Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Oslabené Plzni stačil k postupu do čtvrtfinále gól Adamova

Plzeň - Fotbalisté Viktorie Plzeň porazili v odvetě osmifinále Poháru České pošty Hradec Králové 1:0 a odčinili tím porážku 1:2 z úvodního utkání na soupeřově hřišti. Vedoucí tým první ligy i ve značně kombinované sestavě díky trefě Romana Adamova z 35. minuty postoupil do čtvrtfinále, v němž ho v dubnu čeká dvojzápas s Jabloncem. "Votroci" se po vyřazení mohou soustředit na boj o prvoligovou záchranu.

Roman Adamov z Plzně (vlevo) a Tomáš Strnad z Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Plzeň postrádala hned osm reprezentantů - pětici Čechů Daridu, Koláře, Limberského a Rajtorala s Teclem a trojici Slováků Bakoše, Čišovského a Ďuriše. Navíc kouč Vrba neměl k dispozici vykartovaného Končala, zraněné Štípka s Hanouskem a těsně před utkáním ztratil i předpokládaného brankáře Pavlíka, jenž onemocněl virózou. Mezi tyče se postavil dvacetiletý Mandous a příliš práce mu hosté, kteří pozměnili základní jedenáctku oproti poslednímu ligovému utkání na čtyřech místech, nepřipravili.

Dopředu se od úvodu tlačili Západočeši, kteří dotahovali náskok Hradce z prvního utkání. Dlouho ovšem jejich snaze o kombinaci chyběla přesnost. Až po odehrané půlhodině poslal přesný centr z levé strany Procházka, na malém vápně hlavou zakončující Adamov ale mířil vedle. Za chvíli rozjel další rychlou akci Horváth dlouhou přihrávkou na rozběhnutého levého beka Beránka a jeho následný centr do šestnáctky tentokrát ruský útočník uklidil přesně k levé tyči.

Trenér Vrba po zápase:

Rozjetí domácí mohli své vedení do přestávky ještě navýšit, Zemanovu střelu z 25 metrů mířící přesně pod břevno však dokázal brankář Lindr vytěsnit nad. Po pauze se hosté za nepříznivého stavu pustili odvážněji na polovinu Viktorie, jejich aktivitu ale srážel malý důraz v koncovce. Postupně ofenzivní snaha "Votroků" v mrazivém počasí opadla a v pohodě hrající Plzeň několikrát zahrozila z protiútoků. V závěru po jednom z nich nedokázal po přiťuknutí střídajícího Růžičky přidat druhý gól Fillo.

Hradecký trenér Jiří Plíšek přiznal, že pohárové vyřazení "Votroky" příliš nemrzí. "Doplatili jsme na pohárovou matematiku, přes domácí výhru nám dnes jediný inkasovaný gól vystavil stopku. Brali jsme utkání hlavně jako přípravu na další ligové boje a chtěli jsme otestovat výkonnost některých hráčů," řekl Plíšek.

Přístup několika svěřenců ho zklamal. "Zápas pro nás byl v tomto ohledu přínosný. Klapka po zranění ukázal, že umí udržet míč a uklidnit hru. Bude pro nás přínosem. Ostatní mě naopak zaujali výkonem, který si určitě neříká o základní sestavu," uvedl.

Viktoria Plzeň - Hradec Králové 1:0 (1:0)

Branka: 35. Adamov. Rozhodčí: Ochotnický - Mencl, Kříž. ŽK: Plašil, Poděbradský, Hadaščok (všichni Hradec). Diváci: 4 782. První zápas 1:2, postoupila Plzeň.

Plzeň: Mandous - Řezník, Hejda, Procházka, Beránek - Kyndl (90.+2 Chocholoušek), Horváth - Fillo, Kovařík, Zeman (81. Kůžel) - Adamov (90.+1 Růžička). Trenér: Vrba.

Hradec Králové: Lindr - Plašil, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Štěpán (65. Voltr), Strnad (76. Hochmeister), Schwarz, Zelený - Klapka (63. Harba) - Hadaščok. Trenér: Plíšek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy