Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta vděčí za postup Čechovi, Liberec je již ve čtvrtfinále

Praha - S notnou dávkou štěstí prošla do osmifinále domácího poháru pražská Sparta. Letenští nastoupili do dohrávky třetího kola na Žižkově s řadou noviců v sestavě a druholigovou Viktorku Žižkov udolali po výsledku 1:1 až na pokutové kopy. Jistým čtvrtfinalistou je již Liberec, který si i v druhém utkání osmifinále bez potíží poradil s Rosicemi. Slovácko přehrálo v prvním utkání osmifinále Třebíč a do domácí odvety si veze výsledek 2:0. Obdobně si vedla i Olomouc, která v prvním letošním prvoligovém souboji porazila 1:0 Duklu.

Marek Čech
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Sparta děkuje za postup Čechovi

Sparta v pohárovém utkání šetřila prakticky veškeré opory. V nominaci na zápas se vůbec neobjevili ofenzivní tahouni Matějovský, Kadlec, Kweuke a Krejčí ani stopeři Švejdík s Jarošíkem. Jen na lavičce byli připraveni Vaclík s Hušbauerem. Poprvé v soutěžním utkání nastoupil za A tým záložník Milan Jirásek, který do Sparty přišel z juniorky Interu Milán. Na pozici stoperů hráli dvacetiletý Roman Polom a Tomáš Zápotočný, který v sezoně nastupuje na pozici pravého obránce, pro dnešek si dokonce navlékl kapitánskou pásku.

Finalista posledního ročníku se v pozměněné sestavě na hřišti druholigového celku trápil. Domácí Žižkov měl během úvodní čtvrthodiny dvě vyložené šance. Sedláček s Bartošákem si však v jasných pozicích neporadili a nedokázali trefit Čechovu branku. Pak už se do nebezpečných akcí začala propracovávat i Sparta. Přikryl ještě s hlavičkou neuspěl, ale Kadeřábek se ve 33. minutě už prosadil. Sparťanský záložník si naskočil na přední tyči na Jiráskův centr od rohového praporku a Sparta vedla.

Vítězslav Lavička, trenér Sparty: "Splnili jsme základní cíl a postoupili. Herně jsme ale čekali víc, chtěli jsme rozhodnout už v normální hrací době." 

Roman Nádvorník, trenér Žižkova: "Je to škoda, ale penalty jsou loterie. Na straně Sparty asi byla především v podobě brankáře Čecha větší zkušenost. Našim hráčům se ani na penalty moc jít nechtělo." 

Žižkov ale těsně před poločasem dokázal gólově odpovědět. Hostující Přikryl ztratil míč v pokutovém území Viktorie a z rychlého kontru udeřil na druhé straně útočník Hejný. Přikryl po přestávce své zaváhání málem napravil, když svoji střelu namířil do tyče. Pozorně bránící Žižkov mohl pět minut před koncem také rozhodnout, kdyby střídající Mareš lépe dotáhl brejk po levé straně.

Hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Penaltové drama zvládla lépe Sparta, byť měla dlouho namále. Hušbauer s Holkem trefili jen brankovou konstrukci a Jirásek tak v páté sérii odvracel hrozbu vyřazení. Spartu ale třemi chycenými penaltami zachránil brankář Čech a v šesté sérii poslal Letenské za postupem Skalák.

"Nejdůležitější je, že jsme postoupili, i když to bylo až na penalty, což jsme nechtěli. Ale kdybychom vypadli hned na začátku poháru, byla by to pro Spartu velká ostuda," líčil gólman Čech, který se po letním přestupu z Plzně dočkal na Žižkově prvního soutěžního startu ve Spartě. "I pro mě by bylo špatné, kdybychom vypadli hned při mém prvním zápase. To jsem nechtěl," uvedl. 

Viktoria Žižkov - Sparta Praha 1:1 (1:1), na pen. 3:4Branky: 44. Hejný - 32. Kadeřábek. Penalty proměnili: Čermák, Besta, Kotyza - Kadeřábek, Jakubov, Jirásek, Skalák. Neproměnili: Mareš, Sloboda, Surynek - Hušbauer, Holek. Rozhodčí: Příhoda - Ubias, Kříž. ŽK: Hílek, Hejný. Diváci: 1336.

Sparta: Čech - Vidlička, Zápotočný, Polom, Pamič - Jirásek - Kadeřábek, Holek, Grajciar (59. Hušbauer), Přikryl (73. Skalák) - Balaj (82. Jakubov). Trenér: Lavička.

Žižkov: Boháč - Kiidron, Kotyza, Sloboda, Hejný (61 Surynek) - Čermák, Bodeček, Hílek, Ricka - Bartošák (87. Besta), Sedláček (73. Mareš).

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Viktoria Žižkov - AC Sparta Praha

Liberec je prvním čtvrtfinalistou

Přestože Liberec vyhrál v Rosicích 4:1, postavil trenér Šilhavý k odvetě silnou sestavu i se zkušeným Štajnerem. K nejvýraznější změně došlo mezi tyčemi, kde si odbyl soutěžní premiéru za první tým Slovanu osmnáctiletý Ondřej Kolář. Příliš práce však neměl, hrálo se hlavně na polovině Rosic. Skóre otevřel v 21. minutě Blažek, jenž o víkendu skóroval i v lize na Spartě. V 77. minutě zdálky chytře přehodil gólmana Štajner a v závěru přidal třetí trefu Šural. 

Slovan Liberec - Slovan Rosice 3:0 (1:0)Branky: 21. Blažek, 77. Štajner, 88. Šural. Rozhodčí: Nenadál. První zápas: 4:1, postoupil Liberec.

Liberec: Kolář - Ljulka, Kelič, Karišik, Fleišman - Blažek, Janů, Bosančič, Souza (59. Šural) - Štajner (78. Rabušic) - Hadaščok (59. Delarge). Trenér: Šilhavý.

Olomouc vykročila za postupem

Olomouc v duelu na Dukle neponechala nic náhodě a nastoupila prakticky v nejsilnější sestavě v čele se svým nejlepším střelcem Ordošem. Naopak domácí trenér Luboš Kozel šetřil většinu tradičních opor. Přesto první velkou šanci měla ve 25. minutě Dukla. V pokutovém území se dostal k míči osamocený Ouedraogoa, ale záložníka z Burkiny Faso vychytal hostující brankář Zlámal.

Luboš Kozel, trenér Dukly: "My máme dvě tři takové šance, které mohou taky skončit gólem, ale my ho nedáme. Z hlediska postupových ambicí jsou na tom hosté líp, ale já jsem s hráči, kteří hráli takový zápas poprvé, poměrně spokojen." 

Roman Pivarník, trenér Olomouce: "Musím říct, že jsme zaslouženě zvítězili, a jsem rád, že jsme dali gól a můžeme ten zápas doma odehrát víc v klidu. Výsledek 1:0 je samozřejmě stále ošidný, ale věřím tomu, že domácí odvetu zvládneme."

Za dvanáct minut padl gól na druhé straně. Pospíšil prošel mezi domácími obránci a křížnou střelou s přispěním tyčky otevřel skóre. Krátce poté mohl vyrovnat Svatonský, ale střelou z pravé strany těsně minul. V druhém poločase zas měl slušnou příležitost k vyrovnání Hašek, jehož střelu zblízka zlikvidoval pozorný Zlámal. Pět minut před koncem mohl ještě vyrovnat Borek, který tentokrát mířil těsně vedle tyčky. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dukla - Olomouc

Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:1)Branka: 37. Pospíšil. Rozhodčí: Jílek - Urban, Vlasjuk. ŽK: Kalouda - Tomeček. Diváci: 266.

Dukla: Kučera - Hašek, Božič, Štetina, Vrzal - Borek, Kalouda - Svatonský (77. Malý), Ouedraogo, Pázler (68. Engelmann) - Marek (65. Přeučil). Trenér: Kozel.

Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil (73. Navrátil), Šindelář, Ordoš (65. Plšek) - Hubník, Doležal, Schulmeister (87. Tomeček). Trenér: Pivarník. 

Slovácko si veze náskok do odvety

Slovácko o výhře nad Třebíčí rozhodlo až po změně stran, kdy nejprve Kerbrův centr z levé strany usměrnil za Zrzavého záda Volešák. Devět minut před koncem pak pojistil vítězství Slovácka po rohu hlavou Daníček. "Soupeř se zaměřil na defenzivu a nedal nám příliš prostoru k zakončení. Územní převahu jsme využili až po změně stran a s dvoubrankovým náskokem do odvety jsem spokojen," uvedl po utkání trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Třebíč - Slovácko

I Slovácko, stejně jako Sparta, nastoupilo s kombinovanou sestavou. "Nechal jsem odpočívat Kuncla s Valentou, kteří kvůli čtyřem žlutým kartám budou v příštím kole v Liberci chybět. Příležitost ukázat své umění dostali další hráči širšího kádru," dodal Habanec.

HFK Třebíč - 1. FC Slovácko 0:2 (0:0) Branky: 48. Volešák, 80. Daníček. Rozhodčí: Matějek.

Slovácko: Heča - Hofmann, Trousil (46. Mezlík), Košút, Daníček - Hlúpik, Martykán, Volešák (63. Trávník), Kerbr - Lukáš, Kovář. Trenér: Habanec.

Třebíč: Zrzavý - Herc, Svoboda, Podzemský, Chlup (67. Andrejič) - Florián, Mička, Komínek, Linhart (87. Válek), Čermák I. - Havránek

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články