Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

České kluby se v Evropské lize mohou těšit na skotské soupeře

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalisté Slovanu Liberec v 3. předkole Evropské ligy narazí na lepšího ze souboje mezi skotským Falkirkem a lichtenštejnským Vaduzem. Na skotského soupeře se může těšit i Olomouc, která však musí nejprve postoupit přes islandský Fram Reykjavík. Pokud se to povede, narazí na Aberdeen. Rozhodlo o tom dnešní losování v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.

O soupeři Liberce zatím není jasno, přestože Falkirk byl v souboji s Vaduzem jasným favoritem. V prvním utkání doma však vyhrál pouze 1:0 a o postup musí ještě zabojovat. Falkirk v poslední sezoně skotské ligy skončil sice až desátý, ale do Evropské ligy se dostal jako poražený finalista poháru. Vaduz se do EL probojoval rovněž přes domácí pohárovou soutěž, kterou vyhrál. Jinak ale nastupuje ve švýcarské lize, ve které letos skončil poslední a sestoupil.

Liberecký útočník Jan Nezmar nechtěl příliš předbíhat, protože těsný výsledek z prvního souboje dává šanci oběma potenciálním soupeřům. Přesto už v duchu uvažoval, jaké by to bylo hrát na ostrovní půdě. "O konkrétním soupeři toho moc nevím a podobné by to bylo, pokud bych se podíval na všechny, kteří se nám nabízeli. Ale ze svých zkušeností vím, že ostrovní zápasy bývají vždy velmi zajímavé a utkání ve Skotsku by pro nás určitě bylo zážitkem," mínil Nezmar, který by se cítil proti bojovnému a houževnatému soupeři jako ryba ve vodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce libereckých fotbalistů

Jeho spoluhráč Bořek Dočkal zažil už několik zápasů v Anglii, ale do Skotska by se moc těšil. "Tamní liga má přece dobrý zvuk a zvlášť na pohár by tam asi byla skvělá atmosféra. Podle mého by to byl poměrně atraktivní soupeř," těšil se na vzájemné souboje s Falkirkem, který favorizuje pro odvetu ve Vaduzu. Líbí se mu i to, že Liberečtí začínají venku. "V pohárech je vždy výhoda začínat venku, ale někdy to také platit nemusí. Stačí vzpomenout naše jarní souboje s Teplicemi v domácím poháru," dodal Dočkal.

Skotský klub by si přálo za soupeře také vedení Slovanu. Jeho ředitel Libor Kleibl se zúčastnil dnešního losování v Nyonu a s činovníky Falkirku se už dokonce setkal. "Popřál jsem jim hodně štěstí v odvetě, ale více jsme toho nerozebírali. Zástupce Vaduzu na losování ani nebyl. Pro diváky i hráče by určitě bylo lepší hrát s Falkirkem, skotský fotbal má u nás velký zvuk," řekl liberecký funkcionář.

Olomoučtí fotbalisté vidí zatím Aberdeen hodně daleko

Mnohem těžší případný soupeř vyšel na Olomouc. Aberdeen v posledních letech patří ke špičce skotské ligy a v poslední sezoně skončil čtvrtý. Na kontě má i čtyři mistrovské tituly, ovšem ten poslední už z roku 1985.

"Aberdeen je daleko. Hodně daleko. V několika rovinách. Hlavně v té sportovní. Musíme nejdříve postoupit přes Reykjavík a po našem čtvrtečním výkonu to nebude snadné. Letadlem se už daleká cesta do Skotska překonat dá," řekl ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček, jenž ale hned dodal, že v případě postupu přes islandský klub nemohla dostat Sigma lepšího soupeře.

Kouč olomouckých fotbalistů Zdeněk Psotka v sobě dusil po dopoledních rozboru utkání s hráči zklamání ze čtvrtečního výkonu jeho svěřenců. "Nic k našemu dalšímu soupeři zatím říkat nechci. Musíme se nyní pouze soustředit na odvetu v Reykjavíku tak, abychom ji zvládli," poznamenal Psotka, který jen podotkl, že soupeř z britských ostrovů bude určitě kvalitní a tým čeká výborná atmosféra i diváci.

V podobném duchu hovořil i brankář Petr Drobisz, jenž vidí rovněž zatím pouze odvetu na Islandu. "Tak bychom měli ukázat, že máme i bojovné fotbalové srdce a rychle vstřelit dvě branky. Teprve až postoupíme, tak můžeme uvažovat nad Aberdeenem," myslí si Drobisz.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články