Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Sparta ubojovala postup v Jihlavě. Slavia zničila Vyšehrad, dál jde i Plzeň. Karviná končí

Zajímavá bitva se odehrála v Jihlavě, kde ve 4. kole poháru Sparta rozhodla Haškovým gólem v 85. minutě a vyhrála 2:1. Dominantně naopak utkání zvládla Slavia, která zničila Vyšehrad 8:0. Čtyři góly dal Milan Škoda. Mezi 16 nejlepších celků se dostala i Plzeň, která zvítězila 3:1 na hřišti třetiligového Hlučína. Karviná doma podlehla druholigovému Žižkovu 0:2 a jako druhý tým z nejvyšší soutěže vypadla v aktuálním pohárovém ročníku. 

Guélor Kanga ze Sparty a Matúš Lacko z Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Slavia zvládla vstup do poháru v pohodovém tempu, byť trenér Trpišovský proti nováčkovi druhé nejvyšší soutěže nenasadil do základní sestavy ani jednoho hráče ze zahajovací jedenáctky v nedělním vítězném derby na Spartě. Premiéru za "červenobílé" si odbyl mladík Kosek a po zranění naskočil Hromada.

Lídři prvoligové tabulky rozhodli o postupu v azylu na Žižkově, kde nastoupili kvůli večernímu duelu slávistických žen v Lize mistryň v Edenu, už v první půli. Neškodnému Vyšehradu, v jehož kádru působí na hostování i několik slávistů, dali v úvodním dějstvím pět branek. Zářil především kapitán Škoda, který se poprvé v dospělé kariéře trefil v jednom soutěžním zápase čtyřikrát a stylově oslavil narození syna. Na zápas Škoda přijel rovnou z porodnice. Jednou se před pauzou prosadil Van Buren.

Sedm minut po pauze dostal červenou kartu Vejvar, jeden z hráčů hostujících na Vyšehradě z Edenu, a "červenobílí" přidali další branky. Za dvě minuty skóroval Frydrych a za chvíli přidal sedmý gól Zelený. V 82. minutě se dostal v dresu hostů na trávník herec Jakub Štáfek, který hrál v seriálu Vyšehrad postavu Julia Lavického, a o pět minut později uzavřel skóre premiérovou trefou ve slávistickém A-týmu brazilský mladík Felipe.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia nadělila Vyšehradu osmičku

"Úplně takový výsledek ani nikdy neočekáváte. Tyhle zápasy se soupeři z nižších soutěží jsou vždy o přístupu týmu a ten byl až na pár minut výborný. Klukům jsme říkali, že ten zápas byl i k tomu, abychom věděli, s kým můžeme na který post počítat do dalších zápasů," řekl novinářům asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl, který stejně jako hlavní kouč Trpišovský v minulosti trénoval na Žižkově.

Plzeň zvládla zápas i se změnami

Také plzeňský kouč Vrba udělal v základní sestavě několik změn. Soutěžní premiéru v prvním mužstvu Viktorie si odbyl středopolař Herc, poprvé v sezoně chytal brankář Kozáčik a po zranění se vrátili stoper Hubník a záložník Kayamba.

Favorita poslal do vedení ve 20. minutě Chorý a za devět minut zvýšil Procházka. Krátce po změně stran přidal třetí gól Janošek z přímého kopu. Heinik v 64. minutě snížil na 1:3, ale Plzeň větší drama nepřipustila a závěr si pohlídala.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Plzně v poháru vyhráli v Hlučíně


"Čekal jsem větší fotbalovou kvalitu, kterou jsme se dnes měli prosadit. Hlučín měl ještě nějaké šance, stejně tak ale i my. Za stavu 3:0 jsme si spíše hlídali výsledek, nebyl důvod hrát nějak moc nahoru dolů," uvedl Pavel Vrba pro plzeňský web.

V Jihlavě otevřel ve 13. minutě skóre Kozák, jenže domácí už za dvě minuty odpověděli brankou Smejkala. Letenští, kteří v nedělním derby podlehli Slavii 0:3, se trápili a nedokázali soupeře dostat pod soustavný tlak.

Gól Vysočiny na 2:1 v úvodu druhé půle neplatil kvůli ofsajdu. V 85. minutě zápas rozhodl střídající Hašek hlavičkou po centru debutanta v A-týmu Vindheima. Prodloužení odvrátil sparťanský brankář Nita, jenž v závěru nastavení zlikvidoval tutovku Tijaniho.

"Měli jsme cíl postoupit. Víme, že to nebylo ideální, ale nakonec jsme cíl splnili. Byť říkám, že herně to drhlo a byly tam rezervy," řekl pro klubový web sparťanský trenér Václav Jílek.

Karviná se bez opor trápila, Budějovice dominovaly

Karviná bez několika opor se s Žižkovem od začátku trápila. Halgoš ještě o kousek minul branku, ale krátce před pauzou Moravec fauloval Diviše a Urbanec z pokutového kopu ve 43. minutě poslal hosty do vedení.

Do druhého poločasu nasadil domácí trenér Straka i nejlepšího karvinského střelce sezony Petráně, jenže ani on se neprosadil. Slezany sice jednou zachránil od další inkasované branky ofsajd soupeře, ale v 85. minutě definitivně rozhodl Diviš. Karvinští tak navázali na Příbram, která ve 2. kole nestačila na třetiligový Chlumec nad Cidlinou.

"Museli jsme v sestavě improvizovat, protože v neděli před sebou máme slezské derby s Opavou, které má pro nás absolutní prioritu. Nechtěl jsem riskovat případné zranění zdravých hráčů, proto se mohli ukázat ostatní a dostali prostor i mladí kluci z B-týmu," řekl Straka.

Nováček nejvyšší soutěže z Českých Budějovic v Praze porazil třetiligový Vltavín 4:1. Už v úvodní půlhodině se trefili Schranz s Táborským. Ve 33. minutě sice korigoval Maione, po změně stran však náskok Jihočechů navýšili Novák a kapitán Sivok premiérovým soutěžním gólem po návratu do české ligy.

Liberec, České Budějovice a Ostrava proti soupeřům z nižších soutěžích roli favorita potvrdily. "Je to povinnost, ale my jsme hodně překopali sestavu. Někteří mě potěšili celé utkání, někteří poločas. Vím, s kým můžu počítat v ligových utkáních," řekl ostravský trenér Bohumil Páník po výhře 2:0 nad Hradcem Králové.

3. kolo českého poháru MOL Cupu:

Slavia Praha - Vyšehrad 8:0 (5:0)

Branky: 16., 29., 40. a 43. Škoda, 21. Van Buren, 54. Frydrych, 59. Zelený, 87. Felipe. Rozhodčí: Klíma - Hájek, Dobrovolný. ČK: 52. Vejvar (Vyšehrad).

Sestava Slavie: Markovič - Holeš, Frydrych, Hromada (70. Felipe), Kosek - Ševčík, Zelený - Van Buren, Hora, Provod (60. Tecl) - Škoda (60. Hilál). Trenér: Trpišovský.

Hlučín - Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)

Branky: 64. Heinik - 20. Chorý, 29. Procházka, 51. Janošek. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler.

Sestava Plzně: Kozáčik - Kovařík, Hubník, Hejda, Řezník - Procházka, Janošek - Kopic (57. Mihálik), Herc, Kayamba - Chorý (57. Beauguel). Trenér: Vrba.

MFK Karviná - Viktoria Žižkov 0:2 (0:1)

Branky: 43. Urbanec z pen., 85. Diviš. Rozhodčí: Vojkovský - Mojžíš, Bureš.

Sestava Karviné: Pastornický - Putyera, Krivák, Mrózek, Moravec - Weber - Puchel, Vlachovský (46. Smrž), Zhelizko, Bielan (73. Hladík) - Steven (46. Petráň). Trenér: Straka.

Vltavín - České Budějovice 1:4 (1:2)

Branky: 33. Maione - 3. Schranz, 23. Táborský, 60. Novák, 70. Sivok. Rozhodčí: Denev - Vlasjuk, Matoušek.

Sestava Č. Budějovic: Křížek - Čolič, Sivok, Novák, Helešič - Havelka, Kulhánek - Delarge (65. Mršič), Mustedanagič, Schranz (74. Brandner) - Táborský (34. Ledecký). Trenér: Horejš.

Baník Ostrava - Hradec Králové 2:0 (1:0)

Branky: 6. Pokorný, 66. Jirásek. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Mikeska.

Sestava Ostravy: Budinský - Celba, Pokorný, Stronati, Granečný - Holzer, Jirásek, Hrubý (78. Kaloč), Lalkovič (58. Kuzmanovič) - Smola, Baroš. Trenér: Páník.

Slovan Liberec - Prostějov 3:1 (2:0)

Branky: 25. Chaluš, 41. Baluta, 51. Koscelník - 72. Šteigl. Rozhodčí: Hocek - Hock, Melichar.

Sestava Liberce: Knobloch - Koscelník, Chaluš, Mikula, Hybš - Karafiát, Mara (57. Beran) - Pešek (65. Malinský), Baluta (71. Kuchta), Potočný - Musa. Trenér: Hoftych.

Domažlice - Dukla Praha 1:3 (0:1)

Branky: 73. Uzlík - 42. Hadaščok, 52. Dancák, 90+3. Preisler. Rozhodčí: Hrubeš - Kubeš, Váňa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články