Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Slavia roli favorita ustála a slaví po 77 letech double. Vzdor Baníku zlomili Souček s Masopustem

V neděli stvrdili zisk ligového titulu v Ostravě, ve středu po utkání s totožným soupeřem převzali trofej pro vítěze Českého poháru. Fotbalisté pražské Slavie porazili na olomouckém Andrově stadionu ostravský Baník 2:0. Brankáře Viktora Budinského překonal ve finále nejprve Tomáš Souček z pokutového kopu a konečný výsledek stanovil Lukáš Masopust. 

Fotbalisté Slavie Praha se radují ze zisku Českého poháru
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Slávisté ovládli i páté finále domácího poháru, které v samostatné historii hráli. Předtím kralovali v letech 1997, 1999, 2002 a 2018. Baník prohrál třetí ze čtyř zápasů o cennou trofej, v samostatné historii zvítězil jen v roce 2005 v Olomouci nad Slováckem.

"Pro nás to bylo hrozně důležité. Když už šance na double byla, chtěli jsme ji maximálně využít a dotáhnout to. Double byl náš největší cíl už v zimě, dávali jsme mu možná větší váhu než Evropské lize. Dlouho se to Slavii nepovedlo, naposledy v protektorátu," připomněl trenér Jindřich Trpišovský. 

Triumf sešívaných znamená, že čtvrtý tým ligy Jablonec má jistotu startu v kvalifikaci Evropské ligy. Kvalifikační utkání o EL si v nejvyšší soutěži s vítězem skupiny o Evropu zahraje pátý celek, jímž bude Liberec, nebo Ostrava. V případě vítězství Arsenalu ve finále EL se třetí tým ligy, jímž je Sparta, posune přímo do skupinové fáze EL.

Baník stejně jako v nedělním vzájemném měření sil nastoupil v rozestavení s pěti obránci. V brance dostal překvapivě před Laštůvkou přednost Budinský, který v této ligové sezoně doposud odchytal jediné utkání.

Sešívaní začali aktivněji. Ve 13. minutě proti Škodově střele zasáhl Budinský a ostravský gólman se blýskl i ve 22. minutě, kdy vyrazil Bořilovu ránu. Slezané na druhé straně nezužitkovali závar v malém vápně.

Ve 36. minutě Procházka ve vlastním pokutovém území jemně sáhl do obličeje Ngadeua, jenž upadl, a rozhodčí Ardeleanu k nevoli ostravských fotbalistů odpískal penaltu. "Koukal jsem do vzduchu na balon, chtěl jsem se odrazit do výskoku. Ngadeu vyskočil, neříkám, že jsem se ho rukou nedotkl. Ale já o něm ani nevěděl," popsal Procházka.

Slávista Souček nezaváhal a poslal celek z hlavního města do vedení. "Buďa toho teď tolik neodchytal, takže jsem se soustředil spíš sám na sebe," konstatoval Souček. "Souček mě nepřekvapil, každý zápas se koukám na penalty a snažím se je nastudovat co nejvíce. Čekal jsem do poslední chvíle, ale pak jsem si bohužel vybral špatnou stranu," uznal Budinský.

Tomáš Souček (vlevo) slaví se spoluhráči gól ve finále MOL Cupu
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Proti penaltě vehementně protestoval na lavičce Baníku útočník Baroš, který po doléčení zranění začal na střídačce, a sudí ho mimo hřiště vyloučil. "Nevím, co se dělo na lavičce. Já za záda nevidím, díval jsem se na hřiště. Plán byl, že půjdou Baroš a Diop do druhé půle ve dvojici. Spoléhal jsem na to, že po přestávce zatlačí do stoperů a znejistí hru Slavie, ale bohužel nás rozhodčí předběhl," prohlásil ostravský kouč Bohumil Páník.

Na druhé straně mohl odpovědět Holzer, ale odražený balon napálil z úhlu nad. Ještě před přestávkou se znovu blýskl Budinský po "pumelici" Frydrycha.

Masopust se do čtveřice dočkal

Ostravský kouč Páník posílil do druhé půle ofenzivu o Granečného. Slávisté se zatáhli, ale Slezané se k šancím vůbec nedostávali. Naopak v 62. minutě trefil Fillovu ruku Zmrhal, nicméně penalta se tentokrát nekopala.

Čerstvý ligový mistr čím dál častěji vyrážel do brejků a po jednom z nich přidal v 78. minutě pojistku. Střídající Král vysunul Masopusta, který předchozí tři finálové zápasy v poháru v dresu Jablonce prohrál, a ten únik s přehledem proměnil. 

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 37. Souček z pen., 78. Masopust. Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Blažej - Zelinka (video). ŽK: Procházka - Škoda, Traoré, Masopust, Kolář, Bořil. ČK: 38. Baroš (Ostrava - mimo hřiště). Diváci: 11 661.

Ostrava: Budinský - Pazdera (46. Granečný), Šindelář (72. Diop), Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jánoš, Holzer - Kuzmanovič (81. O. Šašinka). Trenér: Páník.

Slavia: Kolář - Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Traoré (54. Král) - Masopust, Hušbauer (74. Olayinka), Zmrhal - Škoda (84. Kúdela). Trenér: Trpišovský.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Kvalita Slavie je veliká. My jsme vystřelili na bránu jen ze standardek. V první půli jsme byli zakřiknutí, nechtěli jsme hrát. Respekt byl až příliš velký na mé gusto. Penalta nás srazila dolů. Rozhodčí ji pískl; my to máme na 60 metrů, takže jsme neviděli, co se dělo. A vyloučení Baroše? Nevím, co se dělo na lavičce. Já za záda nevidím, díval jsem se na hřiště. Nemohu to komentovat. Byl plán, že půjdou Baroš a Diop do druhé půle ve dvojici. Spoléhal jsem na to, že ve druhé půli zatlačí do stoperů, znejistí hru Slavie. Ale bohužel nás rozhodčí předběhl. Byli jsme ve druhé půli nebezpečnější, už to bylo lepší, ale nic jsme nedotáhli. Bohužel nejsme schopni se prosadit proti tak kvalitním stoperům, jako má Slavia. Když jsme si vytvořili nějakou standardku, nekopli jsme ji dobře. Ale hráči tam odevzdali maximum. V závěru to bylo vabank, utekl nám tam Masopust a potvrdil to druhým gólem. Kvalita Slavie je bohužel tak vysoká, že my na ni v tuhle chvílí nedosahujeme."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Bylo pro nás strašně náročné zvládnout ten dvojzápas s Baníkem. Dnes to bylo zasloužené, měli jsme hodně šancí. Pro nás to bylo hrozně důležité. Když už ta šance na double byla, chtěli jsme ji maximálně využít a dotáhnout. Double byl náš největší cíl už v zimě, dávali jsme mu možná větší váhu než Evropské lize. Dlouho se to Slavii nepovedlo, naposledy v protektorátu. Jsem hrozně rád, že jsme to dotáhli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články