Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sparta rozdrtila Baník 5:0. V semifinále poháru jsou i Plzeň, Olomouc a Liberec

Fotbalový MOL Cup už zná semifinalisty. Ve hře o národní pohárovou trofej už jsou poslední čtyři týmy, které uspěly ve čtvrtfinále. Ve šlágru středečního programu se Sparta probrala z letargie a sestřelila ostravský Baník pěti góly. Postup slaví Olomouc, která porazila Jablonec 3:1, a také Plzeň a Liberec. Viktoria postoupila po vítězství 4:2 nad Mladou Boleslaví a Liberec vyzrál na Slovácko až v penaltách.

Tetteh střílí přes Stronatiho na branku Baníku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Znovuzrozená Sparta zničila Baník

Po matných výkonech se fotbalisté Sparty tentokrát do soupeře, který měl naopak dobrý start do jarní části ligy, pustili bez ostychu. Hráli v tempu, vymýšleli šance a dokázali je také proměňovat. Ostravský celek dohrával v deseti hráčích, když před třetím gólem Karlssona z penalty byl vyloučen po druhé žluté kartě Šašinka.

Na rozdíl od sobotního ligového duelu se Zlínem (2:2) nechyběl v základní sestavě domácích místo Kangy kapitán Dočkal. Od začátku nastoupil i obránce Štetina a záložník Krejčí. Na hostující straně udělal trenér Kozel oproti poslednímu duelu v lize jedinou změnu, když Kuzmanoviče nahradil Hrubý.

V 11. minutě si sparťanský brankář Heča poradil s Holzerovovým přímým kopem z úhlu. Na druhé straně zamířil Tetteh vedle a Dočkalovu střelu z vápna zblokoval Stronati. Po 20 minutách hry se Letenští dočkali vedení. Frýdek vrátil míč do šestnáctky a stoper Hancko hlavou překonal gólmana Laštůvku.

Před koncem poločasu se k Tettehovi odrazil míč a ghanský útočník jej patičkou zády otočený k brance poslal těsně nad břevno. Následně o sobě po dlouhé době dal vědět i Baník, jenže Fillo zamířil jen do Hečovy náruče.

Osm minut po přestávce přidali domácí druhou branku. Karlsson nacentroval do šestnáctky, Tetteh nastavil hruď a usměrnil balon do sítě. Po hodině hry stáhl útočník Slezanů Šašinka ve vápně Hancka a po druhé žluté kartě Baník oslabil. Pokutový kop s přehledem proměnil Karlsson.

V 76. minutě si Frýdek ve vápně přehodil míč z levé na pravou nohu a střelou k tyči rozradostnil sparťanské fanoušky počtvrté. Vzápětí se Laštůvka vyznamenal proti Hložkově hlavičce i následné Dočkalově dorážce.

Letenští přece jen vyslyšeli volání tribun a trefili se popáté, když si na Dočkalův centr v 81. minutě naběhl Hložek. Pražané vyhráli po čtyřech soutěžních zápasech a poprvé na jaře. Naposledy tak vysoko v soutěžním duelu zvítězili v květnu 2016 v lize nad Jihlavou.

"Ze hry jsem měl dobrý pocit hned od začátku. Jsem rád, že v zápase nebylo žádné zakolísání, že bychom měli nějaký výpadek třeba 15 nebo 20 minut, jak se nám to občas stávalo. Cítil jsem, že je zápas celou dobu pod kontrolou," prohlásil Dočkal. V neděli čeká Spartu ligové derby na hřišti Slavie.

Sparta Praha - Baník Ostrava 5:0 (1:0)

Branky: 20. Hancko, 53. Tetteh, 62. Karlsson z pen., 76. Frýdek, 81. Hložek. Rozhodčí: Berka - Kubr, Flimmel. ŽK: Hložek, Frýdek - Potočný, Šašinka, Reiter, Stronati. ČK: 60. Šašinka. Diváci: 9097.

Sparta: Heča - Vindheim, Štetina, Hancko, Frýdek - Karlsson (69. Plavšič), Sáček (77. Trávník), Dočkal, Krejčí, Hložek - Tetteh (79. Kozák). Trenér: Kotal.

Ostrava: Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Holzer - Kaloč, Jirásek (66. Fleišman) - De Azevedo (74. Smola), Hrubý, Potočný (46. Reiter) - Šašinka. Trenér: Kozel.

Václav Kotal (trenér Sparty): "Úleva je to určitě. Hlavně to bylo důležité pro hráče. Uvědomili si, že když budou pracovat s takovým nasazením, s jakým jsme od začátku do utkání vstoupili, mělo by jim to přinést úspěch. Věděli jsme, že nesmíme nechat Baník hrát. Byl jsem celkem spokojený s tím, že to hráči plnili důsledně. Pro trenéry je vždycky důležité, abychom tu hru zopakovali. Kluci si nasadili laťku hodně vysoko. Zopakovat výkon je to nejdůležitější, co je potřeba, pokud chcete být dlouhodobě úspěšní."

Luboš Kozel (trenér Ostravy): "Výsledek hovoří za vše. Říkal jsem hráčům, že Sparta je mužstvo výborných hráčů, akorát nejsou ještě tým. Že to je otázka času, že u nich je problémem psychika a jejich největším soupeřem jsou oni sami. Říkal jsem jim, že důležitý je vstup do utkání a že hrozně napoví první branka. Prvních 20 minut byl zápas vyrovnaný, a kdybychom byli odvážnější a gól vstřelili, vyvíjelo by se to jinak. Tak odvážní jsme nebyli. Ač nechtěně, musím si přiznat, že na některé hráče to dnes dolehlo, i to prostředí. Úplně to psychicky nezvládli. Dostali jsme první branku ze standardky a do poločasu pak Sparta byla lepší. Chtěli jsme udělat nějaké změny, ale ty se nám moc nepovedly a z druhé standardky jsme dostali druhou branku. Když jsme chtěli střídat a se zápasem něco udělat, přišla penalta a červená karta, která definitivně zápas rozhodla. Přiznám se, že pak jsme spíš přemýšleli nad následujícím utkáním a Sparta mohla vyhrát klidně i víc. Od 60. minuty bylo rozhodnuto, naprosto zasloužené vítězství."

Plzeň vyřadila Boleslav a její série pod Gulou pokračuje

Plzeň po výhře 4:2 nad Mladou Boleslaví postoupila poprvé od roku 2016 v MOL Cupu mezi nejlepší čtyřku. Viktoria zvítězila i ve čtvrtém soutěžním utkání pod trenérem Adriánem Gulou. Už v prvním poločase skórovali domácí Jan Kopic, Jean-David Beauguel a Joel Kayamba, krátce po změně stran zvýšil Radim Řezník na 4:0. Porážku hostů v závěru zmírnil dvěma góly Lukáš Budínský.

Domácí si od začátku vytvořili tlak i velké šance. Beauguel hlavičkoval těsně vedle a hostující branku o kousek minul i Kopic. Plzeňský záložník byl přesnější ve 33. minutě, kdy otevřel skóre přízemní střelou po chybě hostujícího obránce Křapky.

Hned za šest minut přidal favorit druhý gól. Bucha, který na podzim v Boleslavi hostoval, posunul míč Kopicovi, ten našel Beauguela a francouzský útočník zblízka zamířil pod břevno.

Západočeši dominovali a o chvíli později Buchovu ránu vytáhl Mikulec. Hostující gólman potřetí kapituloval ve 45. minutě z Kayambovy výstavní střely do horního růžku. Druhou asistenci si připsal Kopic.

Plzeňští vstoupili dobře i do druhého poločasu a ve 49. minutě se po individuální akci prosadil Řezník. Domácí kontrolovali hru až do 77. minuty, kdy se jim cesta za jednoznačným triumfem začala mírně komplikovat. Brankář Hruška vyrazil před sebe Zeleného střelu z dálky, poradil si s první dorážkou, ale na další ránu Budínského už nestačil. Pro Boleslav to byl první gól v jarní části sezony.

Viktoria mohla znovu více odskočit v 84. minutě, střídající Chorý však z penalty nepřekonal gólmana Mikulce. Vzápětí na druhé straně Budínský další přesnou střelou snížil na rozdíl dvou branek. Větší drama už Plzeň nepřipustila a udržela stoprocentní jarní bilanci.

Čtvrtfinále českého fotbalového poháru MOL Cupu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 4:2 (3:0)

Branky: 33. Kopic, 39. Beauguel, 45. Kayamba, 49. Řezník - 77. a 85. Budínský. Rozhodčí: Orel - Blažej, Koval. ŽK: Řezník - Tatajev, Budínský. Diváci: 4519.

Plzeň: Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Limberský (55. Kovařík) - Bucha, Kalvach, Čermák (78. Herc) - Kayamba, Beauguel (55. Chorý), Kopic. Trenér: Guľa.

M. Boleslav: Mikulec - Křapka, Tatajev, Mazuch, Zelený - Hubínek, Hönig - Douděra (71. Ladra), Budínský, Fulnek (53. Auer) - Wágner (46. Jiří Klíma). Trenér: Weber.

Adrián Gula (trenér Plzně): "Náš cíl byl jasný - postoupit, což se podařilo a to je perfektní. Chlapci až do nějaké 70. minuty podali velmi velmi kvalitní výkon, hráli jsme trpělivě, dostatečně rychle, produktivně. Závěr jsme samozřejmě měli uhrát líp, ale musíme uznat, že Boleslav má stále svou sílu. V závěru jsme trošku přestali hrát naším způsobem hry, nebyli jsme takoví draví směrem do finalizace. Soupeř se dostal do tří možností a skončilo to 4:2 místo toho, abychom proměnili penaltu. Ale jinak to chlapci zvládli výborně. Jdeme dále, máme z toho radost a připravíme se samozřejmě na další ligový zápas."

Jozef Weber (trenér M. Boleslavi): "Musím pogratulovat Plzni, která naprosto zaslouženě postoupila. Myslím si, že i když jsme skóre v závěru trochu vylepšili, tak průběh a výsledek odpovídá současnému stavu a formě obou mužstev. Oddechlo se nám, že jsme dali na jaře konečně góly. To jsme si dali jako jeden z cílů do druhé půle. Nerad to říkám, ale dnes jsem hráčům řekl, že utkání je rozhodnuté o půli a byl bych nerad, abychom tady dostali pět nebo šest gólů. Tak jsme se zaměřili na to, abychom ve druhé půli další branky neinkasovali a nějakou vstřelili. Ne úplně se nám to povedlo. Rozdíl tam byl, Plzeň je ve formě a výborná. Aspoň dva góly beru jako pozitivum dnešního utkání."

Utkání Olomouc - Jablonec
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Olomouc vyřídila Jablonec

Olomouc zvítězila nad Jabloncem 3:1. Hanáci přitom sice byli v úvodu aktivnější, ale první vážnější šanci měl Jablonec. Po Sýkorově přihrávce ze strany trefil Doležal patičkou pouze bránícího Jemelku. Ve 24. minutě otevřela skóre Sigma. Houska pasem za obranu vybídl do zakončení Hálu, který nekompromisně prostřelil brankáře Hanuše.

Jablonec, který je v lize na třetím místě, se do zápasu dostával jen těžko a Olomouc ve zbytku prvního poločasu kontrolovala vývoj. Hostům se nedařila předfinální fáze, Kubistovi při situaci tří na jednoho nevyšla přihrávka na Sýkoru.

Do druhého poločasu sice Severočeši vstoupili aktivněji, ale hned po pěti minutách znovu inkasovali. Chytil se dostal za hostující obranu a střelou do pravého horního rohu Hanušovy branky zvýšil na 2:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Olomouc - Jablonec

Brzy snížit mohl Kubista, ale jeho technický obstřel zamířil těsně nad. Svoji dominanci v zápase Olomouc vyjádřila dalším gólem v 69. minutě. Juliš dostal po Hálově centru z levé strany ve vápně dostatek prostoru na to, aby Hanuše prostřelil po zemi.

Snížit mohl vzápětí Chramosta, ale tváří v tvář domácímu brankáři Mandousovi neuspěl. Když už se zdálo, že se utkání bude jen dohrávat, promáchl ve vlastním vápně domácí Vepřek a nabídl v 88. minutě jednoduchý gól Pleštilovi. V poslední minutě nastavení mohl ještě snížit osamocený Chramosta, ale z hranice vápna těsně minul.

Čtvrtfinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Sigma Olomouc - FK Jablonec 3:1 (1:0) 

Branky: 24. Hála, 50. Chytil, 69. Juliš - 88. Pleštil. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Novák. ŽK: Daněk - Kubista. Diváci: 2945.

Olomouc: Mandous - Radek Látal, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Hála, Houska (82. Greššák), Breite, Chytil (71. Falta), González - Juliš (78. Daněk). Trenér: Radoslav Látal.

Jablonec: Hanuš - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Kubista, Považanec - Matoušek (61. Pleštil), Hämäläinen (81. Pilík), Sýkora - Doležal (70. Chramosta). Trenér: Rada.

Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Chtěli jsme postoupit, což se nám podařilo. Z dnešního zápasu mám radost, kluci odvedli kvalitní výkon. Prvním gólem jsme se uklidnili a pak už jsme hráli s klidem. Věřím, že takový výkon zopakujeme i o víkendu a získáme tři body i v lize. Do semifinále vysněného soupeře nemám, ale rád bych hrál doma."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Náš výkon nebyl takový, jak jsme si představovali. Domácí byli od první minuty aktivnější. Měli větší nabídku hráčů a my jsme během prvního poločasu neměli kromě jednoho závaru nic. Byli jsme za to potrestaní zbytečnou brankou. V kabině jsme si řekli, že musíme být aktivnější a nebezpečnější dopředu. Hned jsme ale byli znovu potrestaní a to domácím zápas usnadnilo. Chtěli jsme to pak trochu oživit směrem dopředu, ale zbytečně jsme inkasovali třetí branku. Věděli jsme, že pohár je jedna z cest do Evropy, bohužel jsme to nezvládli. Vypadli jsme, musíme se z toho vzpamatovat a v sobotu v ligovém zápase odčinit dnešní výkon."

Po penaltách postoupil Liberec

V Uherském Hradišti padaly góly po prodloužení při penaltách. V nich byli nakonec úspěšnější hosté z Liberce, kteří se trefili čtyřikrát, zatímco domácí hráči překonali gólmana Knoblocha jen dvakrát.

Nasazení brankáře Nguyena na penalty vymyslel trenér libereckých gólmanů Marek Čech. "Říkal mi na lavičce, že to prý bude mít psychologický efekt. A vyšlo to," řekl na tiskové konferenci liberecký hlavní kouč Pavel Hoftych, který by si přál v semifinále doma Spartu. "My jsme vypadli po nejhorším možném scénáři. Za 120 minut jsme nedali gól a poslaly nás ze hry penalty," litoval trenér Slovácka Martin Svědík.

Celý první poločas měli více ze hry domácí, kteří těžili z dobrého pohybu. Nicméně jejich aktivita ke gólu nevedla, akce Petržely, Zahustela a Klimenta byly jen náznaky šancí, které dobře fungující obranu Liberce nemohly zaskočit.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovácko - Liberec

Hosté se k ohrožení domácí branky dostali až po půlhodině hry, nicméně Trmal Peškovu střelu vyrazil na roh, stejně jako ještě tvrdší a přesnější ránu Malinského ve 41. minutě.

I ve druhé půli měli zpočátku navrch hráči Slovácka. Zahustel ale hlavičkoval těsně nad, Sadílek vysoko překopl bránu a Petrželova slibná akce skončila špatnou finální přihrávkou.

Na druhé straně pálil tvrdě do břevna Malinský. Závěr poměrně jednoznačně patřil Liberci, gól však za celých 90 minut nepadl. Střelci se neprosadili ani v prodloužení, kdy kvůli ofsajdu neplatila branka domácích.

V penaltovém rozstřelu se vyznamenal liberecký Nguyen, který v závěru prodloužení nahradil mezi tyčemi Knoblocha. Ligová jednička Slovanu chytila střely Havlíka i Dvořáka, zatímco na hostující straně selhal jen Chaluš, který mířil do břevna. Postup Liberce stvrdil gól Malinského.

"Gólman při penaltách nemá co ztratit, to se potvrdilo," řekl s úsměvem Nguyen. "Vybral jsem si směr, ale gólman mi to vystihl," prohlásil smutně Havlík.

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:0, na penalty 2:4

Penalty proměnili: Daníček, Juroška - Mara, Pešek, Karafiát, Malinský. Neproměnili: Havlík, Dvořák - Chaluš. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch. ŽK: Kliment, Kadlec, Hofmann, Dvořák - Hybš, Malinský, Mikula. Diváci: 3043.

Slovácko: Trmal - Juroška, Kadlec, Hofmann, Reinberk - Havlík, Daníček - Zahustel (89. Jurečka), Sadílek (84. Dvořák), Petržela (107. Kohút) - Kliment (66. Zajíc). Trenér: Svědík.

Liberec: Knobloch (118. Nguyen) - Mikula (100. Fukala), Chaluš, Karafiát, Hybš - Alibekov (102. Kačaraba), Mara - Malinský, Hromada (67. Beran), Pešek - Kuchta. Trenér: Hoftych.

Martin Svědík (trenér Slovácka): "Jsme zklamaní, naše vyřazení přišlo po nejhorším možném scénáři. Hrálo se 120 minut, gól jsme nedali a vypadli jsme při penaltách. V nich to bylo o hlavách hráčů. Liberec byl nebezpečný při brejcích, bylo tam hodně nepřesností na obou stranách. Museli jsme být koncentrovaní na každý jejich brejk a přečíslení, tohle jim šlo velmi dobře."

Pavel Hoftych (trenér Liberce): "Oba dva týmy od začátku výborně bránily, věděli jsme, že Slovácko je dobře organizované. Na nás byl ze začátku znát herní výpadek, deset dní jsme nehráli. Ale postupem času jsme byli lepší a byli jsme i blíž výhře, když Malinský trefil břevno. Střídání gólmanů vymyslel jejich trenér Marek Čech jako psychologický tah a vyšlo nám to. Teď bych si přál doma Spartu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články