Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Český fotbal se stále drží mezi elitou, rozhodnout může už duel v Poznani

Česko po úvodních zápasech vyřazovací fáze pohárů zůstává v žebříčku národních koeficientů UEFA na 14. pozici a nadále drží naději na elitní patnáctku. O tom, zda tuzemské fotbalové kluby budou v přespříští sezoně 2024/25 smět mít pět zástupců na evropské scéně, může za týden rozhodnout odveta mezi Lechem Poznaň a norským Bodö/Glimt.

České týmy vypadly v pohárech už na podzim a nezbývá jim než čekat na zaváhání konkurentů. Tuzemské kluby zůstaly po čtvrtečním programu Evropské ligy a Evropské konferenční ligy na 14. místě, ale přiblížily se k nim patnácté Norsko a šestnáctá Ukrajina.

Severská země po bezbrankové remíze Bodö/Glimt s Poznaní v Konferenční lize ztrácí na čtrnáctou příčku už jen 0,05 bodu. Aby Norové zůstali za Českem, musel by jejich zbylý zástupce za týden ve venkovní odvetě v Polsku s Lechem prohrát. Jakýkoliv další bodový zisk severského celku by znamenal posun před tuzemské kluby.

Jen o dalších 0,1 bodu zpět za Norskem je šestnáctá Ukrajina, která má ve hře ještě dva zástupce. Ve čtvrtek už byla krůček od posunu na 14. místo, Dnipro ale gólem v 84. minutě prohrálo v Larnace s tamním AEK 0:1. Ukrajinu reprezentuje ještě Šachtar Doněck. Východoevropský stát zůstane za Čechy jen v případě, že by jeho zástupci zbývající zápasy prohráli a už nedosáhli ani na remízu.

Ve hře o elitní patnáctku je ještě sedmnácté Dánsko. Seveřany reprezentuje už pouze Midtjylland, který ve čtvrtek v Evropské ligy nečekaně remizoval v Lisabonu se Sportingem 1:1. Dánové ztrácejí na Česko více než bod a k posunu před něj by tak potřebovali, aby jejich poslední zástupce přes portugalského favorita postoupil a dařilo se mu i v dalším kole.

Za vítězství v hlavní fázi pohárů jsou dva body, za remízu jeden. Zisk se dělí počtem účastníků dané země, v českém případě čtyřmi. Nejvíce na podzim nahrála Slavia, která získala 10,5 bodu, Plzeň přidala devět a půl bodu.

Aktuálně se hraje o nasazení až do přespříštího ročníku, pro sezonu 2023/24 už je rozhodnuto o tom, že tuzemský fotbal vyšle do pohárů znovu jen čtyři kluby. Do této pohárové sezony vstupovalo Česko jen se čtyřmi zástupci poprvé od ročníku 2014/15.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články