Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Český fotbal bude hledat nové šéfy, favoritem je Hašek

Praha - Český fotbal bude dnes hledat nové vedení. Pokud se na valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu v pražském Národním domě nestane nic převratného, bude mít nejmasovější domácí sport nového předsedu, výkonný výbor a měl by se také vydat novým směrem vývoje. Favoritem na post předsedy svazu, na který již nebude kandidovat dosavadní šéf Pavel Mokrý, je internacionál Ivan Hašek, jeho jediným sokem pak majitel Viktorie Žižkov Luděk Vinš.

Fotbal bude hledat nové vedení v řádném termínu, ale vlastně už od poslední valné hromady žije ve stálém provizoriu. Před čtyřmi lety bylo potřeba k najití nového fotbalového šéfa tří shromáždění delegátů, než byl nalezen kompromis v osobě Mokrého. Jenže klid znesvářeným stranám dlouho nevydržel - opozice uvnitř výkonného výboru v čele s Jiřím Kubíčkem nepřetržitě upozorňovala na chyby v řízení svazu, vládnoucí garnitura zase obviňovala své kritiky z nedostatku chutě ke konstruktivním dohodám. 

Problémy uvnitř třináctičlenného výboru vyvrcholily po loňském vyřazení národního týmu na mistrovství Evropy. Od té chvíle se nebyli funkcionáři schopni domluvit na ničem podstatném a vyvrcholením byla volba reprezentačního kouče Petra Rady, při níž se proti sobě dokonce postavili i dosud spolupracující funkcionáři. Zlom nepřinesla ani rezignace prvního místopředsedy Vlastimila Košťála, jenž koncem roku ohlásil odchod z fotbalu. 

Hašek chce ve vedení nové tváře

Nyní by už k němu ale mělo dojít, ať už se postaví do čela kdokoliv z obou kandidátů. Více progrese si sice veřejnost slibuje od Haška, ale také Vinš plánuje velké změny, příliv peněz do všech fotbalových sfér, lepší řízení reprezentace či propagaci v médiích. 

Větší rozdíl je snad pouze v tom, jakými lidmi se chtějí obklopit - zatímco Hašek sází většinou na mladé, neokoukané tváře včetně bývalých špičkových fotbalistů, jeho konkurent by si rád ponechal ve výboru několik schopných činovníků z poslední éry. Ale ani Hašek se zcela nevzdal myšlenky ponechat ve vedení některé dosavadní funkcionáře, konkrétně Dalibora Kučeru a Jiřího Kubíčka, kterého sám přitom označuje za nejkontroverznějšího muže českého fotbalu bez ohledu na to, že takovou nálepku olomoucký funkcionář nese značně nelibě.

Předem poražen se necítím, tvrdí Vinš

Oba adepti přistoupili odlišně k přípravě své kandidatury. Vinš se vydal cestou, kterou se ubíral Hašek při neúspěšné volbě v roce 2005: kandidaturu ohlásil s velkým předstihem, dva měsíce před hromadou oznámil svůj volební program a poctivě objížděl regiony. Hašek i kvůli svému působení v arabském klubu Al-Ahlí dorazil do vlasti až nedlouho před volbami a na něco podobného už neměl tolik času. 

Přesto se právě jemu přisuzují mnohem větší naděje na konečné vítězství, což také přiznává i druhá strana. "Ovšem předem poražen se rozhodně necítím," tvrdí Vinš. Není totiž vyloučeno, že se na poslední chvíli šance změní, jak se to v zákulisí českého fotbalu stalo už mnohokrát. 

Klíčové může být i to, jak se Hašek bude schopen již předem smířit s tím, že mu do třináctičlenného výboru delegáti možná navolí kandidáty, s nimiž nechtěl spolupracovat. "Není to moje ultimátum, ale pokud chci prosazovat nějaký směr řízení, musím být obklopen svým týmem," vzkázal šestapadesátinásobný reprezentant, který se nijak netají tím, že své kroky často konzultuje s někdejším svazovým předsedou Františkem Chvalovským.









Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články