Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Český fotbal teď řídí Berbr a Zlámal, LFA svolává kvůli Peltovi setkání klubů

Praha - Po uvalení vazby na předsedu Fotbalové asociace ČR svolává Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže, setkání majitelů klubů. FAČR nyní fakticky řídí její místopředsedové - Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. "Zlámal navenek, já uvnitř. Život běží dál, fotbal se nedá zastavit," uvedl Berbr pro Český rozhlas v reakci na aktuální kauzu kolem Pelty. Takovou možnost určují stanovy asociace. Berbr je dlouhodobě považován za kontroverzní postavu českého fotbalového prostředí.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

V pondělí 8. května proběhne mimořádné zasedání Výkonného výboru FAČR, který bude nastalou situaci řešit. "Do té doby se FAČR nebude k celé situaci vyjadřovat, což ani vzhledem k probíhajícímu vyšetřování vlastně nemůže," uvedla asociace v prohlášení. FAČR navíc podala stížnost proti obvinění v souvislosti se státními dotacemi.

"Nejdůležitější je teď zajistit chod FAČR, aby to nepostihlo dotační programy na chod akademií, kluby. Jednat budeme také o valné hromadě. Ve hře je i její přeložení," uvedl místopředseda Zlámal pro iDnes. Právní oddělení podle něj připravuje rozbor.

Pelta je šéfem FAČR od roku 2011 a před řádnou valnou hromadou 2. června dosud neměl žádného protikandidáta. Uvalení vazby mu mimo jiné může zabránit znovu se ucházet o funkci. Kandidaturu na předsedkyni FAČR zvažuje podle iDnes šéfka fotbalových odborů Markéta Haindlová. Uzávěrka přihlášek je 12. května.

Mimořádně se sejdou zástupci vlastníků profesionálních klubů. Podle LFA, která řídí profesionální soutěže, budou majitelé řešit další postup.

Některé kluby už daly najevo své znepokojení. Předseda představenstva prvoligových Teplic Pavel Šedlbauer řekl, že ho Peltovo zapletení do aféry s možným zneužitím státních dotací nepřekvapilo. Pelta by podle něj v žádném případě neměl znovu kandidovat, a to i bez ohledu na aktuální kauzu.

Miroslav Pelta
zdroj: ČTK/Taneček David

"V současné chvíli je předčasné cokoliv předjímat. Fotbalová asociace České republiky doposud nebyla seznámena se spisem a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit. FAČR se nedopustila žádného protiprávního jednání, v řízení vystupuje aktivně a poskytuje orgánům činným v trestním řízení veškerou vyžádanou součinnost. FAČR s obviněním nesouhlasí, podala proti němu stížnost a požádala o nahlížení do spisu, aby měla o celé věci přesné informace," stojí dál v prohlášení.

Předseda FAČR stráví ve vazbě minimálně dva týdny

Peltu, který je spolu s dalšími dvěma lidmi obviněn v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství, poslal Obvodní soud pro Prahu 1 do vazby. Proti rozhodnutí Pelta podal na místě stížnost k pražskému městskému soudu, do jejího vyřízení zůstane ve vazbě. "Soud konstatoval, že považuje trestní stíhání za důvodné," uvedl státní zástupce Ondřej Trčka.

Miroslav Pelta u Obvodního soudu pro Prahu 1
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Podle žalobce i soudu panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost. Peltův právník Bronislav Šerák pro Deník Sport potvrdil, že Pelta proti vazbě podal stížnost. "Učinili jsme tak na místě. Vyřešit by se to mohlo v horizontu dvou až tří týdnů, zatím nevím. Do té doby je jediná jistota, že pan Pelta bude ve vazební věznici na Ruzyni," řekl Šerák, který už dříve sdělil, že se jeho klient cítí nevinen.

Pelta u soudu s žádostí o kauci nepochodil

Zároveň si stěžoval na nestandardní postup soudu. "Rovnost stran ve věci vazebního řízení nebyla dána. Soud a státní zástupce měli k dispozici odposlechy, ke kterým jsme my neměli přístup a nemohli jsme se vyjádřit," řekl Šerák, podle kterého soud odmítl Peltovy záruky, slib spolupracovat s probačním pracovníkem i peněžitou kauci, která byla nabídnuta.

Šéf českého fotbalu je stíhán za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů naváděl dosavadní náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa ministerského odboru Zdeňka Břízu k tomu, jak nakládat s dotacemi pro sport.

Zdroj
ČT sport, ČT24, Radiožurnál, ČTK, deník Sport, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články