Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česko vs. Slovensko – utkání bez opor plné nováčků

Olomouc – Za český národní tým si ve středečním přípravném zápase proti Slovensku v Olomouci zahrají všichni nováčci. Příznivou zprávu vyslal k uším deseti hráčů kouč Michal Bílek, všechny nominované hráče chce v derby s bývalým federálním partnerem vidět přímo na hřišti. Slovákům bude v duelu chybět pět povolaných hráčů, přesto chtějí hosté uzavřít kalendářní rok úspěšně a neprohrát. Utkání sledujte živě ve středu od 17:10 na ČT sport a našem webu.

Slovenská fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Bílek už pouze váhá nad podobou základní sestavy. "Jsem v podstatě rozhodnutý. Váhám jen nad jedním postem v záloze, budu ale chtít, aby se všichni kluci dostali do hry. Můžu už ale prozradit, že v základu budou pravděpodobně čtyři nováčci," řekl Bílek.

Zatímco média horečně spekulují, že souboj se Slováky může být v případě nezdaru Bílkův poslední, lodivod národního týmu zůstává nad věcí. Nejistým osudem se údajně vůbec neznepokojuje. "Tyhle otázky dostávám pravidelně. Já jsem se s panem Peltou bavil a žádnou takovou informaci jsem neobdržel. Bavíme se tedy možná o něčem, co se tak úplně nemusí zakládat na pravdě," vyjádřil se Bílek k informacím v médiích, podle nichž měl šéf federace Bílkovo působení u týmu zpochybnit.

Střeleckou nemohoucnost má ukončit nový útok

Přestože má o základní sestavě prakticky jasno, ví, že mohou nastat nesnáze pramenící z nezkušenosti mnoha nominovaných hráčů. "Naše ofenziva bude téměř úplně nová, nebude to pro kluky snadné. Ale všem nováčkům už jsem říkal, ať si to užijí a hrají bez nervů. Věřím, že se více prosadíme v ofenzivě než v minulých zápasech," prohlásil Bílek.

Michal Bílek o síle Slovenska:

"Má tři výrazné individuality. Hlavně střed pole je obrovsky silný, vpředu Bakoš s Ďurišem, kteří mají výbornou aktuální formu. Je to obrovsky silný protivník."

Věří, že jeho svěřencům dodá energii i vyprodaný stadion. Do prodeje půjde ve středu ráno už jen zbytek lístků. Andrův stadion se navíc může těšit na to, že na trávník dle Bílkova slibu vyběhne i kvartet fotbalistů, kteří jsou, anebo byli, s Olomoucí spojeni - Ordoš, Hořava, Pospíšil, Kalas.

Slováky nejvíc bolí neúčast Škrtela

Stejně jako Bílek i slovenský trenérský tandem Stanislav Griga - Michal Hipp měl problémy s nominací a musel počítat omluvenky. Pro zdravotní důvody postupně vypadli například Michal Breznaník, Martin Škrtel či Vladimír Weiss. "Chybí pět hráčů, se kterými jsme počítali, ale zase je tu možnost vidět v akci další hráče," řekl Hipp.

Trenér slovenské reprezentace Stanislav Griga
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Hlavně neúčast nemocného stopera Škrtela by však oba slovenští trenéři raději neřešili. "Největší oslabením je pro nás Škrtel. To je největší persona mužstva, lídr nejen na hřišti, ale i v kabině," vysvětlil Griga.

Také neefektivita v koncovce je podle Slováků další věc, která oba celky spojuje. "Nízká efektivita trápí Čechy i nás. Přesto věřím, že nás čeká zajímavý zápas před vyprodaným stadionem. Vzájemné zápasy mají vždy náboj," uvedl Hipp.

Spoluhráči jako trenéři soupeřů

Souboje dvou dřívějších federálních partnerů mají odjakživa svá specifika. Jedním z těch letošních je přítomnost dvou bývalých dlouholetých spoluhráčů ze Sparty Grigy a Bílka na lavičkách obou výběrů. "S Mišou Bílkem už jsme pár zápasů spolu odehráli, ale v reprezentaci je to poprvé. Prožili jsme toho spolu hodně, budeme si mít co říct," těší se na setkání Griga, který si nepřipouští, že by svým případným středečním vítězstvím mohl ještě víc rozkymácet vratkou trenérskou židli svého kamaráda. "Tyto myšlenky nemám. Každý trenér je buď oslavovaný, nebo hanobený, tak to bude i ve středu," podotkl Griga.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním ČR - Slovensko
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články