Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nespláchne voda pohárové finále i podruhé? Slovácko hostí Spartu, kde se loučí Hložek i Dočkal

Před čtrnácti dny to kvůli obrovské průtrži mračen nešlo, teď už snad pohárové finále vyjde. Slovácko hostí Spartu v Uherském Hradišti a na třetí pokus bude usilovat o premiérový triumf v soutěži. Pražané by naopak osmým pohárovým vítězstvím vylepšili vlastní rekord v samostatné historii. Letenští půjdou do duelu povzbuzeni nedělní ligovou výhrou 2:1 na Slavii a s trenérem Michalem Horňákem. Přímý přenos sledujte mimořádně od 16:40 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Týmy se v této sezoně utkají už počtvrté. Před týdnem Slovácko zvítězilo v ligové nadstavbě na Spartě 2:1 a vyhrálo dva ze tří vzájemných soutěžních duelů v ročníku. V listopadu Pražané v posledním zápase v Uherském Hradišti utrpěli debakl 0:4 a vyrovnali svou nejvyšší porážku v samostatné ligové historii.

Sparta zakončila sezonu nejvyšší soutěže na třetím místě, Slovácko bylo s pětibodovou ztrátou čtvrté. Oba celky již mají jistý start v kvalifikaci evropských pohárů. Vítěz MOL Cupu si zajistí účast ve 3. předkole Evropské konferenční ligy a za určitých okolností může poskočit do 3. předkola kvalitnější Evropské ligy.

Slovácko prohrálo finále v letech 2005 a 2009, v druhém případě dokonce jako druholigové mužstvo. Nyní má další šanci. "Bude rozhodovat každý detail. Mužstva se znají, bude to čtvrté vzájemné utkání v sezoně. Je to poslední zápas sezony, hra o všechno, takže doufám, že hráči seberou poslední zbytky sil a zvládneme to. Zahrát si finále poháru je pro nás všechny velice atraktivní a pozvednout nad hlavu pohár by byl splněný sen," řekl kouč Slovácka Martin Svědík.

Sparta nedlouho před finále vyměnila trenéra. Po prohře 0:3 v Plzni skončil Vrba a mužstvo do konce sezony převzal Horňák, který vedl B-tým. Letenští s ním nejprve podlehli Slovácku, ale v neděli v závěrečném kole ligové nadstavby nečekaně zvítězili 2:1 na Slavii.

Sport
zdroj: ČT4

"Trochu jsme se uklidnili. Psychicky nám to pomohlo, jsme dobře naladění. Atmosféra po vítězném derby je diametrálně lepší. Nechceme před finále nic podcenit, děláme všechno, abychom vyhráli. Je to pro nás na závěr sezony zápas roku," uvedl Horňák.

"Vnímali jsme výměnu trenéra, že to pro Spartu určitě bude psychická vzpruha a že tam bude něco nového. Ale zase si nemyslím, že by se ty věci tak lišily. Za týden těžko s mužstvem něco výrazného uděláte. Vítězství na Slavii může být pro Spartu psychická vzpruha. Ale myslím, že bude rozhodovat to, kdo to v daný moment bude chtít více," poznamenal Svědík.

Sparťané hráli v samostatné historii 11 pohárových finále a uspěli v sedmi případech. Naposledy před dvěma lety, kdy v souboji o trofej zvítězili v Liberci 2:1. "Velká část našeho týmu to finále odehrála a právě tato zkušenost může být pro celý tým velkou výhodou," podotkl kapitán Pražanů Bořek Dočkal.

Ten v zápase proti Slovácku ukončí profesionální kariéru. Pravděpodobně to bude znamenat i poslední zápas ve sparťanském dresu pro Adama Hložka, jehož letní odchod do zahraničí je na spadnutí.

Na stadionu Slovácka se hraje proto, že bylo ke dni semifinále hůře postaveným týmem v tabulce koeficientů poháru za léta 2017 až 2021. Letenští se budou muset obejít bez obránce Tomáše Wiesnera, jenž nenastoupí po vyloučení v derby.

Předpokládané sestavy:

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka.

Sparta: Heča - Sáček, Vitík, Hancko, Höjer - Pavelka, Ladislav Krejčí II - Pešek, Dočkal, Hložek - Čvančara.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články