Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Český fotbal má pro rok 2015 šanci na dva týmy v Lize mistrů

Praha - Výsledky Plzně a Sparty v Evropské lize výrazně zvýšily šanci na to, aby český fotbal měl v předkole Ligy mistrů znovu dva kluby. Od patnácté příčky, která to zajišťuje, dělí české kluby jen dvě místa a devět bodů. Teoreticky by mohla Viktoria Plzeň splnit normu ještě letos, jako reálnější se však jeví příští sezona. To by znamenalo, že do předkol Ligy mistrů by šly v roce 2015 dva české kluby, což se naposledy stalo v roce 2009.

Radost hráčů Plzně po postupu přes Neapol
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Před sezonou přitom Češi byli až jednadvacátí, ale Sparta s Plzní postupy do jarních bojů koeficient výrazně vylepšily. Navíc remíza Sparty s Chelsea a především postup Plzně přes Neapol po výhrách 3:0 a 2:0 přinesly další nečekané body, které se postaraly o to, že český fotbal zaznamenal v koeficientu druhou nejúspěšnější sezonu ve své historii ziskem 8,25 bodu. Lepší už to bylo jen v roce 1996, kdy Slavia postoupila do semifinále Poháru UEFA (12 bodů).

Plzeň překonala Slavii

Koeficient za tento ročník snižují Liberec a Mladá Boleslav, kterým unikl postup do hlavní soutěže. Sparta přinesla 11 bodů a Plzeň se dokonce stala vůbec nejúspěšnějším českým týmem v hodnocení koeficientu UEFA. Svými výkony si vysloužila už 18 bodů a překonala Slavii, jíž postup do semifinále v roce 1996 vynesl podle dnešních kritérií 15,5 bodu. Tehdy se však nehrála skupinová fáze.

Sparta letos přispěla do koeficientu třeba nečekanou remízou na Chelsea
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

Plzeň vyhrála pět ze šesti zápasů v předkolech, ve skupině přidala další čtyři výhry a jednu remízu, další čtyři body přinesly výsledky proti Neapoli. V Evropské lize je vůbec nejúspěšnějším klubem, a to ještě může výsledek vylepšit.

Do koeficientu zemí se za výhru přidělují dva body, za remízu jeden a v předkolech se body dělí dvěma. Další bonusové body jsou za postup, v Lize mistrů jsou výraznější, v Evropské lize se prémiový bod připisuje až od postupu do čtvrtfinále. Pro přidělování počtu míst v evropských soutěžích je pak rozhodující bilance za posledních pět ročníků.

Dohnat Dánsko a přeskočit Rakousko

Na patnácté Dánsko ztrácí Česko 2,225 bodu, což při dělení bodu čtyřmi za počet klubů v soutěži znamená, že by Plzeň musela ještě uhrát minimálně devět bodů. K tomu je potřeba získat například tři výhry, remízu a dva postupy. Plzeň by tedy musela dojít nejméně do semifinále. Tím by se v koeficientu podařilo přeskočit i šestnácté Rakousko.

Reálnější šance na 15. místo bude v příštím ročníku, kdy se českému fotbalu škrtne nevydařená sezona 2008/09, ve které si připsal do koeficientu jen 2,375 bodu. Pak už by nemuselo být nereálné ani dvanácté místo, které zaručuje účast jednoho klubu v základní skupině bez nutnosti hrát předkola.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články