Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Bobr Cup 2024

Česko vs. Albánie. Důležitý zápas v nelehké době. Dají si tentokrát Češi pozor na smrtící kontry?

Česká fotbalová reprezentace se nenachází v komfortní situaci. Po debaklu v Gruzii a výhře nad Ukrajinou vítá v Lize mistrů Albánii, se kterou před rokem v Tiraně prohráli Češi 0:3. Co lze vyčíst ze statistik a jaká jsou fanouškovská očekávání? Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 20:35.

Čeští fotbalisté
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

V pondělí český tým uzavře říjnový sraz proti Ukrajině v jejím azylu ve Vratislavi. Svěřenci trenéra Ivana Haška chtějí v nadcházejícím dvojzápase hlavně napravit dojem před fotbalovou veřejností po nepovedeném Euru a ještě horším vstupu do skupiny Ligy národů.

V průzkumu společnosti NMS Market Research dostal národní tým za své působení na mistrovství Evropy a v minulé reprezentační přestávce nejčastěji jednu hvězdičku z pěti. Pochvalu by si reprezentanti vysloužili jen od pětiny dotázaných. Trenéra Ivana Haška pak podporuje jen 44 % lidí, nedůvěřuje mu čtvrtina dotázaných.

"Pro všechny bude motivací chtít ukázat, že jsme lepší než Albánie. I když Albánie ukázala svou sílu především v zápase na domácím hřišti, kde hrála výborně. Je pro nás úkolem jim to vrátit," prohlásil Hašek, který převzal reprezentaci v lednu a na letním Euru s ní nepostoupil ze skupiny. Smlouvu má do konce nadcházející kvalifikace mistrovství světa.

Do elitní divize A postoupí přímo vítěz skupiny, druhý tým bude čekat dvojzápas play-off. Liga národů zároveň dává reprezentacím dodatečnou šanci zahrát si o účast na vrcholných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play-off o šampionát.

Statistické postřehy:

– Česko od rozdělení federace vyhrálo jen úvodní ze 3 zápasů s Albánií.

– Česko (včetně Československa) ve 4 domácích zápasech s Albánií neprohrálo (z toho 3 vítězství).

– Česko prohrálo jediný z posledních 20 domácích zápasů.

– Albánie vyhrála jediný z posledních 5 zápasů.

– Albánie prohrála jediný z posledních 5 venkovních duelů.

– Černý (Česko) a N. Bajrami (Albánie) jsou spoluhráči v Glasgow Rangers.

– Král (Česko) a Kumbulla (Albánie) jsou spoluhráči v Espaňolu Barcelona.

Souboj s Albánií může být klíčový. Vloni v evropské kvalifikaci český tým ještě pod vedením předchozího trenéra Jaroslava Šilhavého v domácím zápase proti balkánskému soupeři dominoval, ale z převahy vytěžil jen remízu 1:1. Ve venkovním duelu v Tiraně téměř na den přesně před rokem pak utrpěl debakl 0:3.

"Čeká nás nepříjemný soupeř. Hrají rychle nahoru, mají rychlé přechody. To jsme viděli v jejich (vítězném) zápase s Ukrajinou. Takže tohle je potřeba si pohlídat. Ale věřím, že jsou rozhodně k poražení. Pomohl by nám první gól. Máme jim z minulých zápasů co vracet," řekl záložník Alex Král, který nastoupil při loňské remíze 1:1 s Albánií.

Češi po úvodní porážce v Gruzii před domácím publikem zabrali. Životní zápas prožil v reprezentaci Šulc, který těžil z podpory spoluhráčů nejen v ofenzivě. Češi byli aktivnější více na pravé straně, což podpořil svou aktivitou mimo jiné Vladimír Coufal. Zajímavé v tomto ohledu bude sledovat souboje s Mariem Mitajem.

Kapitán Tomáš Souček si moc dobře uvědomuje, že albánští fotbalisté dali několik gólů z dálky. "Musíme být kompaktní a nesmíme jim dávat prostor, aby se dostávali do pozic, ze kterých mohou být nebezpeční. Věřím, že i takové věci budeme mít v hlavě. V těch předchozích zápasech nás to stálo body, takže jsme se připravovali i na tohle," doplnil Souček.

Albánci stejně jako český celek na evropském šampionátu skončili už po skupině a ze tří zápasů získali jen bod. Nový ročník Ligy národů rozehráli nečekaným vítězstvím 2:1 nad Ukrajinou v jejím azylu na Letné, poté však doma podlehli Gruzii 0:1.

Albánci varují před převahou ve vzduchu

"Opět po měsíci se vracíme do Prahy. Česko je silný soupeř. Snaží se hrát technicky a v sestavě má čtyři pět hráčů, kteří jsou velmi vysocí a silní ve vzduchu. Zároveň jde o fyzicky zdatný tým s rychlým přechodem do útoku," řekl brazilský trenér Albánců Sylvinho.

Zápas bude speciální pro dvojici Qazim Laci a Indrit Tuci, kteří se s albánským mužstvem představí na stadionu na Letné, kde sídlí jejich klub Sparta.

Patrik Schick pod Ivanem Haškem:

– Schick má pod Haškem za sebou sedm mezinárodních zápasů, ve kterých vstřelil dva góly.

– Poslední zápas proti Ukrajině byl první od června 2021, kdy nastoupil ze reprezentaci jako náhradník.

– Pod Haškem potřebuje Schick 217 minut na gól. Dříve mu na gól za Česko stačilo 130 minut.

– Pouze Adam Hložek měl za tuto dobu více střel (16) než Schick (11).

Dá se předpokládat, že kouč Hašek vsadí na podobnou sestavu jako při vítězném zářijovém utkání proti Ukrajině.

V nominaci tentokrát schází nejlepší střelec aktuální reprezentace Patrik Schick. Kvůli trestu za žluté karty nebude moci proti Albánii nastoupit stoper Ladislav Krejčí mladší, hned v základní sestavě by se mohl objevit navrátilec do mužstva a nejstarší hráč Jan Bořil.

Předpokládané sestavy:

Česko: Kovář – Coufal, Holeš, Vitík, Bořil – Souček, Červ – Černý, Šulc, Provod – Chorý.

Albánie: Strakosha – Hysaj, Kumbulla, Ismajli, Mitaj – Asllani, Ramadani – Asani, Laci, Bajrami – Seferi.

Absence: Ladislav Krejčí II (2 ŽK), Masopust, Ryneš, Schick, Staněk, Vlček, Zelený, Zima (všichni zranění), M. Sadílek (rekonvalescence), Douděra (osobní důvody) – Bare, M. Berisha, Broja, Djimsiti, Manaj, Uzuni (všichni zranění), Asllani (nejistý start).

Zdroj
ČT sport, ČTK, NMS Market Research

Hlavní zprávy

Nejčtenější články