Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

SESTŘIH: Česko díky dvěma gólům Šulce udolalo Ukrajinu

Čeští fotbalisté ve druhém duelu Ligy národů udolali zejména díky prvním dvěma reprezentačním brankám Pavla Šulce Ukrajinu 3:2. Svěřenci trenéra Ivana Haška alespoň částečně odčinili sobotní debakl 1:4 v Gruzii a ve skupině B1 poprvé bodovali. Tabulku vede dosud stoprocentní Gruzie, která vyhrála v Albánii 1:0. Český celek porazil Ukrajinu teprve podruhé z šesti vzájemných duelů a poprvé po 13 letech.

Pavel Šulc
zdroj: x.com/ceskarepre_cz

V úvodním dějství v Edenu dvakrát skóroval Šulc, v 80. minutě proměnil penaltu kapitán Tomáš Souček. Za hosty v 37. minutě srovnal na průběžných 1:1 Vladyslav Vanat a v 84. minutě snížil střídající Heorhij Sudakov.

Český tým po nevydařeném vystoupením na Euru, kde stejně jako Ukrajina nepostoupil do vyřazovací fáze, zvítězil poprvé po čtyřech zápasech.

Haškovi svěřenci oživili naději na triumf ve čtyřčlenné skupině, v níž mají stejně bodů jako druhá Albánie, kterou přivítají v dalším utkání 11. října.

Hašek udělal oproti nepovedenému utkání v Tbilisi hned šest změn v základní sestavě. Poprvé dostal od začátku šanci Červ, v ofenzivě pak mimo jiné nastoupili jeho plzeňský spoluhráč Šulc a na hrotu útoku Chorý na úkor nejlepšího střelce v kádru Schicka.

Ukrajinci, kteří v sobotu v domácím azylu na zaplněné Letné prohráli s Albánií 1:2, měli i v Edenu v hledišti početní převahu. Zápas sledovalo téměř 19 tisíc diváků.

Češi začali aktivně a s viditelnou snahou odčinit blamáž v Tbilisi. V deváté minutě se před brankářem neprosadil Zelený, už předtím byl ale v ofsajdu. Na opačné straně po Krejčího chybě v poslední chvíli zablokoval Vanatovu ránu Vitík.

V 21. minutě domácí otevřeli skóre. Černý v pravém rohu pokutového území vybojoval míč a jeho střílený centr usměrnil zblízka do odkryté branky Šulc. Třiadvacetiletý ofenzivní univerzál se těsně vyhnul ofsajdu a při svém šestém startu za národní tým se dočkal prvního gólu.

Ve 35. minutě na druhé straně hlavičkoval po rohovém kopu do horní části břevna Zabarnyj, ale za chvíli už Ukrajinci srovnali. Po centru z levé strany od Šaparenka se zblízka hlavou prosadil Vanat a také on se mohl radovat z první branky v reprezentaci.

Český celek si ještě do přestávky vzal vedení zpět a znovu se prosadil Šulc. V druhé minutě nastavení první půle si na hranici pokutového území sebral nedůrazně odvrácený míč, zpracoval si jej na prsou a z voleje zamířil přesně k tyči.

Utkání Česko – Ukrajina
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Po změně stran se Ukrajinci tlačili za vyrovnáním a český tým se chvílemi jen s vypětím sil bránil. V 64. minutě si naběhl za obranu na centr z přímého kopu Vanat, ale těsně minul. V 72. minutě v další velké šanci z levé strany vystřelil o kousek vedle také Mudryk.

Domácí se poté vymanili z největšího tlaku díky střídáním. Po centru z levé strany navíc hostující Matvijenko zahrál ve vzdušném souboji s Krejčím rukou

Sudí Beaton po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil penaltu, kterou kapitán Souček v 80. minutě s přehledem proměnil. Záložník West Hamu skóroval v reprezentaci počtrnácté.

Ukrajinci ještě dokázali závěr zdramatizovat. Po spolupráci dvou střídajících hráčů a centru od Cyhankova se na zadní tyči v 84. minutě prosadil hlavičkující Sudakov a odstartoval chvílemi až drtivý nápor svého týmu.

Domácí však už odolali i díky brankáři Kovářovi, který ve čtvrté z šesti nastavených minut reflexivně vyrazil Sudakovovu ránu.

Český celek proti Ukrajině uspěl na rozdíl od dvou zápasů Ligy národů v roce 2018, v nichž nezískal ani bod. Národní tým doma prohrál jediný z posledních 20 duelů. Ukrajinci ani ve druhém utkání tohoto ročníku Ligy národů nebodovali.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026.

Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play-off o šampionát. V rámci Ligy národů přímo postoupí z divize B do "áčka" pouze vítězové skupin, celky na druhých místech čeká souboj s mužstvy ze třetích příček elitní úrovně.

Česko – Ukrajina 3:2 (2:1)

Branky: 21. a 45.+2 Šulc, 80. Souček z pen. – 37. Vanat, 84. Sudakov. Rozhodčí: Beaton – McFarlane, McGeachie – Dallas (video, všichni Skot.). ŽK: Krejčí, Vitík, Černý, Souček, Zelený – Sudakov, Jaremčuk. Diváci: 18 722.

Česko: Kovář – Coufal, Vitík, Ladislav Krejčí II, Zelený – Souček, Červ (89. Král) – Černý (65. Hložek), Šulc (81. Kušej), Provod (65. Lingr) – Chorý (81. Schick). Trenér: Hašek.

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stepanenko (78. Malinovskyj) - Jarmolenko (68. Cygankov), Šaparenko (68. Sudakov), Zinčenko (84. Pichaljonok), Mudryk – Vanat (78. Jaremčuk). Trenér: Rebrov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články