Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Za házení židle vězení? Policie obvinila muže z výtržnictví po finále MOL Cupu

Z výtržnictví po květnovém finále fotbalového poháru MOL Cup mezi Plzní a Spartou na stadionu ve Štruncových sadech obvinili policisté dvaačtyřicetiletého fanouška. Podle policejní mluvčí Michaely Raindlové je podezřelý, že kopal do plastové židle, která pak dopadla na komentátory ČT sport a jednoho z nich zranila. "Vzhledem k tomu, že muž byl již v minulosti za stejný trestný čin pravomocně odsouzen, hrozí mu nyní v případě prokázání viny až tři roky odnětí svobody," doplnila pro ČTK.

Policisté zasahují proti fanouškům na fotbalovém stadionu v Plzni
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Policisté zjistili, že podezřelý muž několikrát kopl do plastové židle pro fotografy, která následně dopadla na improvizované studio České televize na ploše vedle sparťanského sektoru a zranila jednoho komentátora. "Další podezřelým odkopnutá židle dopadla na hrací plochu. Zranění naštěstí nebyla vážná," konstatovala Raindlová.

Události po utkání 22. května zaměstnaly policii i pořadatele. Po závěrečném hvizdu finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1, se na trávník dostali fanoušci obou klubů a musely proti nim zasáhnout desítky policistů. Na hřiště nejdříve vniklo několik desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci a došlo i na bitky.

"Za velmi krátký časový úsek se policistům podařilo, aby fanoušci byli opět na tribunách a nenapadali se na hrací ploše, čímž se situace uklidnila. Kromě potyček ovšem fanoušci na hřiště vhazovali nejrůznější předměty. Jedním z těchto předmětů byly také plastové židle," dodala Raindlová.

Policisté zjistili při utkání také několik přestupků. Bezprostředně po finále zajistili kvůli přestupkům deset fanoušků, oznámila už dříve policie. Vyšetřovatelé prověřovali pořízené záznamy i materiály ze sociálních sítí a zjišťovali totožnosti aktérů potyček.

Poškození vybavení stadionu

Několik dní po utkání policie informovala, že řeší také poškození vybavení stadionu a povalení osmadvacet světelných panelů na zem. I přes zákaz používání pyrotechniky na stadionu i při přesunu fanoušků policisté zjistili během zápasu jedenáct případů, kdy pyrotechniku použilo najednou několik fanoušků obou týmů. 

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace v červnu za výtržnosti fanoušků po zápase potrestala Plzeň pokutou 200 tisíc korun a Spartu pokutou 100 tisíc korun. Komise v komuniké uvedla, že pokud by pořadatelem finále nebyla Fotbalová asociace ČR, tresty by byly vyšší.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články