Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

České fotbalisty čeká v Mariboru náročné utkání

Maribor - Při pohledu na žebříček FIFA by měli být čeští fotbalisté v sobotním utkání kvalifikace pro mistrovství světa ve Slovinsku jasným favoritem. Aktuální tabulka třetí kvalifikační skupiny i vzpomínka na podzimní zápas v Teplicích však papírové předpoklady vyvracejí. Trenér Petr Rada i jeho svěřenci si uvědomují, že je v Mariboru čeká nevyzpytatelný soupeř.

Slovinci jsou ve světovém žebříčku o čtyřicet míst níže, ale v tabulce skupiny zaostávají jen o jediný gól. A v domácím prostředí se v říjnu Češi hodně nadřeli na nejtěsnější výhru 1:0.

Slovinci nehrají ve špičkových evropských klubech, ale to nemusí nic znamenat. "Novakovič je ústřední postava v Kolíně nad Rýnem, výborní jsou i Ljubijankič a Dedič," prohlásil Rada. Největší slovinská hvězda Novakovič prokazuje své kvality i v reprezentaci, v pěti posledních zápasech dal pět branek.

Slovinsko dokáže být skutečně nebezpečné favoritům, ale často také hráči potvrdí pověst balkánské mentality a zcela propadnou. Svědčí o tom i bilance posledních let - opravdu velké vítězství Slovinci slavili naposledy v roce 2004, kdy porazili Italy. V minulé kvalifikaci od nich odjížděli se třemi body Bulhaři, Rumuni i Nizozemci. Na podzim v Mariboru vyšli naprázdno Slováci i Severní Irové, ale v přípravě tam v posledním domácím utkání vyhrál i průměrný tým Bosny a Hercegoviny 4:3.

Rada zřejmě vsadí na dva útočníky

Český tým si je dobře vědom toho, že o výsledku rozhodne především jeho vlastní hra a přístup. Hráči si věří, že by mohli oplatit soupeři podobnou mincí, jakou se on prezentoval v Teplicích. "Bylo by dobré využít formy našich útočníků a hrát se dvěma hroty, ale současně musíme hrát především zodpovědně odzadu," naznačil možnou taktiku s rychlými brejky kapitán mužstva Tomáš Ujfaluši.

Pokud bude trenér Rada odvážný, vsadí na rozestavení 4-4-2. Zatím nechtěl odkrýt karty. "Možností máme celou řadu, ale nejvíce kombinací je v záloze," řekl mnohoznačně. "Ale vše směřuje k tomu, že budeme hrát se dvěma útočníky. Máme k dispozici čtyři a všichni jsou na tom v současnosti velmi dobře a střílejí branky," pochvaluje si kouč.

Slovince trápí zranění

Zatímco českému týmu až na dlouhodobě zraněného Tomáše Rosického žádná významná opora neschází, soupeř od prvního dne soustředění sčítá mohutné ztráty v defenzivě. Trenér Matjaž Kek přišel o brankáře Samira Handanoviče z italského Udine, který dva roky nevynechal jediný kvalifikační zápas. Gólman Petr Čech v tom však výhodu nevidí. "Nemyslím si, že to bude nějaké velké oslabení. Gólman, který proti nám nastoupí, se bude chtít ukázat a může být třeba mužem zápasu," uvedl brankář Chelsea.

Kvůli trestu chybějí další dva nepostradatelní Mišo Brečko a Marek Šuler. Zraněni jsou Branko Ilič, který v kvalifikaci nevynechal ani minutu, i nováček Dominic Maroh, který ho měl nahradit. Na seznamu zraněných hráčů se objevil i Alexander Radosavljevič. Záložník ruského Tomsku si při tréninku poranil stehenní svaz a jeho start proti Česku je podle slovinského tisku výrazně ohrožen.

České fotbalisty přivítalo v Mariboru pěkné sluneční počasí. Utkání se odehraje na stadiónu s názvem Ljudski Vrt, což v překladu znamená "veřejná zahrada". Zápas budou rozhodovat Portugalci - jako hlavní Pedro Proenca, asistovat mu budou Manuel Cardinal a José Tiago.

Zápas začne ve 20:45, přímo ho od 20:30 vysílá ČT2.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články