Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Českou devatenáctku dělí od historického triumfu dvě výhry. Na řadě je semifinále s Anglií

Tbilisi (Gruzie) – Do finále už se probojovali dvakrát, ani jednou ale nakonec na vytoužený titul nedosáhli. Čeští fotbalisté do devatenácti let mohou tuto bilanci prolomit, pokud se do souboje o zlato dostanou přes výběr Anglie. Jak mohou překonat silného soupeře, který se může spolehnout na velmi talentované individuality? Semifinále Anglie U19 – Česko U19 sledujte od 17:55 na ČT sport a ctsport.cz.

Útočník české devatenáctky Martin Graiciar se raduje z gólu v síti Portugalska
zdroj: fotbal.cz autor: Štěpán Černý

Po šesti letech se česká devatenáctka může znovu probojovat do souboje o zlato. Tentokrát ji ale na rozdíl od Eura 2011 čeká velice silný protivník, a to Anglie, která v letošním létě září hned v několika mládežnických kategoriích.

Vedle dvacítky, která vyhrála zlato na mistrovství světa, a jednadvacítky, která se dostala do semifinále Eura, je třetím úspěšným výběrem právě letošní devatenáctka. Výběr Keitha Downinga suverénně ovládl skupinu B před Nizozemskem, Německem a Bulharskem a může se stát prvním zlatým anglickým výběrem v této věkové kategorii od roku 1993. Tehdy anglickou reprezentaci k triumfu na šampionátu dovedl nejlepší střelec, vycházející hvězda Liverpoolu Robbie Fowler.

Zda na legendu Reds naváží i jeho následovníci, je zatím otázka. Jisté však je, že se Downing může spolehnout na dvě mimořádně nadějné individuality – levého obránce Fulhamu Ryana Sessegnona, jehož bratrancem je Stéphane Sessegnon a po němž pokukují elitní kluby z celé Evropy. Totéž lze říci i o útočníkovi Nottinghamu Forest Benu Breretonovi, který si na šampionátu stejně jako Sessegnon připsal už tři góly.

Právě připravit se na tyto individuality bude jedním z velkých úkolů svěřenců Jana Suchopárka. "Luboš Kozel mi předal obsáhlé informace. Mají výborné individuality, jsou efektivní v koncovce. Když budeme i my efektivní směrem dopředu, tak budeme mít šanci. I oni mají vzadu okénka," dodal trenér Suchopárek.

A optimismus sdílí i útočník Daniel Turyna. "Oni nebudou hrát tak týmově jako my, mají tam větší individuality. Když ale budeme my hrát tak týmově jako třeba proti Gruzii, tak můžeme uspět," myslí si kmenový forvard Sparty.

"Je to asi nejlepší tým v našem ročníku, takže bude super si s nimi zahrát. A vzhledem k tomu, že teď dlouho neprohráli, tak můžeme být první, kdo je porazí," přijímá výzvu čerstvá posila Slavie Matěj Chaluš, který už se těší na souboje s Breretonem. "Bude to konečně velký útočník. Zatím jsem tady proti sobě měl většinou menší rychlé hráče."

Češi se tak nadále budou spoléhat na své přednosti – kompaktní pojetí hry, organizovanost, ale i velkou rychlost po krajích a schopnost kdykoliv přejít do efektivního protiútoku. Otázkou ale bude, jak proti fyzicky zdatným anglickým hráčům zafunguje doposud největší zbraň českého týmu, a to standardní situace. Právě z nich si Češi proti Gruzii připsali dva postupové góly.

Z českého výběru ale vyzařuje optimismus a hlad. A právě chuť po velkém úspěchu je zcela pochopitelná, českým devatenáctkám zatím zlato ve sbírce medailí chybí. Nejblíže mu byl známý výběr Jaroslava Hřebíka před šesti lety, Češi ale tehdy ve finále těsně podlehli Španělsku. Od dalšího stříbrného úspěchu Čechy dělí dalších deset let, kdy osmnáctka na posledním Euru, než se věková hranice posunula o rok výše, podlehla ve finále Polsku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články