Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Českému fotbalu věří jen necelá pětina fanoušků

Praha - Důvěryhodnost českého fotbalu mezi fanoušky klesá. V současnosti mu věří pouze 17 procent příznivců, což je o 11 procent méně než v minulém roce. Za nedůvěryhodný naopak považuje fotbal 76 procent dotazovaných, což je o 11 procent více než loni. Pověsti českého fotbalu uškodilo pravomocné odsouzení místopředsedy fotbalové asociace Dalibora Kučery i korupční aféra, kterou se zabývá policie i disciplinární komise. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. V internetové anketě odpovídalo 508 mužů ve věku 18 až 59 let.

Fotbal
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Kauza odstartovaná tzv. Křetínského taškou je primárně vnímána jako zákulisní boj o moc v českém fotbale (84 procent dotazovaných). V menší míře je chápána jako důsledek obecného boje proti korupci ve společnosti (42 procent) či jako záminka poškodit konkrétní klub (41 procent). Zhruba třetina fanoušků považuje aféru za mediální bublinu, která má přitáhnout zájem čtenářů a diváků.

Devadesát procent respondentů si myslí, že nejde o ojedinělou kauzu a korupce v českém fotbale má dlouhodobý charakter. Velké důvěryhodnosti se netěší ani aktéři samotné kauzy. Majiteli Sparty Praha Danielu Křetínskému nevěří 73 procent dotazovaných, jen o něco lépe je na tom vedení fotbalové asociace v čele s předsedou Miroslavem Peltou (69 procent) a rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma (60 procent). Tři čtvrtiny fanoušků věří jen protikorupční policii.

Současná korupční fotbalové aféra se točí kolem jarního utkání Jablonec - Plzeň, které měli sudí Adámek s Býmou podle svého tvrzení za úplatek ovlivnit ve prospěch Viktorie. Kauzu odstartovala zářijová schůzka šéfa Sparty Daniela Křetínského s předsedou FAČR Peltou, kterému majitel letenského klubu předal údajně informace o nekalostech ve fotbalovém zákulisí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články