Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Český fotbal načíná zápasem se Skotskem novou éru

Glasgow - Původně měl být zápas českých fotbalistů ve Skotsku jen prvním krokem ke konsolidací národního týmu před kvalifikací mistrovství Evropy, ale varšavský los rozhodl, že v glasgowském Hampden Parku půjde ve středu o víc. V přátelském zápase mohou oba soupeři získat určitou psychickou výhodu pro říjnovou bitvu, v níž se spolu utkají o body. Oba týmy jsou v podobné situaci: Po nezdaru v minulé kvalifikaci, na prahu nové éry, s novým trenérem a nově poskládaným mužstvem budou chtít přesvědčit fanoušky o lepší budoucnosti. Utkání začne na národním stadionu Hampden Park ve 21:00 SEČ.

Český trenér Michal Bílek mohl poprvé sledovat nové aspiranty na reprezentační dres už na listopadovém turnaji v Emirátech, i když ve značně okleštěném složení. Skotského kouče Craiga Leveina, který byl uveden do funkce až na konci prosince, čeká ve středu večer skutečná premiéra. Pokud by to záleželo na něm, asi by si pro ni vybral jiného soupeře než tým, s nímž mají Skotové žalostnou bilanci. Všechny tři vzájemné souboje s Českou republikou totiž prohráli.

Oba trenéři nemají k dispozici kompletní týmy

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští hráči před odletem do Skotska

Bílek sice může znovu počítat s klíčovým hráčem v podobě Tomáše Rosického, ale dlouhodobě zraněn je útočník Milan Baroš a další fotbalisté vypadli na poslední chvíli. Gólmana Petra Čecha vyřadil natržený lýtkový sval, chybět budou i dva hráči, na nichž by měla stát reprezentační budoucnost: útočník Adam Hloušek a obránce Jan Šimůnek.

I soupeř sčítá ztráty. Brankář Allan McGregor se zapletl do hospodské potyčky a poranil si oko, záložník Rangers Lee McCulloch se zranil o víkendu v derby s Celtikem a útočník Steven Fletcher si při pondělním tréninku zlomil ruku. Problémy mají i obránci Ross Wallace a Andy Webster, ale kouč věří, že se dají dohromady.

Staronový kapitán Rosický považuje turnaj v Emirátech za užitečnou zkušenost. "Je dobře, že trenér měl možnost mnohé vyzkoušet. Stále bylo slyšet, jak mají dostat šanci mladí, tak ji dostali," připomněl s nádechem ironie, že doba experimentů na popud "hlasu lidu" už je definitivně pryč.

Bílek upustí od pokusů s hrou na tři útočníky

"Tady už je tým poskládaný zcela jinak. Neodmítáme do budoucna ani toto rozestavení, ale teď se nedá předpokládat," prohlásil Bílek na pondělním srazu, ale víc než jasnou pozici brankářské jedničky pro Jaroslava Drobného odtajnit nechtěl. "Máme dvě varianty pro základní sestavu, ale která dostane přednost, se ještě rozhodneme," uvedl kouč. Základní stavební prvky jsou však jasné: Sivok, Hübschman, Rosický, Plašil, Necid - to jsou jména, na kterých Bílek hodlá postavit nejen středeční duel, ale i reprezentační budoucnost.

Skotové jsou před zápasem opatrní. Leveinův asistent Peter Houston požádal fanoušky o trpělivost. "Tohle mužstvo bude mít za sebou jen pár hodin společného tréninku a těžko můžeme čekat, že se už ve středu projeví všechny Craigovy plány. Naším cílem není středeční zápas, ale úspěch v kvalifikaci," prohlásil Houston.

Předpokládané sestavy:

Skotsko: Gordon - Hutton, Wallace, Webster, Caldwell - Dorrans, D. Fletcher, Brown, McFadden - Miller, Boyd.

Česká republika: Drobný - Kušnír, Sivok, Hubník, Kadlec - Plašil, Hübschman, Rosický, Pudil - Necid, Svěrkoš.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články