Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Oslavy titulu byly mírné, přiznal Trpišovský. Slavii a Baník čeká finále poháru

Slávisté jsou lační po dalším úspěchu. O víkendu slavili zisk titulu a po třech dnech si zápas s Baníkem zopakují. Tentokráte ovšem nikoli ve Vítkovicích, ale na neutrální půdě v Olomouci. Je tu finále domácího poháru a ve hře je double. Slezané jdou do souboje o cennou trofej poprvé po 13 letech a vítězstvím si touží vybojovat účast v kvalifikaci Evropské ligy. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 18:55.

Utkání Ostrava - Slavia Praha
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Slavia zažívá velmi povedenou sezonu. V lize už má před závěrečným kolem pětizápasové nadstavby jisté prvenství, v Evropské lize došla až do čtvrtfinále. Co ještě chybí k tomu, aby to byl ročník z říše snů? Červenobílí v samostatné historii dosud hráli finále poháru čtyřikrát a pokaždé zvítězili - v letech 1997, 1999, 2002 a vloni.

"Oslavy titulu byly mírné, všichni si uvědomujeme, že to ještě chceme dotáhnout. Chceme dvě trofeje, Slavia získala double naposledy za protektorátu. Je to strašná doba," uvedl slávistický trenér Jindřich Trpišovský. "Jelikož Slavia v novodobém systému ještě double nezískala, byl by pro mě jako slávistu ještě cennější. Můžeme se zapsat do historie," dodal záložník Tomáš Souček.

Slávisté očekávají ještě těžší zápas než v neděli v Ostravě. Do utkání by mohl zasáhnout uzdravený kapitán Baníku Milan Baroš. "Finále bude úplně jiný zápas, hraný v jiném prostředí. Myslím, že to bude otevřené. Myslím, že bude hrát Bary (Milan Baroš), ten tomu dodá grády. Ostrava má skvělé zkušené hráče, kteří umí hrát ten jeden zápas o všechno, mají spoustu trofejí. Určitě to bude těžký zápas," mínil Trpišovský.

Kdo je favoritem finále? Nechte se unášet na vlnách Fotbal fokus podcastu:

Zatímco Slavia vyhrála domácí pohár v samostatné historii čtyřikrát, Ostrava dosud jen v roce 2005, kdy ve finále v Olomouci porazila Slovácko. O sezonu později se Baník naposledy představil ve finále.

Slezané už pět soutěžních zápasů po sobě neskórovali, sebevědomí jim ale dodává vzpomínka na podzimní ligový zápas, v němž doma porazili Slavii 2:1, přestože skoro celé utkání hráli bez vyloučeného Baroše.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak jsou na tom před finále Slavia a Baník?

"Slavia má více utkání výborných než špatných, široký kádr, obrovsky silný tým. Po většinu zápasů je jejich centrální postavou Souček a obranná dvojice, která se stabilizovala a je těžko průchozí. Ale je to jen jeden zápas, tlak na obě mužstva je vždy stejný, a kdo to líp zvládne v hlavách, vyhraje," uvedl ostravský kouč Bohumil Páník.

O co jde vzhledem k evropským vyhlídkám?

Baník by si ziskem poháru zajistil účast v kvalifikaci Evropské ligy a v lize by si kvalifikační utkání o Evropskou ligu zahrál s vítězem skupiny o Evropu čtvrtý tým skupiny o titul, jímž je Jablonec.

Pokud by pohár ovládla Slavia, která si coby šampion zahraje 4. předkolo Ligy mistrů, měl by Jablonec jistotu kvalifikace Evropské ligy a kvalifikační duel by čekal na pátý celek, kterým bude Ostrava, nebo Liberec. Triumf Slavie v kombinaci s vítězstvím Arsenalu ve finále Evropské ligy by zároveň vynesl jistotu skupiny Evropské ligy třetímu týmu nejvyšší soutěže, jímž je Sparta.

Předpokládané sestavy:

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jirásek, Holzer - Kuzmanovič.

Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Traoré - Stoch, Hušbauer, Ševčík - Van Buren.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články