Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Českou ligu mu poradil Mavuba. Chci někdy vyhrát Ligu mistrů, zasnil se karvinský štírek Ba Loua

Svými výkony v první lize poutá pozornost. Adriel D'Avila Ba Loua vstoupil do angažmá v Karviné impozantním způsobem, když si hned v debutu proti Slovácku připsal gól. V zajímavých výkonech hbitý křídelní záložník s nízkým těžištěm pokračuje a doufá, že si řekne o nabídku z většího zahraničního klubu. Další šanci předvést se má proti Bohemians 1905. Utkání sledujte živě v 16:50 na programu ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Karvinský křídelník Ba Loua v souboji s Daníčkem ze Slovácka
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Dvaadvacetiletý fotbalista z Pobřeží slonoviny se mohl po českých trávnících v nejvyšší soutěži prohánět už dřív, ale zdržely ho administrativní povinnosti. Na zkoušce v přípravě kouče Romana Nádvorníka zaujal, jenže na debut si musel počkat.

"S manažerem jsme se shodli, že Karviná bude tou správnou volbou. Že bych tady mohl dostat prostor, díval jsem se na internetu, jak to tady vypadá. V přípravě se mi dařilo. Trenér o mě projevil zájem a dostal jsem nabídku smlouvy. Skončilo mi však vízum a musel jsem domů, kde jsem se připravoval úplně sám. Poté jsem se mohl vrátit," poznamenal Ba Loua.

"Po návratu z Pobřeží slonoviny jsem však musel trénovat mnohem více než ostatní a dohnat manko. Pak přišlo utkání se Slováckem. Doufám, že v příštích zápasech to bude ode mě ještě lepší," pokračovalo karvinské pravé křídlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Pokud se mi podaří vydělat větší peníze, pošlu je domů, říká Ba Loua z Karviné

Proti celku z Uherského Hradiště nastoupil 2. září na zbylých 34 minut, zorientoval se ve vápně a levačkou zamířil přesně k tyči. V následujících kolech naskočil ještě do zápasů v Teplicích (1:2) a doma proti Příbrami (4:1), kdy už si zahrál v základní sestavě a započítal 71 minut. 

"Jsem rád, že jsem se dočkal startu ve Fortuna lize tak brzy. Na tréninku byla dobrá nálada, a tak příprava na zápas se Slováckem byla o to jednodušší. Ten gól tak složitý nebyl, míč mi padl na mou silnější levou nohu, a tak jsem prostě nic nevymýšlel a střílel to na první dotek na bránu. Ještě předtím jsem tam měl nějaké šance. Měl jsem radost, že se mi zápas povedl," prohlásil Ba Loua.

Mavuba českou ligu chválil a doporučil ji Ba Louovi

Postupnými kroky si chce vydobýt angažmá v prestižnější lize. Potřebné indicie o první lize Ba Louovi podal bývalý záložník Sparty Rio Mavuba, který na začátku září po konci v pražském klubu ukončil kariéru. Ba Loua jej potkal, když působil v akademii v klubu LOSC Lille, kde Mavuba nastupoval za A-tým.

"Hned jsem Riovi psal a ptal se ho, jak to vypadá v české lize. Mavuba mi řekl, že je to opravdu dobrá soutěž. Pokud v ní budu hrát dobře, že se mohu posunout dál. Česká liga je podle něj sledovaná i v zahraničí, třeba v Německu. Pokud tady budu podávat výborné výkony, mohu se dostat třeba i do nějakého většího zahraničního klubu. Věřím, že by nabídka někdy mohla přijít," hlásí rodák z města Yopougon, jemuž s aklimatizací pomáhá i francouzský spoluhráč Soufiane Dramé.

Adriel D'Avila Ba Loua

Narozen: 25. července 1996 (22 let), Yopougon, Pobřeží slonoviny

Preferovaná pozice: pravé křídlo

Výška: 170 centimetrů

Váha: 66 kilogramů

Kariéra: ASEC Mimosas (první liga v Pobřeží slonoviny), LOSC Lille "B" (Francie), Vejle BK (první liga v Dánsku), Karviná

Statistiky v Karviné: 3 zápasy, 150 odehraných minut (34 - Slovácko, 45 - Teplice, 71 - Příbram), 1 gól (v domácím poháru další gól při výhře 4:0 nad třetiligovou Líšní), úspěšnost přihrávek - 66,7%, úspěšnost driblinků - 42,9%, žluté karty - 2, dvakrát vyhlášen hráčem utkání

Pokud se bývalý reprezentant Pobřeží slonoviny do dvaceti let objeví v lepší lize, podpoří svou rodinu. "Fotbal je celý můj život. Hraji ho od mala, snad od čtyř nebo pěti let. Takže fotbal je pro mě na prvním místě. Je pro mě nyní důležitější než pomáhat rodině doma. Pokud se mi v budoucnu podaří vydělat nějaké větší peníze, samozřejmě bych je rád poslal domů. Když se mi bude dařit a přijde nějaké angažmá ve větším klubu, je logické, že své rodině pomůžu," sdělil Ba Loua.

Stejně jako většina afrických hráčů, kteří míří do Evropy, přemýšlí o zářné budoucnosti. "Největším snem je pro mě získat zlatý míč. Jinak bych chtěl samozřejmě vyhrát velké soutěže jako je Liga mistrů nebo Evropská liga. A taky toužím získat mistrovský titul v soutěži, v níž budu působit. Mým velkým snem je hrát za Real Madrid," rozplýval se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články