Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Sparta nevyužila domácí prostředí, pohár získala Slavia díky Douděrovi

Ačkoli hráli na půdě hlavního rivala, náročný úkol zvládli. Ve finále MOL Cupu se radovali fotbalisté Slavie, kteří porazili Spartu na Letné 2:0. O výhru "sešívaných" se zasloužil zejména David Douděra, jenž otevřel skóre po hodině hry povedenou střelou po rohovém kopu, a druhou branku si po jeho centru vstřelili sparťané sami po zásahu Filipa Panáka o pět minut později.

Slavia vyhrála i druhé derby ve finále poháru od rozdělení federace, v roce 2002 porazila Spartu 2:1. Červenobílí proměnili i sedmou účast ve finále v samostatné historii ve vítězství a pod trenérem Jindřichem Trpišovským ovládli MOL Cup už počtvrté. Za triumf získali prémii 1,5 milionu korun.

Lídr ligové tabulky Sparta na osmý pohárový triumf od rozdělení federace nedosáhla. Ve finále neuspěla stejně jako před rokem na Slovácku a utrpěla první porážku po 20 soutěžních zápasech od října, kdy prohrála v lize na Slavii vysoko 0:4. Pražští rivalové se znovu utkají příští týden na Letné ve druhém kole nadstavby nejvyšší soutěže, do níž Sparta o tomto víkendu vstoupí v čele tabulky s náskokem dvou bodů na "červenobílé".

"Myslím, že jsme vyhráli fakt zaslouženě. Byl to skvělý týmový i individuální výkon. Není nic cennějšího než vyhrát trofej v takové atmosféře a v takovémhle zápase tady. Pro mě je to momentálně nejvíc," uvedl Trpišovský.

Finále se hrálo na Spartě proto, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Oba kluby však dostaly pro své fanoušky stejný počet vstupenek.

"Atmosféra byla skvělá, oba dva fanouškovské tábory odvedly dobrou práci. Věřím, že se to zaslouží o dobrou publicitu českého fotbalu," uvedl dánský trenér Sparty Brian Priske. Trpišovský ocenil výkon rozhodčího Dalibora Černého. "Měli by ho naklonovat, aby byl na více zápasech. Výrazně přispěl k celkové úrovni zápasu, která byla výborná po všech stránkách. Byla to velká podpora pro pohár jako takový, pro ten produkt," řekl.

Do sparťanské sestavy se po karetním trestu v nedělním ligovém utkání v Liberci vrátil kapitán Krejčí mladší a také uzdravený Kairinen. V zahajovací jedenáctce Slavie poprvé po zranění nastoupil David Jurásek, šanci od začátku dostal i jeho jmenovec Matěj a také Traoré.

Před výbornou kulisou byli v prvním poločase mírně aktivnější a nebezpečnější "červenobílí". V páté minutě vyrazil Jurečkovu střelu z pravé strany brankář Kovář, o chvíli později slávistický útočník nevyřešil dobře brejk po Krejčího chybě v rozehrávce.

Za polovinou úvodního dějství promarnily oba týmy velkou šanci. Ve 24. minutě se Traoré dostal kousek za malým vápnem sám před Kováře, ale stoprocentní příležitost trestuhodně zahodil a střelou bodlem jen napálil domácího gólmana. Z protiútoku Kairinen kolmicí vysunul Karabce, který mířil kousek nad. Chvíli před pauzou vrátil Zelený míč pod sebe, ale bývalého slávistu Kuchtu zablokovala obrana a Krejčí následně špatně trefil balon.

Po necelé hodině hry si "červenobílí" vytvořili mírný tlak a po pátém rohu v utkání otevřeli skóre. Centr střídajícího Zafeirise odvrátil Krejčí jen za sebe a Douděra napálil nártem míč přesně k zadní tyči. "Byl to nejdůležitější gól v mé kariéře, ale neřekl bych, že nejhezčí, i když samozřejmě hezký byl. Hned jak jsem to trefil nártem, jsem věděl, že to bude gól," řekl Douděra. "Tyhle zápasy často rozhoduje první gól a ten dala Slavia," poznamenal Priske.

Slávisté výrazně ožili a vzápětí mohli zvýšit, Jurečku ale vychytal Kovář a Provodovu dorážku odvrátil Zelený. V 64. minutě už Vršovičtí zvýšili. Autor vedoucího gólu Douděra centrem dloubl míč do vápna a sparťané si dali nešťastnou vlastní branku poté, co Vitík hlavičkoval do spoluhráče Panáka a od něj se míč dostal do sítě.

Stejně jako v nedávném dubnovém derby Sparta prohrávala 0:2, ale na rozdíl od ligového souboje, který skončil 3:3, tentokrát na zvrat neměla. V 78. minutě "letenské" o snížení připravily centimetry, když se míč po Krejčího hlavičce odrazil od tyče a kutálel se po brankové čáře, než ho obránci odkopli. V nastavení pak Kolář vytěsnil na brankovou konstrukci Karabcovu střelu. Slavia neprohrála ani třetí soutěžní derby v sezoně.

"Slavia zvítězila zaslouženě, byla lepším týmem než my, a to v mnoha aspektech. Mrzí nás, že jsme přišli o šanci na trofej, je to bolestivá porážka. Ale takový je fotbal, jsou vítězové a poražení. Zklamání nám může posloužit k tomu, abychom zvládli derby v lize," podotkl Priske.

Finále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Sparta Praha – Slavia Praha 0:2 (0:0)

Branky: 59. Douděra, 64. vlastní Panák. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek – Petřík (video). ŽK: Kuchta, Ladislav Krejčí II, Höjer – Oscar, Van Buren. Diváci: 17 037.

Sparta: Kovář – Vitík (80. Pavelka), Panák, Ladislav Krejčí II – Wiesner (80. Goljan), Kairinen, Sadílek (68. Laci), Zelený (68. Höjer) – Karabec, Haraslín (60. Daněk) – Kuchta. Trenér: Priske.

Slavia: Kolář – Holeš, Ogbu, D. Jurásek (86. Hromada) – Douděra, Oscar, Traoré (54. Zafeiris), Schranz (86. Lingr) – M. Jurásek (55. Provod), Van Buren (80. Tecl), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články