Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vítězný double pro Slavii. Pražanům triumf v poháru zajistil střídající Sima

K titulu v lize a čtvrtfinále v Evropské lize přidali fotbalisté Slavie v této sezoně další úspěch. Pražané ovládli také domácí pohár. Domácí double sešívaným ve finále proti nebojácně hrající Plzni zajistil střídající Abdallah Sima, který o vítězství favorita 1:0 rozhodl gólem ze 73. minuty. V té době už Viktoria hrála v desíti bez Milana Havla, jenž byl vyloučen po dvou žlutých kartách.

Fotbalisté Slavie Praha slaví zisk domácího poháru
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Pražané, kteří už mají od začátku května jistý třetí ligový titul v řadě, vybojovali double podruhé v samostatné historii. Poprvé od rozdělení federace se jim povedlo vyhrát nejvyšší soutěž i pohár předloni. Slávisté ovládli i šesté finále poháru, v němž v samostatné historii nastoupli.

Plzeň naopak ve třetím finále MOL Cupu stejně jako v roce 2014 neuspěla, jediný triumf si připsala v sezoně 2009/10. Viktoria prohrála i třetí soutěžní utkání po příchodu trenéra Michala Bílka.

"Neměli jsme dnes úplně dynamiku, kluci to uhráli na morál. Pocity jsou nádherné, neopakovatelné, z krásné sezony jsme udělali výjimečnou. Jsme pyšní, jakou éru ve Slavii zažíváme," řekl asistent trenéra červenobílých Jaroslav Köstl.

Jelikož slávisté mají coby ligový šampion jistou účast v kvalifikaci Ligy mistrů, připadne start v předkole Evropské ligy třetímu týmu nejvyšší soutěže. Účast v nově vzniklé Evropské konferenční lize vynese vedle čtvrtého i páté místo. To zatím drží Plzeň o bod před Libercem.

Trenér Viktorie Bílek se po ligové porážce 0:3 na půdě Pardubic vrátil k rozestavení s třemi obránci. Do utkání šli v roli favorita Pražané, kteří soupeře na začátku května v lize rozdrtili doma 5:1, první půle ale překvapivě patřila Plzni. Hned v desáté minutě po Buchově přihrávce postupoval sám na Koláře Falta, ale šanci nevyřešil dobře a jen trefil slávistického gólmana.

"Bylo to těžké, hráč šel na mě sám. Mohl to uklízet kamkoliv. Vystartoval jsem proti němu, co nejvíc jsem se roztáhl a zmenšil střelecký úhel. Bylo to o štěstí," řekl Kolář. "Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli to mám vzít pravou, nebo levou. Nevyšel mi úplně krok, střet nějakých myšlenek. Nemělo to razanci, nemělo to nic. Kdybych to proměnil, tak by ten zápas byl o něčem jiném," řekl ČT Sport Falta.

Pražané poprvé zahrozili až v 36. minutě, kdy Masopust z voleje o kousek přestřelil. O pět minut později slávisty znovu podržel brankář Kolář, který vytáhl Kalvachovu střelu pod břevno z přímého kopu.

"Bylo to pro mě ohromně těžké. Myslel jsem, že to bude zahrávat Čermák. Ale nezahrával to, pak už jsem šel napřed a konečky prstů to naštěstí vytáhl," uvedl Kolář. "Ondra nás nechal v zápase, prvních 20 minut jsme hráli prakticky bez míče," uvedl Köstl.

Na utkání mohla být z 10 procent zaplněna kapacita stadionu. Organizátor poháru FAČR sice nabídl místa jen dlouhodobým partnerům, přesto se v hledišti objevili diváci s klubovými symboly a především slávisté byli chvílemi slyšet.

Červenobílí po změně stran přidali a ve 49. minutě vyrazil Stanciuovu střelu Staněk. Za dalších pět minut zkomplikoval zbytek zápasu Západočechům Havel, který ve skluzu zasáhl Deliho a rozhodčí Hrubeš ho po druhé žluté kartě vyloučil.

"Hráčům jsem říkal, že musíme přidat v důrazu. Ale nechtěl jsem takovéhle dva zákroky, co udělal Milan. První byl úplně zbytečný, druhý taky, když vím, že má žlutou kartu. Zbytečně jsme šli do deseti, proti Slavii je to pak těžké," uvedl Bílek.

Slávističtí trenéři poslali na trávník střídající Simu s Traorém a za chvíli protáhl Staňka střelou hostující Bah. Po krátkém krupobití pak hráčům chvíli komplikoval kombinace mokrý a kluzký terén. Plzeň i v deseti zahrozila, dva Čermákovy pokusy však zblokovala obrana.

V 69. minutě na druhé straně v dobré pozici zamířil mimo nejlepší ligový střelec Kuchta a chvíli nato v ještě lepší šanci pálil nad Sima. V 73. minutě už Pražané vedli. Po Deliho centru na zadní tyč sklepl Traoré dalšímu střídajícímu hráči Simovi a ten zblízka poslal balon pod břevno.

Abdallah Sima ze Slavie se raduje z gólu v síti Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Sima není v optimálním zdravotním stavu, ale věděli jsme, že nám může v tomhle zápase ohromně pomoct. V defenzivě měl nějaké výpadky, ale nahoru je abnormálně silný. Tím, že rozhodl finále, už je taky ve slávistickém muzeu," řekl Köstl.

Domácí i v oslabení v závěru soupeře přitlačili, Brabec však v 89. minutě tečovanou střelou minul. Na opačné straně se neprosadil Van Buren, ale Pražanům už to nevadilo. S Plzní neprohráli posedmé za sebou a na domácí scéně udrželi neporazitelnost v této sezoně. V lize bodovali rekordních 44 zápasů po sobě.

"Dnes to hráči odehráli, jak bych si představoval. Je to velká škoda, že to nevyšlo. Mrzí to. Myslím, že kdybychom hráli v 11 hráčích, měli jsme šanci dnes Slavii porazit. Proti týmu, jako je Slavia, si nevytvoříte 10 šancí. Je potřeba být efektivní," uvedl Bílek.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 0:1 (0:0)

Branka: 73. Sima. Rozhodčí: Hrubeš - Caletka, Vlček - Orel (video). ŽK: Havel, Ondrášek, Hejda - Masopust, Kolář. ČK: 54. Havel. Diváci: 1167 (omezený počet).

Plzeň: Staněk - Hejda, Brabec, Hybš - Havel, Bucha (85. Ba Loua), Kalvach, Čermák (88. Ondrášek), Falta - Šulc (74. Kayamba), Beauguel (84. Mihálik). Trenér: Bílek.

Slavia: Kolář - Masopust (59. Sima), Kúdela, Deli (80. Zima), Bořil - Hromada (60. Traoré) - Bah, Ševčík, Stanciu (79. Lingr), Oscar - Kuchta (79. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články