Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česko kleslo v žebříčku koeficientů UEFA na 13. místo

Praha - Výsledkové fiasko v odvetách třetích předkol evropských pohárů srazilo český fotbal na 13. místo v žebříčku koeficientu UEFA a navíc mu hrozí další pokles. A zatímco v příští sezoně má český mistr slušnou naději na přímý postup do Ligy mistrů, pro ročník 2019-20 by mohlo Česko přijít o druhé účastnické místo v LM, pokud zbývající české kluby letos v pohárech nezaberou.

David Lafata
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Ze čtyř utkání v tomto týdnu nezískaly české kluby jediný bod a postoupila pouze Slavia v Lize mistrů, naopak pro Mladou Boleslav a Spartu pohárové boje skončily.

Celkem si tak český fotbal připsal zatím pouhých 4,5 bodu, z toho většinu získala Boleslav především díky postupu z 2. předkola Evropské ligy přes Shamrock. Naopak Sparta nezískala ani bod, stejně jako Zlín, který ale má jistou účast v základní skupině EL.

Koeficient však dělí body počtem účastníků z jednotlivých zemí, což znamená pěti českými kluby. Výsledkem je pouhých 0,9 bodu do koeficientu, což je nejmenší číslo z předních 33 lig Evropy. Naopak Izrael získal dosud 3,5 bodu, Dánsko 3,125 a Chorvatsko 3,25.

Před Česko se tak v žebříčku, který rozhoduje o nasazování do pohárů v sezoně 2019/20, těsně dostalo Rakousko. A navíc se nepříjemně přiblížili Švýcaři a Řekové.

Vzhledem k vysokému odpočtu českého fotbalu v příští sezoně jsou nebezpečím i Chorvaté a Dánové, kteří budou odečítat výrazně méně, a tak na ně Češi aktuálně mají náskok jen něco těsně přes dva body.

Výraznou vzpruhou by tak byl postup Slavie do základní skupiny Ligy mistrů, který automaticky přináší bonus čtyř bodů. Za postup do hlavní fáze Evropské ligy je garantované minimum dvou bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články