Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta vydolovala v poháru postup přes Opavu, rozhodnout musely penalty

Posledním čtvrtfinalistou českého poháru je Sparta, postup přes Opavu však Pražané vybojovali jen s velkými obtížemi. Sparťané sice měli po celý zápas převahu, moc střeleckých příležitostí si však nevypracovali, a po základní hrací době tak na tabuli svítil výsledek 0:0. Na bezgólovém stavu nic nezměnilo ani prodloužení a o vítězi rozhodly penalty. V nich byli šťastnější Pražané, a mohou tak slavit postup.

Utkání Opava - Sparta
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Sparta nastoupila prakticky v ligové sestavě, do branky se pouze postavil Heča a do základu se vrátil Kanga, který poslední dva zápasy nejvyšší soutěže vynechal kvůli karetnímu trestu. "My nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit něco zkoušet. Chtěli jsme postoupit. Je to nejkratší cesta, kterou se můžeme dostat do evropských pohárů," vysvětlil rozhodnutí nasadit silnou sestavu Ščasný.

Opavský kouč Kopecký dal naopak šanci hráčům širšího kádru a na lavičce zůstali například kapitán Kuzmanovič, Zavadil nebo Kayamba. "Nemám hráčům co vytknout. Nechci říct, že mě výkon překvapil, protože kluci poctivě trénují a měli by dostat víc šancí. Chytli šanci za pačesy a ukázali, že patří do kádru," řekl Kopecký v rozhovoru pro Českou televizi.

Už v prvním poločase musel trenér Ščasný udělat vynucenou změnu. Ve 20. minutě odstoupil zraněný Tetteh a nahradil ho Mebrahtu. "Tetteh byl při souboji ve vápně hrubě nakopnut do kolena. Uvidíme, jak na tom bude, pobavíme se o tom s lékařem," řekl Šcasný.

Tettehovo brzké střídání sice útočnou hru Sparty poznamenalo, ale postupně začali hosté zápas více méně kontrolovat. Do šance se však dostal jen Stanciu, jehož střela skončila těsně vedle. Největší příležitost prvního poločasu tak patřila domácím. Na zadní tyči se k míči dostal osamocený Svozil, ale jeho volej skvěle vyrazil Heča.

Sparta po přestávce ještě zvýšila aktivitu, ale dlouho byla jediným výsledkem tyč Stanciua z úvodu poločasu. Opavští zahrozili až v 61. minutě hry, kdy tvrdou Juřenovu střelu vyrazil Heča na roh. Minutu před koncem normální hrací doby mohl rozhodnout Pulkrab, ale jeho hlavičku do prázdné branky vykopl z čáry obránce Žídek.

"Nezačali jsme optimálně, ale od šedesáté minuty jsme dominovali a kontrolovali zápas, akorát jsme nedali góly," řekl Ščasný. "Tetteh je ve velmi dobré formě, ale i bez něj jsme si vypracovali dost příležitostí a měli jsme rozhodnout dřív," přidal letenský kouč.

V prodloužení měla stále navrch Sparta, ale největší šanci měli domácí. Ve 108. minutě se na hranici vápna dostal k míči Jursa a jeho střela skončila na břevně. V samotném závěru nastavení ještě z nebezpečné pozice vystřelil hostující Chipciu, ale brankář Fendrich vyrazil.

Duel zamířil do penaltového rozstřelu, ve kterém uspěla Sparta. V šesté sérii ji poslal do vedení Frýdek a na jeho úspěšný pokus nedokázal zareagovat Schaffartzik, který přestřelil. Letenští se ve čtvrtfinále domácího poháru představí poprvé od roku 2016.

Los čtvrtfinále je na programu 13. prosince a kluby budou rozděleny do dvou košů podle úrovně soutěže v aktuálním ročníku a umístění v mistrovských soutěžích v předchozí sezoně. Mezi nasazenými celky jsou Slavia, Olomouc, Sparta a Liberec, nenasazené jsou Bohemians Praha 1905, Teplice, Ostrava a Karviná.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články