to zahřeje srdíčko.

Andrea Stašková v dresu Juventusu
zdroj: Twitter Juventus

Byl nějak do přestupu zapojený Pavel Nedvěd, legenda a viceprezident Juventusu?

Když jsem tam jela v lednu poprvé, tak jsme se s panem Nedvědem potkali a byl velice příjemný. Říkal mi, že mám na sobě pracovat a že se výsledky dostaví. Teď jsme se potkali podruhé.  

Řešila jste ten odchod do ciziny s někým z reprezentace? Třeba Lucií Voňkovou, která dlouhodobě v zahraničí působí?

Ano, s ní jsme se bavily. Řešily jsme třeba to, jak dlouho trvá adaptace v zahraničí. Ona mi říkala, že když mám takovouto příležitost, ať neváhám a určitě jdu. Že to může být jedinečná šance a byla by škoda ji nevyužít.

Být na hlavní zprávě byla bomba. Psali mi už i italští fandové

Po vašem přestupu jste se objevila na webových stránkách Juventusu hned na hlavní zprávě. Všimla jste si toho?

Ano, byla to bomba. Všichni mi to posílali, že jsem právě na stránkách. Udělalo mi radost, jak mě přijali a že to takto zveřejnili. Hodně zpráv mi chodilo třeba i z Itálie, jelikož fanoušci to tam hodně berou. Došly mi vzkazy na Instagramu jako "vítej v rodině Juventusu" apod. To bylo skvělé.

To se muselo na vašem instagramovém účtu projevit, že?

Určitě. Po přestupu mi hned naskákalo 5,5 tisíce sledujících.

Byl právě i zájem fanoušků jedním z důvodů, proč jste zvolila Juventus? V poslední sezoně tam totiž na jeden ze zápasů přišlo přes 39 tisíc diváků.

Návštěvnost v Itálii se mi hodně líbí. To u nás neuvidíte. Na derby přijde tady 200 lidí, tam desítky tisíc lidí. Je znát, že ženský fotbal tam berou o něco více a italská liga obecně strašně roste. Věřím proto, že mě to může posunout dál.

Očekáváte, že v italské lize vás čeká jiný způsob fotbalu?

Určitě. Bude to hodně o taktice. V tomto je to tam vyspělejší.

A co Juventus? Jaký styl fotbalu hrává?

Mám tam kamarádku, která mi říkala, že hrají hodně ofenzivně, což by mi hodně vyhovovalo. Já jsem totiž takový zabiják ve vápně.

Někde jsem právě četl, že vás označují za českého Zlatana, který právě v Juventusu kdysi hrával.

Jo. Takto mi říká agent, ale nevím, jestli se tak cítím. Víc mě baví Ronaldo. (smích)

Cíl? Základ a 18 gólů

Říkáte, že jste v Turíně už byla. Dokážete už nějak porovnat podmínky v Juventusu a právě ve Spartě či Slavii?

Je to úplně o něčem jiném. Tréninkové centrum je obrovské a zázemí krásné. Navíc se snaží udělat, aby všichni byli u sebe. Přestavují ženské tréninkové centrum, aby tam mohli být i muži. S hráči Juventusu se navíc holky potkávají v rámci pravidelných večírků. V Česku je to naopak oddělené a maximálně jsem si s některými popovídala po zápase, když jsem je potkala.

Těšíte se na některou hráčku?

Třeba v kádru Juventusu působí Barbara Bonanseová, která působí v italské reprezentaci.

Sport
zdroj: ČT4

Máte nastudované, kdo bude vaší hlavní konkurentkou?

To sledoval hodně taťka, který mi to říkal, ale já si teď nevzpomenu (smích). On už to všechno pečlivě projel a byl na mě strašně pyšný. Je to takový můj druhý agent.

S čím do angažmá půjdete?

Chci se co nejdříve adaptovat na nové prostředí. Aby mě přijaly do kolektivu, prosadit se do základní sestavy a nasázet nějaké góly.

Kolik by těch gólů mělo být?

Už jsem si dala hranici. 18 gólů, což jsem si možná nasadila laťku vysoko (smích).

A týmové ambice?

Chceme co nejdál dojít v Lize mistrů a chceme vyhrát Serii A i pohár.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články