Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

České kvinteto jde v bundeslize do boje. Vyslouží si Darida vstupenku do velkoklubu?

Praha – Všechny elitní evropské fotbalové soutěže už odstartovaly, kromě jediné - bundesligy. Tribuny se však během následujícího víkendu zaplní i v Německu a pozornost českých příznivců bude kromě očekávaného souboje Bayernu s Dortmundem upřena také na pětici legionářů. Jaká role je ve svých týmech čeká? 

Národní prapor bude v Německu držet Vladimír Darida, Pavel Kadeřábek, Theodor Gebre Selassie, Jaroslav Drobný a Jan Morávek. První trojice jmenovaných byla součástí reprezentačního kádru na mistrovství Evropy ve Francii, ale nezvykle pozdní start nejnavštěvovanější ligy světa jim zajistil dostatečně dlouhou dovolenou před náročnou sezonou.

Vladimír Darida

Nejsilnější pozici v týmové hierarchii si loni vypracoval Vladimír Darida. Šestadvacetiletý záložník přestoupil z Freiburgu do berlínské Herthy a svými výkony zaujal maďarského trenéra Dárdaie i náročné fanoušky od počátku svého působení. Subtilní středopolař udivoval zejména nevyčerpatelným fyzickým fondem, díky němuž byl platný na obou stranách hrací plochy.

Během sedmatřiceti soutěžních utkání navíc zaznamenal sedm přesných tref - jen Ibiševič s Kalouem, útočné hvězdy mužstva, rozvlnily síť za zády brankářů častěji. Možná právě proto se v průběhu sezony vyrojily spekulace o zájmu slavného Realu Madrid. Odchovanec plzeňské Viktorie však bude i nadále oblékat pruhovaný dres celku z německé metropole a před pátečním startem nového ročníku má před sebou náročný úkol. Potvrdit roli jednoho z nejrespektovanějších středních záložníků bundesligy.

Pavel Kadeřábek

I Pavel Kadeřábek změnil během loňského léta dres. Ze Sparty se stěhoval do Hoffenheimu a od úvodních střetnutí byl stabilním členem základní sestavy. Tým ovšem v úvodu sezony doplatil na vskutku ďábelské rozlosování a do Vánoc vyhrál pouze dva duely. Odnesl to jak zkušený kouč Gisdol brzkým vyhazovem, tak i sparťanský odchovanec, který celý listopad strávil na tribuně, ale do sestavy se následně vrátil.

Hoffenheimu nicméně před zimní přestávkou patřila sestupová příčka. Až únorový příchod nejmladšího kouče bundesligové historie, osmadvacetiletého Juliana Nagelsmanna, mužstvu dodal potřebné sebevědomí. Záchranářská mise byla dvě kola před koncem ligy splněna a Kadeřábek odehrál na pravém kraji obranné čtveřice drtivou většinu utkání. 

Byť jej Euro nezachytilo v nejlepší formě, pozici člena zahajovací jedenáctky by si měl udržet i na startu letošního ročníku. A také v něm naplno rozvinout svůj talent - ne nadarmo se o přeučeném krajním bekovi už dříve mluvilo v souvislosti s kluby širší evropské špičky. Nadcházející sezona tak bude pro českého reprezentanta klíčová.

Pavel Kadeřábek (vlevo) v dresu Hoffenheimu
zdroj: imago sportfotodienst

Theodor Gebre Selassie a Jaroslav Drobný

Největší zápasovou porci ze všech českých legionářů měl loni Theodor Gebre Selassie. Na rozdíl od výše zmíněné dvojice klub neměnil - naopak už ve Werderu odkroutil čtvrtou sezonu. Ani on se ovšem záchranářským starostem, stejně jako Kadeřábek, nevyhnul a setrvání mezi elitou slavil až po posledním kole.

Bývalý obránce Liberce zasáhl do sedmatřiceti duelů, vstřelil jeden gól a většinou odehrál celých devadesát minut, což vypovídá mnohé o jeho pevném klubovém postavení. Reprezentačního kouče Pavla Vrbu však svými výkony nepřesvědčil. Za národní tým odehrál během vítězné kvalifikace pouze dvě utkání.

Od nové sezony jej v kabině mužstva ze severu Německa doplní nejzkušenější z českých legionářů – brankář Jaroslav Drobný. Dlouholetá opora Hamburgeru SV přestoupila do Werderu poté, co se od vedení přístavního celku dozvěděla, že mu nebude prodloužena smlouva. Souboj o pozici jedničky mezi tyčemi bude svádět s Felixem Wiedwaldem.

Theodor Gebre Selassie (vpravo) v dresu Werderu Brémy
zdroj: imago sportfotodienst autor: imago sportfotodienst

Jan Morávek 

Souhrn bundesligových legionářů uzavírá Jan Morávek. Odchovanec Bohemians 1905 strávil poslední tři sezony víceméně na marodce a neměl možnost naplno ukázat svůj nesporný potenciál.

V Augsburgu loni nastoupil od začátku jen dvakrát. Vedení švábského celku přesto věří, že technicky skvěle vybavený záložník může týmu výrazně pomoci - pokud zůstane zdravý.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články