Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

České fotbalisty čeká jeden z posledních testů před Eurem proti Srbsku

Ostrava - Poprvé po patnácti letech si čeští fotbalisté zahrají v Ostravě. Reprezentaci čeká utkání proti Srbsku, které pro ni bude jedním z posledních testů před mistrovstvím Evropy. Do utkání by mělo zasáhnout několik hráčů, kteří nejsou stabilními členy základní jedenáctky, mezi nimi i Tomáš Vaclík, jenž se vrací do Vítkovic, kde začínal s profesionálním fotbalem. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a na našem webu.

Ilustrační foto

Přestože Srbsku vůbec nevyšla kvalifikace, a je tak jednou z reprezentací, která se i přes rozšíření počtu účastníků Eura neprobojovala na šampionát, jde o velmi silného soupeře.

To dokazuje i počet individualit, které působí ve špičkových evropských soutěžích. Mezi hlavní hvězdy Srbska patří oba krajní obránci Branislav Ivanovič a Aleksandar Kolarov, kteří oblékají dresy Chelsea a Manchesteru City. V záloze je další hráč Chelsea Nemanja Matič či zkušený Zoran Tošič z CSKA Moskva, v útoku je největší hvězdou Aleksandar Mitrovič z Newcastlu. Srbové mají navíc k dispozici silnou nastupující generaci, která se probojovala i na letošní malé Euro v České republice.

"Když se podívám na soupisku Srbska, znovu mi to připomene, jak si musíme vážit toho, že jsme na Euro postoupili," řekl záložník Bořek Dočkal. "Netuším, proč s takovým kádrem oni nepostoupili. Asi jim to nefunguje jako týmu tak jako nám," dodal. 

"Srbsku sice nevyšla kvalifikace, ale to podle mě bylo i dílem tím, co se dělo mimo hřiště," připomněl Vrba kontumaci zápasu s Albánií. "Srbsko má jinak mimořádné individuality, které hrají v top mužstvech. Jsem rád, že nás prověří mužstvo, jako je Srbsko. Každý takový zápas je pro nás hodně důležitý," dodal. 

Všech 23 nominovaných hráčů by mělo během přípravných zápasů se Srbskem a Polskem dostat prostor. "V hlavě už mám jasnou představu a tým mám rozdělený na dvě části. Všichni nastoupí a dostanou prostor. Nyní začíná boj o nominaci a zkouška hráčů, kteří by o Euro mohli bojovat," sdělil reprezentační kouč.

Šanci dá Vrba i Kamilu Vackovi, který ho nepřekvapil tím, jak kvalitní výkony podává v polských Gliwicích. Jeho kariéru už totiž pozoruje od 15 let a ví, co se v něm skrývalo. "Nejvíce mě překvapilo, že dal v 15 letech přednost Olomouci před Baníkem, kam jsem ho jako tehdejší trenér mládeže chtěl přivést. Už tehdy mě hodně zaujal. Dosud byl takový skrytý, ale teď dostal prostor a naplno vypustil to, co v něm je," prohlásil Vrba.

Do Ostravy se reprezentační fotbal vrací po patnácti letech, na Bazalech v roce 2000 český národní tým prohrál 0:1 se Slovinskem. V Ostravě si po jedenácti letech zatrénuje jako domácí kouč i Pavel Vrba. "Očekávám atmosféru, jaká tu byla v roce 2004, kdy jsem v Baníku končil," řekl Vrba, který v Ostravě hrával a v letech 1996 až 2004 v Baníku trénoval mládež, asistoval u prvního týmu a chvíli ho i vedl.

Sám bude svěřence nabádat k tomu, aby atmosféře pomohli svým výkonem. "Byl bych rád, kdybychom tu zahráli zápas, který by lidi bavil. Náš tlumočník mi naposledy překládal, když jsem jako trenér Plzně porazil Željezničar Sarajevo 4:3. Kdyby to i v pátek skončilo tímto výsledkem, byl bych maximálně spokojený," prohlásil Vrba.

Zápas bude mít velký význam pro Petra Čecha, který by se měl objevit v brance a nastoupit tak ke 118. utkání za národní tým. Tím vyrovná rekord Karla Poborského. "Tyhle milníky nejsou moc podstatné, ale na druhou stranu, když se dostanete na takové číslo, tak to potěší," uvedl třiatřicetiletý brankář.

Kvůli zdravotním potížím nemá Vrba k dispozici Davida Lafatu, Matěje Vydru, Theodora Gebre Selassieho, Davida Limberského či dlouhodobé marody v čele s kapitánem Tomášem Rosickým. Šanci tak dostanou i hráči, kteří se neobjevili v kvalifikaci. Kromě Vacka, jenž se v nominaci objevil po čtyřech letech, dostali vůbec poprvé pozvánku Lukáš Bartošák s Ondřejem Zahustelem.

Jediný dosavadní souboj mezi oběma zeměmi od rozpadu Československa a Jugoslávie vyhráli v roce 2006 Srbové 3:1. Pokazili tehdy rozlučku s reprezentací Pavlu Nedvědovi. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články