Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Národní Liga 2024/2025

Češky osmi brankami zametly s Běloruskami a nakročily do baráže o Euro

V jednoznačnou záležitost ve prospěch českých fotbalistek se změnilo utkání 1. kola play-off o postup na mistrovství Evropy, v němž deklasovaly Bělorusky 8:1 a postup do závěrečné baráže mají na dosah. O vítězství rozhodly pěti góly už v první půli, když se dvakrát prosadily Kateřina Svitková a Kamila Dubcová. Odveta je na programu v úterý opět na neutrální půdě v chorvatské Veliké Gorici, kde Bělorusko hraje kvůli sankcím za válku na Ukrajině.

Kateřina Svitková (vlevo) a Tereza Krejčiříková se radují z gólu
zdroj: x.com/Česká fotbalová reprezentace

Češky vedly už v 6. minutě 2:0 po trefách Khýrové a Svitkové, která po snížení Šlapakovové přidala ve 20. minutě svou druhou branku. Do pauzy se ještě dvakrát prosadila i Dubcová a český tým vstoupil skvěle i do druhé půle. Po gólech Staškové a Bartoňové to bylo v 52. minutě už 7:1.

Vzápětí přibrzdila svěřenkyně trenéra Karla Rady červená karta pro Sonntagovou, přesto čtvrthodinu před koncem přidala další zásah Černá. Národní výběr zdolal Bělorusko počtvrté za sebou a vyrovnal proti němu nejvyšší výhru 7:0 z předloňské kvalifikace o mistrovství světa.

Pokud si Češky v úterý pohlídají náskok, bude je dělit už jen jeden dvojzápas od premiérového postupu na velký turnaj. O účast na šampionátu ve Švýcarsku v příštím roce by se utkaly pravděpodobně s Portugalskem, které zvítězilo v Ázerbájdžánu 4:1.

Bělorusko – Česko 1:8 (1:5)

Branky: 16. Šlapakovová – 6. a 20. Svitková, 34. a 38. Dubcová, 2. Khýrová, 49. Stašková, 52. Bartoňová, 75. Černá. Rozhodčí: Grundbacherová (Švýc.). ČK: 53. Sonntagová (Česko).

Sestava Česka: Votíková – Šlajsová (72. Pěčková), Dědinová, Sonntagová, Bartoňová – Krejčiříková, Cahynová, Svitková (72. Bertholdová), Khýrová (63. Černá) – Stašková (81. Polášková), Dubcová (72. Kotrčová). Trenér: K. Rada.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články