Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kozohorský: Emocí je hodně, ale snad to bude dobrý fotbal. Sparta i Slavia všechny karty nevyložily

Finále domácího poháru čeká fotbalisty Sparty a Slavie. Na Letné se bude hrát jarní derby letos už podruhé, a to ještě v nadstavbě jedno přijde. Všichni od zápasu očekávají hlavně dobrý fotbal, upozorňuje redaktor ČT sport David Kozohorský. Proti sobě totiž stanou dva nejlepší ligové celky. Domácí vedou tabulku o dva body před sešívanými. Přímý přenos finále sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 18:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Kozohorský před finále poháru: Obě pražská "S" jsou v současnosti naprosto vyrovnaná

"Tak nějak všichni od finále očekáváme, že – jelikož je to souboj nejlepších týmů v lize – to bude dobrý fotbal. I když na druhou stranu ty poslední týdny ukázaly, že kromě fotbalu je kolem i hodně emocí," říká Kozohorský.

Podle něj je to ale více než logické. "Po dlouhé době je Sparta i Slavia současně na špici tabulky. Že teď jsou oba ve finále po více než dvaceti letech, je skvělá zpráva. Doufejme, že vše proběhne v pohodě a uvidíme super fotbal."

Derby pražských "S" vyvrcholí domácí pohár podruhé v samostatné historii a poprvé od roku 2002, kdy trofej získal po výhře 2:1 celek z Edenu. 

Letenští se pokusí dát zapomenout na loňskou finálovou porážku se Slováckem a vylepšit rekordní bilanci na osm pohárových triumfů. Červeno-bílí zase touží i sedmou finálovou účast od rozdělení federace proměnit ve vítězství.

"V současnosti jsou oba týmy naprosto vyrovnané a rozhodují detaily. Poslední ligové kolo, v něm Slavia překvapivě remizovala doma s Hradcem Králové. Na první místo se vyšvihla Sparta po dramatickém závěru v Liberci, kde dokázala vyhrát," připomíná tradiční průvodce fotbalovými studii České televize Kozohorský.

"Sparta získala výhodu v tom, že bude hrát většinu zápasů doma, a hlavně proti Slavii. Navíc uvidíme druhé jarní derby a bude se hrát ještě jedno – a znovu na Spartě. To by mohl být její trumf," doplňuje i s výhledem na nadstavbu, která startuje už o víkendu.

Finále se hraje na Spartě z toho důvodu, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Vítěz finále získá prémii 1,5 milionu korun, poražený tým půl milionu.

Výhodu klasického domácího prostředí ale Letenští mít nebudou. Oba týmy požene vpřed stejný počet fanoušků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

"Zápas nepořádá Ligová fotbalová asociace, ale vlastní ho Fotbalová asociace ČR, pohár je její soutěží. Lístky jdou z jedné třetiny Spartě, Slavii a pak jednu třetinu si nechala asociace pro vlastní účely," vysvětluje Kozohorský.

Rozhodujícím faktorem duelu by tak nakonec mohly být absence či příchody fotbalistů na obou stranách. "Sparta bude dál postrádat útočníka Čvančaru, to je velká ztráta. Pravděpodobně už do konce sezony nezasáhne. Ale vrací se vykartovaní hráči v čele s Ladislavem Krejčím," zdůrazňuje Kozohorský.

Slavia zase přišla v posledním ligovém kole o Olayinku i Masopusta. "Tito dva už takřka jistě do konce sezony nezasáhnou. Olayinka navíc po sezoně ve Slavii končí (míří do CZ Bělehrad, pozn. red.), takže přijde o důstojnou tečku za působením v klubu. Týmy ale nevyloží všechny karty na stůl, tak uvidíme, jak to bude večer," dodává šéf fotbalové redakce ČT sport.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články