Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sparta v Líšni trpěla, ale v MOL Cupu postupuje. Vyřazení kouše trio prvoligistů včetně Slovácka

Po úterních postupech Liberce a Mladé Boleslavi pokračovalo 3. kolo domácího poháru, do kterého mimo jiné vstoupila i pražská "S". Spartu na stadionu srdnatě vzdorující druholigové Líšně spasil gól Michala Ševčíka z úvodu druhé půle, Slavia brankami Matěje Juráska a Mojmíra Chytila uspěla v Kroměříži. Zklamání z vyřazení naopak musí přijmout Teplice, Pardubice a po bláznivém utkání s pražskou Duklou (3:4) také Slovácko.

Jablonec až v penaltovém rozstřelu přemohl Domažlice a Ostrava gólem v sedmé minutě nastavení vydřela vítězství 2:1 na půdě jiného třetiligového mužstva Záp. Hradec Králové vyhrál 1:0 na stadionu druholigové Jihlavy. 

Z MOL Cupu zatím vypadla tři mužstva z nejvyšší soutěže – vedle Pardubic, Teplic a Slovácka neuspěl ani prvoligový nováček z Karviné, který prohrál už ve 2. kole v Uničově.

Pardubické déjà vu

Před rokem Pardubičtí podlehli ve Velvarech 0:1 ještě o kolo dříve v tehdejší soutěžní premiéře trenéra Radoslava Kováče. Třetiligový tým dělal favoritovi velké problémy i tentokrát. Východočeský tým sice poslal v 74. minutě do vedení Sychra, ale v první minutě nastavení si vynutil prodloužení střídající Jakab. V penaltovém rozstřelu měli pevnější nervy domácí, hosté neproměnili hned tři pokutové kopy.

"Zápas jsme nezvládli. Vyřazení přišlo po penaltovém rozstřelu, ale my jsme do něj utkání vůbec neměli nechat dojít. Nechali jsme si dát gól v 91. minutě, kdy jsme se situaci snažili řešit konstruktivně místo toho, abychom míč uklidili do bezpečí. Znovu se projevila naše nezkušenost," hodnotil Kováč. "Je to nepříjemné, ale je dobré, že v neděli můžeme zaváhání odčinit a vyhrát derby," připomněl ligový souboj s Hradcem Králové.

Slovácko proti Dukle nasadilo poměrně silnou sestavu, ani v ní ovšem na druhý tým druhé ligy nestačilo. Skóre se v přestřelce přelévalo z jedné strany na druhou, až ve třetí minutě nastaveného času prostřelil Heču střídající Douděra. Pátý celek prvoligové tabulky proto na pohárový triumf z předminulé sezony nenaváže.

"Velká omluva fanouškům – výkon v defenzivě byl katastrofální, nezodpovědný. To, co uděláme v závěru, je trestuhodné. Soupeř dal zaslouženě na 3:4, potrestal naše chyby. V druhé půli jsem se styděl za to, co předvádíme v defenzivě," uvedl trenér Slovácka Martin Svědík.

Tepličtí proti Vyškovu jednoznačným favoritem nebyli a od 37. minuty prohrávali po brance Vintra. Ještě více jim zkomplikoval průběh Krsmanovič, který se v úvodu druhého dějství nechal vyloučit. Severočeši i v oslabení měli několik šancí na vyrovnání, ale aktuální lídr druhé ligy už postup udržel.

"Nezvládli jsme hlavně první poločas, kdy jsme byli hodně pasivní. I proto jsem střídal ještě do přestávky, a kdyby to šlo, vystřídal bych šest hráčů. O co jde, pochopili naši hráči až po vyloučení a oslabení. Ale i tak doba hájení pro některé už skončila. Domácí vyhráli naprosto zaslouženě," řekl teplický kouč Zdenko Frťala.

Ševčík se poprvé trefil za Spartu

Mátožnou Spartu, která nastoupila v Líšni s mnoha změnami v základní sestavě, spasil prvním gólem v letenském dresu Ševčík. Domácí však statečně vzdorovali a několikrát byli velmi blízko skórování. Buď je ale vychytal Vorel, nebo žehnali na nedostatek štěstí, zejména po fantastické střele Poláška do břevna. 

"Byl to typický pohárový zápas. Přiznám se, že výkon nebyl takový, jaký jsme si představovali. Na druhou stranu nakonec odjíždíme s postupem, což byl ten hlavní cíl," prohlásil dánský kouč Sparty Brian Priske. "Jsem rád, že mi to tam padlo hned v prvním zápase v základu a ještě k tomu v Brně," lebedil si Ševčík, který zamířil do Sparty ze Zbrojovky.

Utkání Líšeň – Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: Uhlíř Patrik

Slavia po remíze 1:1 v ligovém derby se Spartou kompletně prostřídala základní sestavu a nasadila řadu náhradníků. Skóre otevřel v 35. minutě z úhlu Jurásek a pojistku přidal v 56. minutě po individuální akci Chytil. Zápas byl speciální tím, že nováček druhé ligy má ve svém názvu Hanáckou Slavii a navíc používá červenobílé logo s hvězdou a sešívané dresy.

Utkání sledovaly více než čtyři tisícovky diváků. "Jsme rádi, že se nám to povedlo výsledkově a z větší části i herně. Hrálo se v krásné atmosféře a navíc před návštěvou, za níž by se nemusely stydět ani ligové týmy. Těší mě, že domácí chtěli hrát, i jejich výkon přispěl k úrovni zápasu," konstatoval asistent trenéra Pražanů Jaroslav Köstl.

Ostrava až v závěru nastavení zlomila odpor Záp. Suverén ČFL favoritovi z nejvyšší soutěže dokázal dát po vyloučení Dubna z 55. minuty gól i v oslabení a srovnal na 1:1, v sedmé minutě nastavení ale po závaru rozhodl Frydrych.

Jablonec v lize jako jediný ještě nezvítězil a trápení si přenesl i do poháru. V Domažlicích od 34. minuty prohrával poté, co domácí Dvořák po střele do tyče dorazil míč do sítě. Severočechům pak nahrálo vyloučení Pavlíka, srovnat dokázal až v 84. minutě střídající Náprstek svou první brankou v A-týmu. Navzdory přesilovce už favorit ze hry gól nedal a uspěl až v penaltovém rozstřelu. Všech pět jabloneckých exekutorů se trefilo.

"Máme postup, ale bylo to s velkými problémy. Rozhodla důležitá branka na 1:1 a naše trpělivost při penaltách. Měli jsme se ale prosadit už v prodloužení. Neprosadit se proti třetiligovému týmu navíc v jeho oslabení, to je prostě problém," uvedl trenér Radoslav Látal.

Hradec i ve druhém střetnutí po návratu trenéra Václava Kotala na lavičku udržel čisté konto a zvítězil 1:0. O výhře v Jihlavě rozhodl v 72. minutě z úhlu do odkryté branky svým premiérovým gólem za "Votroky" Hais.

Už v úterý si postup do osmifinále zajistily Liberec a Mladá Boleslav. Pět zápasů 3. kola se dohraje až v říjnu během reprezentační přestávky.

3. kolo českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Líšeň – Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka:
48. Ševčík. Rozhodčí: Petřík.
Sestava Sparty: Vorel – Vitík (79. Horák), Gomez, Vydra – Mejdr (46. Ryneš), Vydra, Pavelka (90.+1 Sörensen), Pešek – Karabec, Ševčík (63. Schánělec) – Sejk (79. Olatunji). Trenér: Priske.

Kroměříž – Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 35. Jurásek, 56. Chytil. Rozhodčí: Rouček.
Sestava Slavie: Kolář – Tomič (89. Douděra), Vlček, Kačaraba, Dumitrescu – Masopust (89. Schranz), Tecl (81. Tijani), Wallem – Jurásek (89. Koffi), Ogungbayi – Chytil (59. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Zápy – Baník Ostrava 1:2 (0:1)
Branky: 65. Woitek – 39. Madleňák, 90.+7 Frydrych. Rozhodčí: Pechanec. 
Sestava Ostravy: Markovič – Blažek, Frydrych, Lischka – Juroška, Kaloč (74. Buchta), Rigo (62. Boula), Madleňák – Fadairo (62. Ewerton), Šín – Almási (19. Kubala). Trenér: Hapal.

Vyškov – FK Teplice 1:0 (1:0)
Branka: 37. Vintr. Rozhodčí: Machálek. 
Sestava Teplic: Mucha – Cykalo (40. Knapík), Chaloupek, Mičevič – Hora (40. Radosta), Dramé, Křišťan (62. Havelka), Krsmanovič – Beránek – Gning (55. Jásir), Fila (62. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Velvary – FK Pardubice 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), na pen. 5:4
Branky: 90.+1 Jakab – 74. Sychra. Rozhodčí: Vokoun.
Sestava Pardubic: Šmíd – Surzyn, Halinský (26. Kukučka), Donát, Tischler – Vacek (74. Darmovzal) – Sychra, Hlavatý (46. Daněk), Míšek (46. Mukwelle), Pikul (91. Matoušek) – Černý (46. Krobot). Trenér: Kováč.

Domažlice – FK Jablonec 1:1 po prodl. (1:1, 1:0), na pen. 4:5
Branky: 34. Dvořák – 84. Náprstek. Rozhodčí: Rouček. 
Sestava Jablonce: Fendrich – Slávik (46. Alégué), Štěpánek, Tekijaški, D. Souček (29. Nykrín) – Schön (46. Chramosta), Hübschman (71. Náprstek), Houska, Čanturišvili – Krulich (63. Jovovič), Drchal. Trenér: Látal.

1. FC Slovácko - Dukla Praha 3:4 (2:1)
Branky: 43. Juroška, 45.+1 Sinjavskij, 79. Srubek - 4. Buchvaldek, 56. Škoda, 73. Kozel, 90.+3 Douděra. Rozhodčí: Kotala.
Sestava Slovácka: Heča - Reinberk (74. Kalabiška), Daníček, Srubek, Holzer - Havlík, Trávník - Sinjavskij, Kim Sung-pin (74. Vecheta), Juroška (78. Petržela) - Cicilia. Trenér: Svědík.

Jihlava - FC Hradec Králové 0:1 (0:0)
Branka: 72. Hais. Rozhodčí: Všetečka.
Sestava Hradce: Zadražil - Čech, Hlaváč (72. Klíma), Ševčík - Harazim, Kučera (72. Dancák), Pudhorocký (46. Kodeš), Rada (86. Čihák), Horák - Hais (79. Vašulín), Juliš. Trenér: Kotal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články